Nebývalá smršť českých filmových novinek. Které si v nejbližších měsících zaslouží největší pozornost?

Nebývalá smršť českých filmových novinek. Které si v nejbližších měsících zaslouží největší pozornost?
Jan Palach | Karel Cudlín / CinemArt CZ
Zlatý podraz
Zlatý podraz
Letos se můžete těšit minimálně na dalších 23 hraných a dokumentárních českých či koprodukčních snímků. Letos si připomínáme nejen 100 let od založení Československa, ale též například 50. let od srpnové okupace. A filmaři k těmto tématům připravují hned několik zajímavých novinek. Druhá polovina letošního roku tedy bude z pohledu kvality tuzemské produkce s největší pravděpodobností úspěšnější. Ale na to si ještě budeme muset počkat.
Do přehledu tuzemských a koprodukčních snímků jsme zahrnuli tituly, které jsou ve výhledu Unie filmových distributorů s pevně daným datem premiéry a k dispozici tvůrci uvádějí relevantní informace jako například realizační tým, herecké obsazení a další. Texty jsme čerpali od distributorů, producentů a z festivalových katalogů.
Od července do prosince 2018 nás tedy čeká dalších 23 novinek, když k tomu připočteme 29 tuzemských a koprodukčních filmů, které už se letos v kinech promítaly, vychází 52 titulů, tedy rovný 1 na každý premiérový týden. To je velmi solidní úroda, často ovšem velmi různorodé kvality...
Na co se tedy můžeme v následujících týdnech a měsících těšit?

Úsměvy smutných mužů

režie: Dan Svátek
Úsměvy smutných mužů
Celovečerní film natočený podle stejnojmenného knižního bestselleru Josefa Formánka. Místy vtipný, místy smutný. Svou tragikomedii “o chlastu, vůli a vesmíru” vypráví úspěšný spisovatel, který k práci i k mluvení s jinými lidmi potřebuje nejdříve jen skleničku a později i celou láhev. V léčebně se pak Josef setkává s dalšími osudy těch, kteří jsou, či donedávna byli, v pití alkoholu opravdovými mistry. V hlavní roli se představí David Švehlík (Život a doba soudce A. K.).
premiéra: 12. 7. 2018

Chata na prodej

režie: Tomáš Pavlíček
Rodiče prodávají starou rodinnou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) zarazí, co by to byli za rodinu, kdyby na chatě neuspořádali poslední pořádnou rodinnou slezinu? Zbytek rodiny neprojevuje přílišné nadšení, rodinná setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) rodinné akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s jeho přítelkyní (Judit Bárdos). Jediná babička (Jana Synková) má opravdový zájem, ale pokládá všem až příliš upřímné dotazy.
premiéra: 26. 7. 2018

Miss Hanoi

režie: Zdeněk Viktora
Miss Hanoi
V malém příhraničním městě byla před čtyřmi lety zavražděna vietnamská dívka Hien, krátce poté, co vyhrála okresní soutěž krásy. Jejím vrahem byl nezletilý Jan Polanský. Vrah byl jako nezletilý umístěn do výchovného ústavu, odkud ho po dovršení plnoletosti právě pustili. Krátce poté je nalezen mrtvý. Na místo činu přijíždí z okresní kriminálky zkušený vyšetřovatel kapitán Kříž (David Novotný), který není vůbec nadšený, když dostane k ruce místní policistku vietnamského původu Anh (Ha Thanh Špetlíková).
premiéra: 9. 8. 2018

Jan Palach

režie: Robert Sedláček
Jan Palach. Student, který se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské invazi do Československa. Nekompromisní mladík, který přinesl krajní oběť v touze vyburcovat národ z okupační letargie. Jméno, které u nás zná každý. Film vypráví příběh posledních měsíců Palachova života, ukazuje cestu, na níž se z milujícího syna, oddaného přítele a citlivého, přemýšlivého studenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“.
premiéra: 21. 8. 2018

