Komik Sacha Baron Cohen děsí. "Jeho" zbraňoví lobbisté se zaměřili na děti ze školek

Komik Sacha Baron Cohen děsí. "Jeho" zbraňoví lobbisté se zaměřili na děti ze školek
Who Is America? | Showtime
Před uvedením tvůrci informovali, že Sacha Baron Cohen bude v převlecích zpovídat různé osobnosti a "individua" Severní Ameriky. Dojde na neznámé i "nechvalně známé" tváře ze světa kultury, politiky i každodenního života. Dle vlastních slov se Cohen při přípravách pořadu zaměřil na "populaci jedinečného národa". Sacha Baron Cohen je autorem seriálu Who Is America? coby režisér a scenárista a po uvedení prvního dílu série můžeme tušit, kterým směrem se bude jeho "show" ubírat.
Who Is America?
Pojďme si představit uvolněnou část prvního dílu (viz výše) a okomentovat si jej. "Pilotní" část se věnuje explozivnímu tématu brutálních útoků na amerických školách, kde zabíjeli vyšinutí adolescenti se zbraněmi v ruce. Od toho se Cohen odpichuje, maskuje se do role Errana Morada, izraelského experta na terorismus (jak sám vtipně dodává: terrorist terminator) a vydává se za předními severoamerickými zbraňovými lobbisty, aby je nadchl pro myšlenku, že zbraň a výcvik předškolních dětí zamezí dalšímu krveprolití.
Who Is America?
Who Is America? - Philip Van Cleave | Showtime
Co je na celém pořadu nejděsivější? Jak lehce se Cohenovi, jehož karikaturu izraelského antiteroristy by prokouklo dítě druhého stupně základky, podaří ony "bílé muže" pro myšlenku nadchnout. Dojde na instruktážní videa se zbraněmi pro děti, kterými provází Philip Van Cleave, propagátor volného držení zbraní a předseda virginské domobrany. Ve spotu mimo jiné zazní formou dětské rýmovačky, že nemá smysl mířit útočníkovi na prsty, ale na hlavu a prsa. Slova, která z úst Philipa van Cleavea vycházejí, jsou děsivá: "Když se děti dobře zpracují a odbourá se u nich pocit viny, mohou z nich být dobří vojáci." Na Cohenovu zmínku, že jeho vlastní syn zemřel během izraelského dětského výcviku, vůbec nereaguje...
Vůbec si nechci po přehrání výše uvedeného videa domýšlet, jak asi v USA a jinde funguje zbraňová lobby a další záležitosti. Když je pro věc takto snadno "nadchne" jeden neznámý "Izraelec" mluvící lámanou angličtinou a vyprávějící jim věci, které se snad dají snadno zpochybnit, je děsivé, jakému tlaku a svodům čelí tito muži v oblecích při konfrontaci se skutečnými šíbry a byznysovými klikami.
Who Is America?
Who Is America? - Philip Van Cleave | Showtime
Sacha Baron Cohen se během natáčení drží na uzdě, plní svou roli, aby z "napálených" vyloudil, jak daleko jsou ochotni zajít. Nejdál zřejmě zašel Larry Pratt, šéf organizace sdružující 1.5 milionu držitelů zbraní, který prohlásil: "Kdo nejlépe zneškodní střelce? Dobrý hoch se zbraní. Nebo i batole. Batolata jsou neovlivnitelná fake news a homosexuální lobby, neřeší, co je a není politicky korektní."
Co myslíte, zašel Sacha Baron Cohen ve svém nejnovějším pořadu příliš daleko? Nebo jen ukazuje to, o čem se domníváme, ale nemáme pro to důkazy?
Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj ...
Sacha Baron Cohen, Rebel Wilson