Světoví akční hrdinové: Svěrák rozsvěcí žárovku, "Rock" Johnson skáče z jeřábu na mrakodrap!

Světoví akční hrdinové: Svěrák rozsvěcí žárovku, "Rock" Johnson skáče z jeřábu na mrakodrap!
Mrakodrap / Dwayne Rock Johnson | CinemArt
MRAKODRAP (režie: Rawson Marshall Thurber)
Mrakodrap
A začneme zostra, protože jedna z největších hereckých hvězd Hollywoodu bude hasit hněd několik "požárů" v nejvyšší budově světa. Ano, Dwayne "Rock" Johnson (série Rychle a zběsile, Rampage, nové Jumanji) leze na jeřáb, aby coby vysloužilý šéf speciálního týmu FBI přeskočil do hořícího mrakodrapu, zachránil ženu (Neve Campbell) a děti, rozdal si to s ozbrojeným gangem a uhasil požár!
Dwayne Johnson
Dwayne Johnson | Legendary Entertainment
Akční "bejkárny", které se neberou vážně, vznikají hezkou řádku let. A ani z této nemusela být vůbec špatná letní odpočinkovka, kdyby režisér a scenárista Rawson Marshall Thurber (Millerovi na tripu) popustil uzdu komediálnímu talentu. Což se bohužel nestalo a z Mrakodrapu je těžkotonážní a těžkopádné torzo, na které se sápe Dwayne Johnson toužící stát se novým akčním hrdinou. Nezdařilo se.
Tuzemští recenzenti prozatím dávají 49 procent. Web RottenTomatoes dává Mrakodrapu 54 procent. Jak si snímek povede v kinech? Odpověď naleznete na Kinoboxu v pondělí.

ÚSMĚVY SMUTNÝCH MUŽŮ (režie: Dan Svátek)
Úsměvy smutných mužů
A teď něco ze života. Úsměvy smutných mužů se věnují tématu alkoholismu v našem tuzemském prostředí. Za scénářem snímku stojí novinář a spisovatel Josef Formánek, který "démonu alkoholu" úspěšně vzdoroval a spolupodílel se na převedení své knižní předlohy do filmové podoby. V hlavních rolí mužů z léčebny se představí David Švehlík, Jaroslav Plesl nebo Jaroslav Dušek.
Úsměvy smutných mužů
Úsměvy smutných mužů
Snímek režiséra Dana Svátka (Hodinu nevíš) je dle dostupných recenzí potřebným přírůstkem a výpovědí k palčivému tématu. Na hodnocení filmu se nicméně kritici dost rozcházejí: známky se pohybují od 50 do 80 procent. "Kralují" herecké výkony. Soudržnost poněkud bortí monology hlavního hrdiny převzaté z knihy. Klady nicméně převažují.

HOTEL TRANSYLVÁNIE 3: PŘÍŠERÓZNÍ DOVOLENÁ (r.: G. Tartakovsky)
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená
Třetí film s animovaným hrabětem Drákulou a jeho "povedenou" rodinkou míří k nejmenším divákům. Tentokrát se transylvánská parta vypraví na luxusní loď, aby si oddechla od hoteliérské dřiny. Jenže když se Drákula zakouká do kapitánky lodi, je všem jasné, že dovolená je rázem u konce.
Recenzenti prozatím třetímu Hotelu Transylvánie dávají 48 procent. Na prvotřídní (alespoň v rámci řemesla) animák nicméně děti čekají dlouho. Návštěvnost se i proto očekává poměrně vysoká.

TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ (režie: Gustav Möller)
Tísňové volání | KVIFF.TV
A teď něco hodně minimalistického, neotřelého a zatraceně působivého. Pamatujete, jak před lety (taktéž na festivalu v Karlových Varech) zaujal Tom Hardy jedoucí v autě a komunikující celou dobu pouze přes svůj mobilní telefon ve snímku Locke (2013)? Tísňové volání, debut režiséra Möllera, tento film v mnohém připomíná. V hlavní roli se představuje operátor tísňové linky (Jakob Cedergren), který má na "drátě" unášenou ženu. Podaří se mu ji zachránit? A co všechno mu bude při této neskonalé snaze stát v cestě?
Recenzenti dávají Tísňovému volání prozatím velmi vysokých 87 procent. Na webu RottenTomatoes má snímek 100 procentní (!!!) hodnocení, přičemž snímek recenzovalo 14 autorů. Dvojnásobný důvod zajít do kina.

STUDENÁ VÁLKA (režie: Pawel Pawlikowski)
Studená válka
Pawel Pawlikowski, držitel Oscara za historické drama Ida (2013), v Karlových Varech představil svou novinku, která dnes míří do kinodistribuce. Studená válka pojednává o lásce v době totality na území Polska. Dekadentní vztah zpěvačky Zuly (Joanna Kulig) a skladatele Wiktora (Tomasz Kot) je prodchnut smyslností, přitažlivostí, svobodomyslností a jazzovou hudbou.
Snímek byl na festivalu v Cannes oceněn za nejlepší režii. Podobně jako Ida je natočen černobíle, navíc ve formátu 4:3. Na webu RottenTomatoes má podobně jako Tísňové volání 100 procentní (!!!) hodnocení. Rozhodně stojí za pozornost.

MAMA BRASIL (režie: Gustavo Pizzi)
Mama Brasil
Čtyři děti, bezbřehá láska a zdánlivě obyčejný život. To jsou atributy koprodukčního dramatu Mama Brasil, v němž matka Irena (Karine Teles) znenadání zjistí, že její nejstarší syn může náhle opustit rodné hnízdo, když dostane šanci sportovat na evropském kontinentu. Jak se v Ireně pere mateřská láska spolu s tím dát vlastnímu synovi to, co si sám přeje? Napoví Mama Brasil, další snímek, který do kin vstupuje po premiéře v Karlových Varech.

AKUMULÁTOR 1 (režie: Jan Svěrák)
Akumulátor 1
A na závěr jedna digitálně remasterovaná česká klasika, sci-fi komedie Jana Svěráka Akumulátor 1. Od premiéry Svěrákova nejexperimentálnějšího celovečeráku uplynulo 24 let, téma (totální ztráta energie) i zpracování (poctivé ruční triky spolu s těmi počítačovými) nicméně zaujme i v současnosti. Mnozí z nostalgie zavzpomínají, ti mladší s překvapením zjistí, že Jan Svěrák není jen "tím suchopárným" režisérem životopisů vlastního otce.

Seznam všech červencových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.