Důvěrný nepřítel

režie: Karel Janák
Důvěrný nepřítel: trailer | Bohemia Motion Pictures
Andrej (Vojtěch Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu, který má znamenat revoluci v bydlení. Dům je ovládaný pouhým hlasem a má obyvatelům zajišťovat maximální luxus i stoprocentní bezpečnost. Spolu se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (Gabriela Marcinková), se nastěhují do funkčního prototypu, luxusního domu ze skla a kamene uprostřed nádherné přírody. To, co se ze začátku jevilo jako pohádka, se však pomalu, ale jistě mění v noční můru.
premiéra: 30. 8. 2018

Všechno bude

režie: Olmo Omerzo
Všechno bude
Rošťácky sebejistý Mára a trochu podivínský Heduš vyjíždějí do promrzlé krajiny za dobrodružstvím, jak jinak než autem. Vždyť Márovi zanedlouho bude patnáct. Road movie o mouchách, které občas vylézají i v zimě, na policejní stanici končící příběh o nepopsatelném poutu klučičího přátelství, o nezkrotné touze něco zažít, i když přesně nevíte, co.
premiéra: 6. 9. 2018

Po čem muži touží

režie: Rudolf Havlík
Hrdinou příběhu je charismatický cynik Karel Král (Jiří Langmajer). Trochu šovinista a sarkastický sympaťák, na kterého ženy letí. Karlův nezávazný způsob života jednoho dne dostane hned několik ran. Přijde o práci, z níž ho vyhodí kvůli průšvihům a poklesu prodejnosti časopisu, bývalá manželka a dcera ho opět naštvou, neznámá žena mu nabourá auto a na jeho místo je dosazena pohledná mladá šéfredaktorka (Táňa Pauhofová). Karel je na dně a společně s nejlepším kamarádem Čestmírem (Matěj Hádek) to vyřeší po chlapsku - opije se a v dobrodružné noci si přeje, aby se stal ženou, protože „ženský to mají v životě mnohem jednodušší a on je na tom kvůli nim bídně.“
premiéra: 20. 9. 2018

King Skate

režie: Šimon Šafránek
King Skate
Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.
premiéra: 20. 9. 2018

Markéta chce taštičku

režie: Miroslav Janek
Markéta chce taštičku
Markéta chce taštičku | Film Servis Festival Karlovy Vary
Markétka je šťastná, když si může povídat, malovat nebo jezdit autobusem. Šestnáctiletá dívka trpí Rettovým syndromem, kvůli němuž má mít mentalitu dvouletého dítěte. Dokumentarista Miroslav Janek opět s empatií nahlíží do světa „jiných“ lidí, jejichž okolí musí přemýšlet nad jejich budoucností místo nich.
premiéra: 20. 9. 2018

V Mosulu

režie: Jana Andert
V Mosulu
V Mosulu | Film Servis Festival Karlovy Vary
Šoková terapie reportáží z válečné fronty. Dokumentaristka Jana Andert strávila osm měsíců s elitní jednotkou irácké armády v prvních liniích bitvy o Mosul, od roku 2014 do června 2017 okupovaného bojovníky Islámského státu. Nebojácné svědectví o městu v ruinách, které jedna z největších katastrof dnešní doby obrala o duši.
premiéra: 20. 9. 2018

Odborný dohled nad výkladem snu

režie: Pavel Göbl
Odborný dohled nad výkladem snu
Odborný dohled nad výkladem snu | filmový web
Jak blízko k sobě může mít kolektivní sen a kolektivní vina? A jak daleko je od kolektivní viny ke kolektivnímu trestu? Zdánlivě nenápadný příběh s dialogy o kvantové mechanice – z úst, která jí nerozumí. Dětinský pokus s kouzelným čajem – pro přivolání snu, který má přinést odpuštění. Teprve se smrtí na jazyku přichází ten pravý nadhled a vtip. Nový český Deathern.
premiéra: 27. 9. 2018

