Víte, kteří slavní režiséři jsou největšími fanoušky komiksů?

Víte, kteří slavní režiséři jsou největšími fanoušky komiksů?
Quentin Tarantino
Komiksy jsou oblíbené po celém světě a není se čemu divit, že v té záplavě nejrůznějších fanoušků figurují i slavní filmoví režiséři. Těmi největšími komiksovými fandy, kteří jsou na to náležitě hrdí, jsou tito pánové a dámy:
Guillermo del Toro miluje komiksy od mládí, kdy četl Spidermana. Jako režisérovi se mu podařilo oživit tři legendární komiksy na filmovém plátně – Blade 2, Hellboy a Hellboy 2. Zvažoval i natočení Thora a Justice League Dark, z obojího ale sešlo (stejně jako z Hellboye 3) Del Toro se netají tím, že se v jeho filmech odráží vliv komiksů. Slavný režisér je též vášnivým sběratelem komiksových děl a jeho sbírka je vskutku úžasná a rozsáhlá.
Guillermo del Toro
Blade 2
Wachowští - tedy nyní sestry Wachovské (Lana & Lilly): tato sourozenecká dvojice je s komiksy propojená od začátku kariéry. Tvůrci kultovní trilogie Matrix nejdříve pracovali jako autoři komiksů pro Marvel Comics. Mezi jejich práce paří komiksy jako Ectokid nebo Hellraiser. Po úspěchu Matrixu založili i vlastní komiksové vydavatelství, které ale v současnosti nefunguje.
vite-kteri-filmovi-reziseri-jsou-nejvetsimi-fanousky-komiksu-1
Lana Wachowski
David Goyer napsal ze všech žijících scénáristů nejvíc komiksových adaptací. Je podepsán pod filmy Vrána: Město andělů, Blade, Blade 2, Blade Trinity, Batman začíná, Temný rytíř, Temný rytíř povstal, Ghost Rider 2, Muž z oceli, Batman v Superman a chystaný Green Lantern Corps. Pracoval i na scénáři k Sandmanovi (přerušeno) a pro televizi dělal Nick Fury, zvláštní agent, Blade, Constantine a Krypton. Vedle toho také působí jako autor komiksů jako takových, pod hlavičkou DC Comics vydává komiks Justice Society of America book JSA a podepsaný je i pod řadou dalších děl.
vite-kteri-filmovi-reziseri-jsou-nejvetsimi-fanousky-komiksu-2
David S. Goyer
Kultovní režisér Kevin Smith je dalším týpkem, který komiksy miluje a dokáže je prodat i ve svých filmech. Dokonce zašel tak daleko, že najal Michaela Allreda, aby pro několik jeho filmů vytvořil fiktivní komiksy existující jen v nich a svou dceru pojmenoval Harley Quinn dříve než to začalo být v módě (s ohledem na úspěšný Sebevražedný oddíl). Ve svém rodném městě New Jersey otevřel vlastní komiksový obchod Jay & Silent Bob's Secret Stash, kde se odehrává reality show Comic Book Men. Zároveň se tvůrčím způsobem podílí i na komiksech Dardevil, Green Arrow a Spider-Man.
vite-kteri-filmovi-reziseri-jsou-nejvetsimi-fanousky-komiksu-5
Kevin Smith
Joss Whedon si získal srdce všech fanoušků hned, jakmile začal točit seriál Buffy, přemožitelka upírů. Po Buffy pracoval na filmu o Wonder Woman a bylo mi nabídnuto natáčení X-Men: Poslední vzdor, který odmítl, ačkoli vznikl na základě komiksu, který sám napsal (nebo možná proto...). Pak přišly velkolepé týmovky v podobě Avengers a Avengers Age of Ultron, spolupráce na Marvelovské Fázi 2, seriál Agents of S.H.I.E.L.D. či scénář pro Ligu spravedlnosti. Ve světě komiksu je jako ryba ve vodě, napsal komiks Astonishing X-Men, pracuje na komiksech Buffy, Serenity, Fray a nově i na komiksu Twist, což je prý viktoriánská podoba Batmana v ženském podání.
vite-kteri-filmovi-reziseri-jsou-nejvetsimi-fanousky-komiksu
Joss Whedon
James Gunn – dokázal na plátna kin převést další komiksovou pecku – Strážce Galaxie. A o tom, že je velkým fanouškem komiksů svědčí i to, že loni na svém profilu na Facebooku na Světový den komiksů vyvěsil seznam svých oblíbených komiksů, který čítá tato dílka: Eightball, Hate, The Dark Knight Returns, The Ultimates, Astro City, Warlock nebo Howard the Duck.
