Tyto náročné filmové scény vznikly na "první dobrou"

Tyto náročné filmové scény vznikly na "první dobrou"
Mafiáni | Warner Bros.
Přesto se ale najdou scény, které se na "první dobrou" povede natočit a tady je seznam těch, u kterých se to filmovému týmu povedlo:
Mafiáni – řeč je o scéně zvané The Copa Shot, ve které Henry a Karen vstupují do nočního klubu Copacabana přes boční vchod a Henry se zdraví se svými mafiánskými spojenci. Původně mělo jí o jednoduchý záběr, který měl herce sledovat. Kameramané Larry McConkey a Michael Ballhaus se ale rozhodli, že to změní s ohledem na to, že McConkey se během chůze potřeboval zastavovat, aby mohl střídat široké záběry s detaily bez použití střihu, takže přidali prvky jako průchod kuchyní (protože se Ballhausovi líbilo tamní osvětlení) nebo to, kdy se Henry zastaví, aby vynadal flirtujícímu páru.
filmove-sceny-ktere-vznikly-na-prvni-dobrou
Mafiáni
Rocky – noc před bojem s Apollo Creedem jde Rocky do Madison Square Garden a stoupne si pod obrovský plakát svého soupeře. Poté jde domů k Adrianě a zatímco leží vedle ní v posteli, připouští si všechny své obavy a pochyby. Scéna známá jako I can't beat him patří k tomu nejemotivnějšímu z Rockyho ale málem nevznikla. Producenti snímku ji chtěli - s ohledem na blížící se datum premiéry - přeskočit, aby se natáčení neprotahovalo. Sylvester Stallone bojoval za to, aby scéna ve filmu byla a poprosil je o jeden pokus. Stallone byl z "jednoho jetí" tak nervózní, že se raději před natáčením opil. Ať tak či onak, je dobře, že Stallone trval na svém. Scéna dodala Rockymu další rovinu a přidala konečné fázi filmu na větším významu.
filmove-sceny-ktere-vznikly-na-prvni-dobrou
Mafiáni
Creed - po téměř 40 letech přidal "nový Rocky" další klasickou scénu na jeden zátah. Jedná se o nepřerušovanou sekvenci boxu mezi Adonisem Johnsonem a Leem Sporinem. Režisér Ryan Coogler chtěl zachytit okamžik, kdy jsou boxeři závislí jen a jen na sobě samých. Po měsících tréninku se svým týmem jsou najednou sami uvnitř ringu bez kohokoli dalšího. Boj byl natočen jedním statickým záběrem, kdy se kamera točila kolem herců. Coogler boj natáčel bez jakýchkoli přidaných kamer, výsledkem je jeden z nejlepších boxerských záběrů od Scorseseho Zuřícího býka.
filmove-sceny-ktere-vznikly-na-prvni-dobrou-1
Creed
Muž se zlatou zbraní – zde vešla do dějin scéna, kdy James Bond pronásleduje svého protivníka, problémem je, že jsou při honičce každý na jiném břehu řeky. Bond to vyřeší skokem v autě přes rozbitý most. Ve skutečnosti automobilem přes most skákal kaskadér Loren „Bumps“ Willard a filmaři se snažili snížit riziko jakéhokoli nezdaru na minimum. Kontaktovali proto laboratoř Cornell Aeronautical s využitím jejich počítačového programu Highway Vehicle Object Simulation Model, který spočítal, jak rychle by měl vůz jet ohledem na podobu mostu. Willard most přeskočil na první dobrou a vysloužil si za to bonus 30 000 Liber.
filmove-sceny-ktere-vznikly-na-prvni-dobrou-2
Muž se zlatou zbraní
Kráska a zvíře – v Krásce a zvířeti jde hlavně o sekvenci, kdy paní Pottsová (paní Konvičková v původním překladu) zpívá během tance Krásky a Zvířete. V originálním znění propůjčila hlas paní Konvičkové Angela Lansbury, které skladbu původně zpívat nechtěla. Nakonec se nechala přemluvit, její let z Los Angeles do New Yorku měl ale zpoždění kvůli anonymnímu oznámení, že je na letišti bomba. Lansbury tak dorazila na nahrávání příliš pozdě. Naštěstí (pro tvůrce) odmítla jakýkoli odpočinek a ihned se pustila do nahrávání. A zvládla to napoprvé tak dobře, že nebylo třeba zkoušet to jakkoli jinak.