Dvanáct filmů, které okatě vykradly schéma Smrtonosné pasti (a některé ne úplně blbě)

Dvanáct filmů, které okatě vykradly schéma Smrtonosné pasti (a některé ne úplně blbě)
Smrtonosná past | 20th Century Fox
Poznámka na úvod: mým cílem nebylo vybrat nutně kvalitní kousky, ale spíše filmy, které se první Smrtonosné pasti nejvíce přiblížily (uzavřený prostor, teroristé, osamělý hrdina), případně mají ta nejzajímavější prostředí.

Náhlá smrt (1995)

Náhlá smrt
Je to: Smrtonosná past na hokejovém stadionu
Johna McClanea tu hraje: Jean-Claude Van Damme
Jaké to je? V době své premiéry působila Náhlá smrt poněkud úsměvně. Dějově se tu sešla snad všechna myslitelná klišé, hrdina disponoval záviděníhodnou intuicí (teroristé rozmístí na obří ploše bomby a Van Damme logicky lokalizuje každou z nich), kvalita triků byla hodně nevyvážená a devadesátková naivita jela na plné obrátky (jsme na hokejovém stadionu a hraje se zápas, takže se hrdina samozřejmě musí podívat do brány). ALE s postupem let je třeba uznat, že je to pořád jedna z těch snesitelnějších kopií.

Přepadení ve vzduchu (1992)

Přepadení ve vzduchu
Je to: Smrtonosná past v dopravním letadle
Johna McClanea tu hraje: Wesley Snipes
Jaké to je? V podstatě platí to samé, co u Náhlé smrti, jen se tu o něco víc střídají prostředí, ale zase nejsou lokace tak zajímavé jako zimní stadion. Body k dobru, podobně jako první zmíněný kousek, má Přepadení ve vzduchu za obstojného záporáka. Takže znovu: žádná sláva, ale dá se.

Air force One (1997)

Air Force One
Je to: Smrtonosná past v Air Force One
Johna McClanea tu hraje: Harrison Ford
Jaké to je? Jeden by tipoval, že když si to na palubě Air Force One rozdá z teroristy samotný prezident USA, vyleze z toho hrozná hovadina. Jenže když má Fordovo charisma, na záporné straně vypsychovaného Garyho Oldmana a na režijní stoličce Wolfganga Petersena (Ponorka, S nasazením života), dá se i z tak nablblého základu vyjít se ctí. Což se tvůrcům filmu povedlo.

Útok na Bílý dům (2013)

Je to: Smrtonosná past v Bílém domě
Johna McClanea tu hraje: Channing Tatum
Jaké to je? Dost možná nejlepší duchovní nástupce Smrtonosné pasti vůbec (a rozhodně nejlepší variance v posledních 10 letech). Tatum tu opravdu dokázal podchytit onu esenci obyčejného chlápka, co je "v nesprávný čas na nesprávném místě" a navíc má bílé tílko, což se vždycky počítá! Nejvíce každopádně překvapil Roland Emmerich. Že nám po všech těch destrukčních blbinách nabídne tak sympatický oldschool, to jsme od něj opravdu nečekali.

Přepadení v Pacifiku (1992)

Přepadení v Pacifiku
Je to: Smrtonosná past na lodi
Johna McClanea tu hraje: Steven Seagal
Jaké to je? Jednoznačně jeden z nejlepších klonů Smrtonosné pasti. Seagal je ve vrcholné formě, film má tempo, dobře využívá zvolené prostředí, scénáři nechybí hned několik nápaditých momentů a hlášek, záporáci (Tommy Lee Jones a Gary Busey) jsou zábavní a režie patřičně dávkuje akci i napětí.

Přepadení 2: Temné území (1995)

Přepadení 2: Temné území
Je to: Smrtonosná past ve vlaku
Johna McClanea tu hraje: znovu Steven Seagal
Jaké to je? Původně jsem se chtěl pokračování v článku vyhnout, ale vlak je zkrátka - pro smrtonosný koncept - skvělá lokace. Dokázali ho tvůrci filmu využít? Tak napůl. Všechno je oproti jedničce takové béčkovější a lacinější, coby jednohubka pro fanoušky Pastí ale Temné území celkem funguje. Jen ta finální komická kolize s dětskými vláčky už je něco, co je opravdu za hranou.

