Fenomenální běžec, jehož výkon nejspíš nebude nikdy překonán. Chystá se film o Zátopkovi

Fenomenální běžec, jehož výkon nejspíš nebude nikdy překonán. Chystá se film o Zátopkovi
Emil Zátopek | Olympic Channel / youtube
Není bez zajímavosti, že se snímek věnující slavnému olympionikovi bude natáčet na místě činu, tedy na rekonstruovaném helsinském stadionu, kde Emil Zátopek v roce 1952 dosáhl "zlatého hattricku". Režisér David Ondříček dále informoval, že natáčet bude celý příští rok, neboť "jeho" Zátopek bude zahrnovat všechna čtyři roční období - jaro, léto, podzim a zimu. Snímek bude stát odhadovaných 92 milionů korun, čímž se stane jedním z nejdražších tuzemských počinů.
Jiří Langmajer, David Ondříček
David Ondříček | Česká televize
David Ondříček již jednu dobovku z 50. let minulého století natočil, a sice detektivní thriller Ve stínu (2012), který se odehrával během tuzemské měnové reformy a pro potřeby filmu například režisérův tým znovu zavedl tramvaj na Václavské náměstí. Před nedávnem navíc režisér Ondříček zaujal další výraznou dobovkou, tentokrát televizním dvojfilmem Dukla 61 (2018), který se věnoval tragickému důlnímu neštěstí a kromě diváků si získal kladné ohlasy též od kritiků.
Václav Neužil (II)
Václav Neužil | Česká televize
Ve filmu Zátopek ztvární fenomenálního běžce Václav Neužil (Dukla 61, Dabing Street). Jeho ženu Danu, která byla olympijskou vítězkou v hodu oštěpem (Helsinky, 1952), bude hrát Martha Issová (Dukla 61, Sedmero krkavců). Oba podstoupili pro potřeby natáčení sportovní trénink, Issová se v současnosti stará o malé dítě.
Martha Issová
Dukla 61 | Česká televize
Snímek o běžci Emilu Zátopkovi připravuje Ondříček 10 let, letos na natáčení získal od Státního fondu kinematografie 15 milionů korun.
Pro navození atmosféry z konce 40. let minulého století si můžete přehrát následující barevné video, v němž se Emil Zátopek pokouší na londýnské olympiádě zvítězit v druhém běhu, disciplíně na 5 tisíc metrů. Takováhle atmosféra už se těžko někdy zopakuje. Schválně jak ji Ondříček přenese do svého filmu.