James Gunn
James Gunn
Peyton Reed sice převzal Ant-Mana po Edgaru Wrightovi, ale rozhodně nešlo o šlápnutí vedle. Spíše naopak, Reed se ve světě komiksu pohybuje s oblibou a před Ant-Manem pracoval s Kevinem Feigem na projektu Fantastic Four, který se měl odehrávat v 60. letech, tedy přesně v reáliích, kde se odehrává původní komiks. Z projektu nakonec sešlo, ale jeho nápad s retro podobou pak využilo studio Fox pro X-Men: První tříd. Jeho lásku ke komiksům dokazuje i leták z 80. let, který na univerzitě vytvořil pro svou vysokoškolskou kapelu Johnny Quest, který je parodií na obálku komiksu Avengers #1 od Jacka Kirbyho, na němž se Reed zobrazil jako Ant-Man!
vite-kteri-filmovi-reziseri-jsou-nejvetsimi-fanousky-komiksu-3
Peyton Reed
Tim Miller se stal ikonou poté, co oživil ukecaného žoldáka Deadpoola, ale jeho příběh je mnohem zábavnější a dokazuje, že Miller je skutečný nerd! Na začátku kariéry žádal o práci v Marvelu i DC, ovšem bez úspěchu. Pokračoval tím, že založil animační studio Blur, které pomáhalo vytvářet řadu počítačových her, reklam, ale i filmů. Miller navíc přiznal, že byl na 23 Comic-Conech po sobě a za komiksy byl schopný utratit i 400 dolarů měsíčně!
vite-kteri-filmovi-reziseri-jsou-nejvetsimi-fanousky-komiksu-6
Tim Miller
Magor z videopůjčovny Quentin Tarantino také paří do našeho seznamu a jeho fanoušci to o něm velice dobře ví. Quentin svůj obdiv a lásku ke komiksům dokáže vtěsnat i do svých filmů. Málokdo už ale ví, že se podílel na vzniku filmové scény Moebius' Silver Surfer vs Jack Kirby's Silver Surfer z filmu Krvavý příliv Tonyho Scotta. Tarantino si v minulosti hodně pohrával s myšlenkou natočení komiksové adaptace, ale nakonec se rozhodl žádnou nedělat. Jeho největšími láskami, které ovlivnily jeho i jeho tvorbu, jsou komiksy Werewolf By Night, Tomb of Dracula, Morbius The Living Vampire, Sgt. Fury, His Howling Commandos a Shang-Chi: Master of Kung Fu.
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino
George Lucas ve svých filmech - a to včetně Indiana Jonese a Star Wars - z komiksů čerpá plnými doušky. Ještě než se pustil do filmového průmyslu, byl v 70. letech spolu s Edwardem Summerem spolumajitelem úplně prvního komiksového obchodu v New Yorku s názvem The Supersnipe Comic Book Euphorium, kde se nacházela i galerie komiksových děl. V současnosti Lucas na své lásce k této oblasti kultury pracuje dále díky jeho muzeu v Los Angeles s názvem Lucas Museum of Narrative Art, kde je komiksům věnována velká část expozice. Jeho syn Jett navíc pracuje pro komiksový časopis Heavy Metal, takže láska ke komiksu pokračuje i v další generaci.
vite-kteri-filmovi-reziseri-jsou-nejvetsimi-fanousky-komiksu-4
George Lucas
Alejandro Jodorowsky je důkazem toho, že láska k obrázkovým sešitům se superhrdiny všeho druhu se netýká jen amerických filmařů. Tento chilsko-francouzský režisér proslul svou láskou ke komiksům také. V době jeho kariéry mu finanční zdroje ani technika neumožňovaly komiksy natáčet, tak si našel jiné médium, kde se mohl tvůrčím způsobem vyjádřit. V roce 1966 vydal svůj první komiks s názvem Anibal 5. Spolu s malířem Jeanem Giraudem pak vytvořili grafický román The Incal, který je považován za jedeno z mistrovských děl v komiksovém světě a pomohl inspirovat filmaře jako např. Luc Besson, jenž svou láskou k sci-fi a komiksům proslul také.