Policajt ze sámošky (2009)

Policajt ze sámošky
Je to: Smrtonosná past v nákupním centru
Johna McClanea tu hraje: Kevin James
Jaké to je? To by bylo, aby schéma Smrtonosné pasti nevyužila i nějaká komedie. Došlo na to několikrát, přičemž Policajt ze sámošky je tou zdaleka nejméně stupidní variantou. Žádný komediální skvost, ale pořád se na film dá aspoň dívat (na rozdíl od Téměř smrtonosné pasti) bez větší újmy na zdraví.

Nízký přelet (2000)

Nízký přelet
Je to: Smrtonosná past v lyžařském resortu
Johna McClanea tu hraje: Sean Astin
Jaké to je? Mohlo by to vypadat lákavě. Zasněžené prostředí, teroristé toužící po nukleární zbrani, spousta rukojmích a k tomu plešatý Bruce Campbell jako hlavní záporák! Ale ne, nenechte se nachytat, Nízký přelet je opravdu ta nejhorší možná variace a obsazení Seana Astina jasně říká, že jsou herci, kteří by nikdy (ale fakt NIKDY) neměli hrát akčního hrdinu.

Velké riziko (1995)

Je to: Smrtonosná past v hotelu
Johna McClanea tu hraje: Jet Li
Jaké to je? Přirozeně existuje Smrtonosná pastna hongkongský způsob. A i když není úplně dokonalá, můžeme ji zařadit do kategorie použitelných. Příběh o tom, jak si brousí skupinka teroristů zuby na vzácné klenoty a cestu jim zkříží Jet Li, je navíc poměrně zábavnou parodií na filmy Jackieho Chana, takže má i ono "něco navíc", čím se od svých bratříčků dokáže odlišit.

Mrakodrap (1996)

Je to: Smrtonosná past s prsama
Johna McClanea tu hraje: Anna Nicole Smith
Jaké to je? Ne, tohle není ta novinka s Dwaynem Johnsonem.Tohle je devadesátkový příspěvek z kategorie "to nevymyslíš". Výstřelek doby, kdy autoři vsadili na prsa hlavní hrdinky (a věřte, že fakt jen na ně, protože o nějakém hereckém talentu nemůže být v případě Anny Nicole Smith ani řeč). Každopádně stojí Mrakodrap za pozornost už proto, že v rámci vykrádání jde úplně nejdál a nejenže kopíruje děj první Pasti, ale i někteří záporáci vypadají podobně. Nejabsurdnější je, že se na film dá docela koukat. Jistě, ani minutu ho nelze brát vážně, ale víte jak - hodně se v něm střílí, pořád něco vybuchuje, jsou tam správně tupé hlášky a Nicole často ukazuje holky...

Final Score (2018)

Je to: Smrtonosná past na fotbalovém stadionu
Johna McClanea tu hraje: Dave Bautista
Jaké to je? Použitelná směsice osvědčených žánrových postupů. Jakoby tvůrci měli sepsané všechny položky, na jakých podobné příběhy staví a postupně si je odškrtávali. Dělají to důsledně, bod po bodu, bez snahy o jakoukoli inovaci, ale i bez velkých přešlapů, takže to ve výsledku ani moc nevadí. Milovník žánru si dokonce může libovat v tom, jak dobře zná pravidla hry a bavit se hádáním budoucích scén. Jednoznačným mínusem je to, že charakter prostředí je využit minimálně (Náhlá smrt je v tomhle ohledu jednoznačně vynalézavější) a Bautista je trochu moc ranař na podobný druh postavy, která má být vlastně celou dobu v nevýhodě a zjevně zranitelná.

Mrakodrap (2018)

Mrakodrap
Je to: Smrtonosná past v mrakodrapu budoucnosti
Johna McClanea tu hraje: Dwayne Johnson
Jaké to je? Samozřejmě, že i tenhle kousek nemůže chybět. Ale upřímně, nedávám ho sem s nadšením. Mrakodrap se v rámci trailerů profiloval jako duchovní nástupce originálu, ale ve výsledku je to spíš taková standardní rodinná blbina, jaké Johnson s oblibou točí. Navíc se těžko někomu s jeho proporcemi věří to, že před ním protivníci automaticky neutíkají s křikem (noha/nenoha). Ale jako nenáročný výplach to může zaplácnout sobotu.