Domestik

režie: Adam Sedlák
Domestik
Domestik | Film Servis Festival Karlovy Vary
Vrcholový cyklista Roman (Jiří Konvalinka) už má plné zuby role domestika, závodníka podřizujícího se týmové režii. A jelikož namáhavý trénink ani přísná životospráva ke kýžené výkonnosti nevedou, pořídí si domů kyslíkový stan. Přes obsesi sportovní kariérou ale nevidí, že jeho žena Šarlota (Tereza Hofová) marně touží po dítěti. Klaustrofobní drama o rozpadu těla i ducha v jednom manželství, které přidusil přístroj na okysličení krve.
premiéra: 27. 9. 2018

Toman

režie: Ondřej Trojan
Jiří Macháček
Toman | T.H.A.
Historické drama a rozporuplné osobě vedoucího odboru zahraniční rozvědky Zdeňka Tomana (Jiří Macháček), který významně ovlivnil politický vývoj v Československu v letech 1945 až 1948, a s jehož velkým přispěním se chopila politickým pučem moci Komunistická strana.
premiéra: 4. 10. 2018

Nina

režie: Juraj Lehotský
Nina
Nina je dvanáctiletá dívka a její svět se otřásá v základech – vztah jejích rodičů se rozpadl a budou se rozvádět. Dvě bytosti, které jí byly dosud největší oporou, spolu už nedokážou komunikovat a Nina jen zoufale přihlíží jejich hádkám. Jedinou jistotou, která jí zůstala, je závodní plavání. Když je ohrožena její účast na závodech, rozhodne se k radikálnímu kroku...
premiéra: 11. 10. 2018

Sklep

režie: Igor Vološin
Sklep
Sklep | Noizz.sk
Slovensko-rusko-české koprodukční drama pojednává o krachujícím manželství Milana a Táni, které drží pohromadě pouze díky jejich dceři Lence. Když se 16 letá dívka jednoho dne nevrátí domů, stmelí to její rodiče dohromady a protože policie si neví rady, berou spravedlnost do vlastních rukou.
premiéra: 11. 10. 2018

Hovory s TGM

režie: Jakub Červenka
Hovory s TGM
Hovory s TGM | BontonFilm
Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Kniha, která vznikala celý rok a která má národu představit jeho prezidenta, je hotová. Karel Čapek (Jan Budař) vyhledá v zahradě zámku v Topolčiankách Masaryka (Martin Huba). Chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí mladé Československé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Hovoří mimo jiné o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě.
premiéra: 18. 10. 2018

Mars

režie: Benjamin Tuček
Lety na Mars dávno vyšly z módy. Marťanskou vědeckou stanici udržuje v nouzovém režimu zastaralý robot Bot, ponechaný kdysi na Marsu svému osudu. Místo náhradních dílů přiletí čeští turisté, kteří se na Marsu chtějí oženit. Ale do vesmíru by neměli létat lidé, kteří nemají vyřešené svoje osobní problémy. Robot přežil pět velkých prachových bouří, četl jen komiks o Indiánech a několikrát ho trefil blesk. Už nechce být sám. Může umělá inteligence žárlit? Když tají polární čepičky, dějí se věci, které by se jindy stát nemohly….
premiéra: 18. 10. 2018

Zlatý podraz

režie: Radim Špaček
Zlatý podraz
Zlatý podraz | BUC-FILM - Patrik Nguyen
Příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě. Michelle je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona.
premiéra: 25. 10. 2018

