Příšerózní dovolená? V kinech na ní zve bezkonkurenčně Drákula

Příšerózní dovolená? V kinech na ní zve bezkonkurenčně Drákula
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená | če
5. MRAKODRAP (země vzniku: USA)
Mrakodrap
Až pátá skončila novinka s Dwaynem "Rockem" Johnsonem v roli záchranáře, který skáče z jeřábu na mrakodrap, aby osvobodil vlastní rodinu, rozdal si to s padouchama a tak dále. Ujetý scénář, který ve výsledku ani nebaví, Johnson v roli chlápka, který znovu zachraňuje svět... Mrakodrap prostě tuzemské diváky nelákal. Do 98 kin jich přišlo 11.892, v pokladnách nechali 1 milion 922 tisíc korun. V severoamerických kinech odstartoval až na třetí pozici, když měl k dispozici rozpočet 125 milionů dolarů. Tentokrát to "Rockovi" nevyšlo...

4. JURSKÝ SVĚT: ZÁNIK ŘÍŠE (USA)
Jurský svět: Zánik říše (5)
Čtvrtý víkend v českých kinech a výsledné čtvrté místo pro Jurský svět: Zánik říše. Dinosauři táhnou o poznání víc než katastrofický snímek s Johnsonem. Do 49 kin na ně o uplynuvším víkendu vyrazilo 15.523 diváků, kteří za vstupenky utratili 2 miliony 500 tisíc korun. Za necelý měsíc od české premiéry má film na kontě přes 327 tisíc diváků a 52 milionů korun. Celosvětově snímek s rozpočtem 170 milionů dolarů prozatím utržil 1 miliardu 134 milionů dolarů! Dobře.

3. ÚSMĚVY SMUTNÝCH MUŽŮ (Česká republika)
Úsměvy smutných mužů
David Švehlík, který se v novince Úsměvy smutných mužů pere s démonem alkoholem, obsadil třetí příčku. Novinku Dana Svátka vidělo ve 108 kinech 19.707 diváků, kteří v pokladnách nechali 2 miliony 880 tisíc korun. Solidně přijatý film má dobré herecké obsazení a neotřelý přístup, přesto to na větší zájem nestačilo. Může za to téma? Nechtějí se diváci dívat na lidi, kteří trpí a musí řešit zásadní životní peripetie? Promo k filmu bylo zvládnuto velmi dobře, téma je důležité. Diváci se ovšem vyslovili jasně.

2. ANT-MAN A WASP (USA)
Na dvojce skončil Ant-Man ve svém druhém dobrodružném filmu. "Mraveneček" se promítal v 71 kinech, přišlo na něj 24.079 diváků, kteří v pokladnách nechali 3 miliony 838 tisíc korun. Oproti premiérovému víkendu jde o pokles téměř 50 procent. Celosvětově má Ant-Man a Wasp na kontě 283 milionů dolarů.

1. HOTEL TRANSYLVÁNIE 3: PŘÍŠERÓZNÍ DOVOLENÁ (USA)
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená
Vítěz je jasný, česká kina ovládl transylvánský Drákula ve svém třetím animovaném dobrodružství. Na jeho úspěchu je nejzajímavější fakt, že "trojka" je po premiéře nejnavštěvovanějším dílem série. Do 144 kin se na film vypravilo 93.635 diváků, kteří za lístky utratili 13 milionů 568 tisíc korun.
Na předchozí "dvojku" vyrazilo o premiéře necelých 60 tisíc diváků, na "jedničku" před lety dokonce pouhých 22 tisíc diváků. A to se předchozí díly série hrály v sezóně, kdy jsou děcka pěkně ve školních lavicích a do kina to mají cobydup. Což úspěch nejnovějšího filmu popírá. Znamená to, že většina dětí tráví prázdniny doma v betonových městech a toužebně vyhlíží každý další žánrový film? Trochu smutné.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.