Čeká Hobita stejně smutný osud jako prequely Star Wars?

Čeká Hobita stejně smutný osud jako prequely Star Wars?
Star Wars / Hobit | Lucasfilm Ltd.
Filmový Hobit (2012) totiž sdílí podobnou historii jako prequelové Star Wars.
Pán prstenů, stejně jako původní Star Wars, je opěvovanou a milovanou filmovou trilogií, která si vytvořila miliony fanoušků po celém světě. A ti se nemohli dočkat toho, až se zase do Středozemě podívají, ne nadarmo se o prvním Hobitovi mluvilo jako o jednom z nejočekávanějších filmů všech dob. Tomu dodával na síle i fakt, že režisérských otěží se opět chopil Peter Jackson. Podobně na tom byla i Epizoda I - Skrytá hrozba (1999). Star Wars fandové čekali celých 16 let na návrat jejich oblíbeného universa. A když měl film konečně premiéru... tak fanoušci byli spokojení. Snímek byl ze všech stran chválený a blahořečený, těžko byste našli někoho, komu by se první epizoda nelíbila. Po pár letech ale přišlo vystřízlivění a spousta fanoušků začala měnit názor. S příchodem Epizody II - Klony útočí (2002) se situace ještě zhoršila. Kritika přiostřila, přičemž někteří fanoušci už věděli, že je zle. Krátce po vydání třetího dílu už bylo jasné, že prequelová trilogie nebude žádným oslnivým úspěchem. A následně také vstoupila do filmové historie jako slabý a ubohý odlesk slávy trilogie původní.
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba | BontonFilm
Hobit jde velmi podobnou cestou. Fandové Pána prstenů si na něj museli počkat sice jen pouhých 9 let, ale i tak to některým připadalo jako věčnost. A když film konečně vyšel, diváci byli spokojení. Film se taktéž těšil mnoha slovům chvály a oslavným kritikám. Podobně na tom byl i následující díl, ovšem už tam se začala objevovat vlna výrazného nesouhlasu s pojetím. Výtky k Hobitovi jsou vcelku podobné jako u prequelů Star Wars – divákům se nelíbí přemíra CGI efektů, kvůli kterým vypadají filmy uměle, dále nevěrohodná a divná romance mezi hrdiny (Anakin s Padmé, trpaslík Kili s elfkou Toruviel), nevýrazné a špatně napsané postavy a ještě horší dialogy, celkově pak se poukazovalo na ničení odkazu původní trilogie, plus plivání na samotného tvůrce, který byl v minulosti všemi respektován. George Lucas patřil po původních Star Wars k nejmilovanějším lidem Hollywoodu, po prequelech jej ale spousta fandů Star Wars označila za člověka, který ztrapnil vlastní výtvor. I Peter Jackson si po Hobitech vysloužil nálepku režiséra, který ničí vlastní odkaz a naporcoval krásný Tolkienův příběh do utahané digitální hovadiny, navíc roztahané do zbytečných třech dílů, jen aby se z toho vytřískalo co se dá. Dnes vám už příliš lidí neřekne, že je Hobit senzační trilogií. Když už se o ní fanoušci baví, převažuje despekt, chlad, popuzenost. Je to ostatně i moje osobní zkušenost při debatách s přáteli nebo z četby kritik či debatních fór na internetu. Pro trilogii to je pochopitelně špatné znamení. A je otázkou, jestli si to zaslouží.
Je to samozřejmě pouze odhad, ale vzhledem k tomu jak se o Hobitovi mnoho lidí dnes vyjadřuje a vyjadřovalo, lze čekat, že ho čeká podobný osud jako prequelovou trilogii Star Wars – tedy že se o něm bude hovořit jako o "postiženém bratříčkovi" legendární trilogie, které nesahá ani po paty.