Napadlo vás někdy, proč Disney mámy zabíjí a Pixar ne?

Napadlo vás někdy, proč Disney mámy zabíjí a Pixar ne?
Sněhurka a sedm trpaslíků | Disney
Synův dar, kterým jí chtěl poděkovat a zajistit lepší život, když se mu začalo dařit, ji tedy nešťastně zabil. Proslýchá se tedy, že Disney poté zasažen smutkem a vinou vystřihal ze všech svých filmů postavy maminek.
Na druhou stranu je ale ještě jeden mnohem pádnější důvod, který bude nejspíše tím jediným a pravým důvodem. Klasické pohádky jako Popelka, Sněhurka, Kráska a zvíře, Malá mořská víla a další vypráví příběhy z per bratří Grimmůnebo Hanse Christiana Andersena, kde matky prostě nevystupují. Původní příběhy jsou chmurné a mnohdy kruté, až další autoři je "zmírnili" do podoby stavitelné pro další generace. Lez konstatovat, že čím byla krutější realita a období, ve které děti žily, odpovídaly tomu i příběhy, kterými je jejich rodina formovala. Dnes žijeme v relativním bezpečí a tak se snažíme našim dětem předat pár ponaučení, ale i víru, že všechno dobře dopadne. I když je realita naprosto odlišná, na druhou stranu víra v dobrý konec a pozitivní pohled na věc dokáží léčit jako nic na světě.
Sněhurka a sedm trpaslíků
Sněhurka a sedm trpaslíků
Na druhou stranu to není výsada jen Disneyho. Matku nemají ani hrdinové Letopisů Narnie neboHarry Potter. Podle odborníků je důvod prostý – nepřítomnost rodičů umožňuje autorům a filmařům navodit větší pocit nebezpečí a ohrožení a donutí dětské hrdiny najít sebe sama a postarat se o sebe.

To studio Pixar jde naproti tomu opačnou cestou, v jejich snímcích vystupují maminky v poměrně velké míře - V hlavě, Toy Story, Coco, Úžasňákovi. Jejich filmy učí dětské diváky spolupráci mezi generacemi. Chápající a milující rodiče podají vždy pomocnou ruku a obě strany se při tom mnohému naučí. Díky tomu Pixar vytváří filmy, které jsou jedinečné – jsou to totiž filmy, na které se děti a rodiče nejčastěji rádi dívají spolu a milují je společně.
Úžasňákovi
Úžasňákovi (2004) | Walt Disney Studios