Vedoucí seriálového Zaklínače zveřejnila fotku všech scénáristů. A některé fanoušky to vyděsilo

Vedoucí seriálového Zaklínače zveřejnila fotku všech scénáristů. A některé fanoušky to vyděsilo
Zaklínač | CD Project Red
Problém vyvstal, když Lauren S. Hissrich, showrunner a jedna ze scénáristek seriálu, zveřejnila fotku veškerých spolupracovníků, kteří se podílí na seriálovém scénáři. Některé fanoušky totiž popudilo, že na něm pracuje více žen než mužů, plus dva ze scénáristů mají tmavou barvu kůže. To okamžitě vyvolalo obavy, že do seriálu bude cpána určitá politická korektnost ve formě propagace feminismu, rasové rovnoprávnosti, práva menšin atd..
Dokonce i k samotné Hissrich se snesla bouře, protože v minulosti svými liberálními názory pila krev kde komu. Ta ihned začala diváky ujišťovat, že rozhodně nemá v plánu zaklínačskou značku zničit jakoukoliv zbytečnou a otravnou politickou korektností. Ujistila fanoušky, že všichni ze scenáristů jsou inteligentní lidé, kteří četli všechny knižní předlohy, přičemž si udělali obrázek o tom, co by mělo a nemělo být do seriálu implementováno.
vedouci-serialoveho-zaklinace-zverejnila-fotku-vsech-scenaristu-a-nektere-fanousky-to-vydesilo
Lauren S. Hissrich a její tým scénáristů
Kdo četl knižní předlohy, či hrál některou z herních adaptací, moc dobře ví, že ožehavá témata se v příběhu řeší. Jsou součástí unikátního a dospělého fantasy světa, který Sapkowski vytvořil. Ovšem ne do takové míry, aby to bylo čtenáři/hráči cpáno do chřtánu a něco mu to vnucovalo. Jelikož ale žijeme v době, kdy jsou tato témata velice citlivá, Hissrich a zbytek scenáristů si musí dávat bacha, aby nepopudili ani jednu ze stran. Tedy ty, kteří si přejí, aby každý film a seriál měl alespoň jednoho černocha, asiata, homosexuála, transexuála a invalidu, ale taktéž i ty, kteří se naopak klepou strachem pokaždé, když někde někoho ze zmíněných skupin uvidí. Což je bohužel více méně nemožné. Důkazem pro to jsou ostatně určité skupiny, které se v zaklínačské sáze vyskytují - Lóže čarodějek, mocná a respektovaná skupina, která se skládá pouze a jedině z žen, hraje v sáze velkou roli, ovšem v seriálovém pojetí může být vnímána jako silná propagace feminismu. Elfové a trpaslíci jsou utlačovanou menšinou žijící v ghettech, jejichž práva, motivy a činy se v příběhu také často řeší, což v seriálu zase někdo může brát jako fňukání nad nerovnoprávností menšin dnešního světa. A tak dále.
Napsat scénář k seriálovému Zaklínači rozhodně není jednoduchý úkol. S ohledem na dnešní dobu by se dalo říct, že to je úkol téměř nemožný. Doufejme, že si s tím Lauren a zbytek jejího týmu poradí. Ostatně dostalo se jim podpory i od samotného Sapkowskiho, který je s cestou, po které seriál momentálně kráčí, zatím spokojen. Vzhledem k jeho skepticismu k jiným adaptacím jeho díla to je relativně dobré znamení. Tak uvidíme.