Živí mrtví: Co všechno víme o 9. sérii?

Živí mrtví: Co všechno víme o 9. sérii?
Živí mrtví | AMC
Kdo se o to stará?
Scott Gimple, který byl v pozici showrunnera od čtvrté série Živých mrtvých (2010), předal pochodeň scenáristce Angele Kang, která by měla dát seriálu čerstvou šťávu a opět zažehnout plamen jeho tehdejší slávy (o čemž osobně dost pochybuji). Vrátit by se měly všechny postavy, které válku se Spasiteli přežily, taktéž se dočkáme příchodu několika nováčků; například Dan Fogler, který si zahrál sympatického mudlu ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít (2016), si zahraje jistého učitele zpěvu, Eleanor Matsuura ztvární Yumiko, kterou by měli znát především fandové komiksové předlohy.
Tohle bude bolet. Seriál Živí mrtví opustí jedna z hlavních postav
Seriály31. 5. 2018
Tohle bude bolet. Seriál Živí mrtví opustí jedna z hlavních postav
Největším šokem však byla zpráva, že hlavní hrdina Rick Grimes údajně ze seriálu odejde. To samozřejmě mnoho fanoušků rozrušilo, ovšem taktéž to vyvolalo pochybnosti, zda je tato zpráva vůbec pravdivá. Po letošním Comic-Conu, který se uskutečnil od 19. do 22. července, je to už jasné – Andrew Lincoln, představitel Ricka, opravdu ze seriálu odejde. Dojde k tomu ještě v první půlce nadcházející série. Lincoln se však na comic-conu vyjádřil, že cesta s Živými mrtvými byla nejlepší zkušeností jeho kariéry, přičemž seriál mu navždy zůstane v srdci.
Hlavní roli by po něm měl převzít Norman Reedus, představitel oblíbeného Daryla, v rámci čehož došlo k výraznému zvednutí jeho platu. Fanoušci tím však příliš nadšení nejsou, mnoho z nich by daleko raději v hlavní roli vidělo spíše drsňáckého padoucha Negana, který byl v předchozí sérii konečně poražen, ovšem jeho role v seriálu zdaleka nekončí. Otazník ohledně účasti v seriálu taktéž visel nad herečkou Lauren Cohan (Maggie), neboť získala hlavní roli v seriálu Whiskey Cavalier (2018). Tudíž bylo otázkou, zda bude mít na „mrtváky“ ještě vůbec čas. Lauren se však nechala slyšet, že s Maggie ještě nekončí, tudíž můžeme předpokládat, že konce deváté série se její charakter snad ještě dožije. Vrátí se také Jon Bernthal, který ztvárnil někdejšího Rickova parťáka Shanea, ovšem pravděpodobně pouze pro jednu epizodu jako halucinace či flashback.
Živí mrtví
Živí mrtví
Co se bude dít?
Konec osmé série tak trochu naznačoval, že Maggie, kterou pobouřilo Rickovo rozhodnutí ušetřit Negana, by se mohla proti Rickovi a ostatním vzbouřit. Jak si s tím tvůrci poradí, to se necháme překvapit. Je ovšem jasné, že devátá série se bude odehrávat pár let po událostech osmé série, kdy veškeré komunity, tedy Alexandria, Království, Hilltop a nyní i Svatyně, v klidu a míru spolupracují a rozvijejí se. Z traileru na devátou sérii je však patrné, že tato idylka nepotrvá věčně, přičemž mnoho fanoušků nejvíce skákalo na gauči pravděpodobně z posledních pár sekund (napněte při nich uši), které naznačují, že se dočkáme příchodu obávaných záporáků, kteří si říkají „The Whisperers“, na které mnoho znalců původních komiksů netrpělivě čeká.
Jaká je budoucnost seriálu?
Rozhodně není nejzářivější. Jeho popularita i nadále klesá, což se projevilo jak na sledovanosti, tak i na stále častějším upozorňování ze strany fanoušků a kritiků co se klesající kvality týče. Angela Kang několikrát prohlásila, že seriál po osmé sérii zakončil jeden velký příběhový akt, přičemž sérií devátou započne další. Zda to seriál zachrání, to se ještě uvidí. Je ovšem pravda, že v nadcházející sérii se dost pravděpodobně dočkáme padoušské bandy „The Whisperers“, kterých se většina znalců původní komiksové série nemůže dočkat. Zvedne se tím sledovanost seriálu? To ukáže čas. Nicméně chabé ohlasy k osmé sérii a Rickův budoucí odchod ze seriálu jsou zárukou toho, že Živí mrtví ztratí další část fanoušků.
Stanice AMC si s tím však očividně nedělá těžkou hlavu. I přes značný pokles sledovanosti se na seriál stále koukalo téměř 8 milionů lidí, což oproti jiným sériím sice není žádný zázrak, ale na poměry jiných seriálů je to stále dost krásné číslo. Tudíž pokud nedojde k nějakému masivnímu několikamilionovému poklesu sledovanosti, což není příliš pravděpodobné, rozhodně neočekávejte, že seriál v nejbližší době skončí. Živí mrtví jsou pro AMC nejzářivějším zlatým dolem, tudíž je v zájmu stanice udržet je naživu jak nejdéle to bude možné.
Premiéry deváté série se dočkáme 8. října 2018.
Budete se dívat?