Přehlížené pecky: Kosti a skalp - v tomhle světě byste nechtěli být ani minutu

Přehlížené pecky: Kosti a skalp - v tomhle světě byste nechtěli být ani minutu
Kosti a skalp | RLJ Entertainment
prehlizene-pecky-kosti-a-skalp
| RLJ Entertainment
O čem to je?V městečku Bright Hope se, až na pár krádeží poblíž, obvykle nic moc dramatického neděje. Vše se změní, když se nečekaně objeví indiáni/kanibalové a unesou lékařku Samanthu (Lili Simmons), manželku Arthura O’Dwyera (Patrick Wilson) do nezmapovaných míst. Místní šerif (Kurt Russell) a pár dalších jedinců se vydávají Samanthu hledat.
S. Craig Zahler, Kurt Russell, Sean Young, Patrick Wilson, Lili Simmons

5. důvodů, proč Kosti a skalp vidět:

Kosti a skalp
| RLJ Entertainment
1. S. Craig Zahler.Toto jméno vám asi moc neřekne, ale do budoucna je dobré si ho zapamatovat. Zahler má tolik talentu, že by byla chyba o něm nevědět. Svojí kariéru začal jako kameraman, poté se přesunul k psaní scénářů a u Kosti a skalp se odhodlal přihodit režii (a že mu to opravdu jde). Krom toho se postaral spolu s Jeffem Heriotem i o hudbu. Ta sice není tak propracovaná a komplexní jako u jiných tvůrců, ale dokonale vystihuje atmosféru a osudovost celého filmu.
Kosti a skalp
Kosti a skalp | RLJ Entertainment
2. Scénář. Další věcí, kterou je třeba vypíchnout, je samotný scénář. Tam, kde by jiní využili jednoduchou premisu příběhu k akční podívané a nechali hlavní hrdiny bojovat s nájezdy indiánů, dokud neuběhne 120 minut, tak Zahler zůstává pěkně při zemi a většinu děje spíš vyplňuje namísto okatými přestřelkami rozsáhlými dialogy. Divák má díky tomu čas se sblížit s hlavními hrdiny a může o ně mít patřičný strach. Zahler si také potrpí na realističnost a pokud nějaký výstřel padne, je o dost intenzivnější, děsivější a osobitější, než bývá u jiných filmů zbykem.
Kosti a skalp
| RLJ Entertainment
3. Herecké obsazení. Zahler není jen skvělý vypravěč, ale má zatraceně dobrý čich na herce a i přes malý rozpočet (necelé 2 miliony dolarů) jde o velmi zajímavou paletu talentů. Kurt Russel, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins a mnoho dalších se v jeho filmu sešlo. Dokonce i malé, až přímo miniaturní role jsou obsazeny tak, že vám nějak utkví v paměti. Zahler ze svých herců dostává maximum a každá postava si tak užije svých pět minut slávy.
Kosti a skalp
| RLJ Entertainment
4. Nejednoznačnost. Většina filmů je postavena způsobem, že minimálně dokážete odhadnout vyvíjení některých dalších scén, či smrt postav v nadcházejících minutách. V Kosti a skalp tohle vážně nehrozí a divák opravdu do poslední minuty netuší, jak celá tahle cesta skončí.
Kosti a skalp
| RLJ Entertainment
5. Atmosféra. Nebudu lhát, je tak hutná, že byste jí ani neukrojili. Každá scéna i prostředí vám jasně dokazují, že v tomhle světě byste nechtěli být ani minutu. Zahlerovi se povedlo vystihnout tak neskutečnou bezmoc a prázdnotu, že by mu mohli i zkušenější filmaři závidět.
Upozornění: Brutalita - ne každý má na některé tvrdší momenty žaludek a proto raději varuji předem: určité scény filmu jsou vyhroceny do takového extrému, že by to se slabšími povahami mohlo klidně zamávat. Dbejte na to.
Kosti a skalp
Kosti a skalp | RLJ Entertainment
Kosti a skalp je velmi zajímavý kousek. V době, kdy jsou kina zavalena megafilmy za 100 milionů, je to vítaná změna. Podobné filmy nemají tak vypiplaný marketing, megastar v obsazení a velký rozpočet. Je v nich ale něco navíc, co většina velkých filmů postrádá. Tvůrčí vize, která není nijak tlumena a autor se proto nemusí bát případných necitlivých zásahů studia. Jde o ukázku filmové svobody, která když se dostane do správných rukou, může vzniknout pamětihodné dílo. A tím Kosti a skalp bezesporu je. 90%