The Captain: Nacistická "bestie s dětskou tvářičkou" ve válečném dramatu

The Captain: Nacistická "bestie s dětskou tvářičkou" ve válečném dramatu
The Captain | Music Box Films
Jednotlivými střípky z 2. světové války se dodnes inspirují též filmaři. Mezi jeden z letošních přírůstků k žánru patří historické válečné drama The Captain (2017) německého režiséra a scenáristy Roberta Schwentkeho (RED, Tajemný let).
Max Hubacher
The Captain
The Captain, který měl v evropských kinech premiéru na jaře 2018 a do USA se vypravil minulý víkend, se věnuje skutečnému příběhu ze samotného konce 2. světové války. Pojednává o Willi Heroldovi, 19 letém nacistickém vojákovi, který ve zmatečném ústupu před znepřátelenými armádami našel v jednom opuštěném voze uniformu kapitána Luftwaffe, vzal si ji na sebe a rázem pocítil nebývalou moc a nezdráhal se ji použít v době, kdy už nacisté dávno věděli, že jsou poraženou stranou válečného konfliktu.
Se suverenitou se Herold prohlásil za vykonavatele moci, kterou dostal od samotného Adolfa Hitlera, stal se vedoucím jedné skupinky prchajících vojáků a na své cestě za svobodou například nechal zavraždit na sto vězňů koncentračního tábora Emslandlager, oběsil farmáře s bílou kapitulační vlajkou a se svými podřízenými kumpány zavraždil pětici Dánů.

The Captain: Trailer

The Captain
Mladík Willi Herold, který byl přezdíván jako "bestie s dětskou tvářičkou", neušel spravedlnosti. A mohla za to "nevinná" krádež bochníku chleba. Za tu ho vyšetřovali Britové na německém území a při výsleších se přišlo na to, že Herold je hledaným válečným zločincem. On a jeho společníci museli například vykopat ostatky téměř 200 lidských těl z koncentračního tábora. Herold a sedmičlenná skupina byli popraveni v listopadu 1946 stětím gilotinou.
Ve filmu hraje Williho Herolda Mach Hubacher (Noční vlak do Lisabonu), vizuálu dominuje černobílá kamera (Florian Ballhaus) a atmosféra sklouzává od bezútěšnosti k absurditě. Snímek The Captain si odnesl ceny ze 4 festivalů (Vilnius, San Sebastián, BIFEST, Les Arcs). V hledáčku tuzemských filmových distributorů snímek zatím není.
Max Hubacher
Max Hubacher