Když draka bolí hlava

režie: Dušan Rapoš
Když draka bolí hlava
Když draka bolí hlava | Bohemia Motion Pictures
Barborka s Tomíkem tráví prázdniny u babičky a dědy v kovárně pod Dračí skálou, kde ze všech sil pracuje i netradiční pomocník, dvouhlavý dráček Čmoudík. Jednou, když se děti chystají přespat v jeskyni společně s dráčkem, objeví na zdi jeskyně starou mapu a Čmoudík, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, začíná vyprávět napínavý příběh o vzniku království Draka, velké lásce princezny Adélky a prince Janka...
premiéra: 25. 10. 2018

Chvilky

režie: Beata Parkanová
Mohlo by se zdát, že Anežčin (Jenovéfa Boková) život patří celé její rodině, jen ne jí samotné. Mladá žena se snaží vyjít všem vstříc, postupně ale ztrácí to, co je nejdůležitější: sebe samu. Suverénní debut citlivě zachycuje nástrahy rodinného života, které komentuje s humorem, pochopením a neobyčejně vyvinutým citem pro situace, které zažíváme tak často, až si je ani nejsme schopni uvědomit.
premiéra: 1. 11. 2018

Ten, kdo tě miloval

režie: Jan Pachl
Lívia Bielovič, Hynek Čermák
Ten, kdo tě miloval | Martin Martínek
Komediálně laděný příběh s detektivní zápletkou. Scénář napsal ve spolupráci s Marií Poledňákovou, autorkou stejnojmenné knižní předlohy, Jan Pachl, který se zároveň ujal i režisérského postu. V hlavních rolích se představí Hynek Čermák, Soňa Norisová, Eva Holubová nebo Lukáš Vaculík.
premiéra: 8. 11. 2018

Vratislav Effenberger aneb lov na černého žraloka

režie: David Jařab
Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka
Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka | https://dokweb.net
Snímek věnující se vůdčí osobnosti surrealistické skupiny, literárnímu teoretikovi Vratislavu Effenbergerovi. Rozvoji jeho profesní dráhy zamezil komunistický režim, který Effenbergerovi "přichystal" dráhu dělníka. Koncepce dokumentárního filmu bude postavena na prolínánií fikce a reality, hraného filmu a dokumentu, poezie a teoretické reflexe, nadsázky a intimní zpovědi. Všechny lokace, které se ve filmu budou vyskytovat, mají konkrétní vazbu k Vratislavu Effenbergerovi nebo jeho scénářům, popřípadě jsou vhodnými „lovišti“ pro Effenbergerovu metodu hledání.
premiéra: 8. 11. 2018

Čertí brko

režie: Marek Najbrt
Jan Cina, Marek Daniel
Čertí brko - Marek Daniel a Jan Cina | Punk Film / Marek Novotný
Příběh Čertího brka nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat.
premiéra: 29. 11. 2018

Tajemství a smysl života

režie: Petr Vachler
Barbora Seidlová, Jan Budař
Bára Seidlová a Jan Budař při natáčení Tajemství a smysl života | VAC
Mysteriózní drama. Hraný i dokumentární celovečerní film, který otevírá jiný pohled na svět, na naše životy a to jak v maličkostech, tak věcech zdánlivě velkých. Konzumní svět, který se opírá převážně o spotřebu, peníze a moc jen málokdy nabízí jiný vhled na podstatu života. Zmíněné „drogy“ nás ovládají a stále nabízí nekonečný kolotoč emocí. Film je hotov, sestříhán, pracuje se na více něž 2000 trikových záběrech, animacích a CGI. Film bude v české i anglické verzi.
premiéra: prosinec 2018 (v plánu, nepotvrzené datum premiéry)

Na střeše

režie: Jiří Mádl
Duy Anh Tran, Jiří Mádl, Alois Švehlík
Alois Švehlík, Jiří Mádl a Duy Anh Tran během natáčení filmu Na střeše | če
Profesor Rypar (Alois Švehlík) poskytne dočasné útočiště Songovi (Lukas Duy Anh Tran), mladému Vietnamci, jehož našel ukrytého na střeše svého domu. Mohou však dva takto odlišní lidé vůbec sdílet jeden prostor, aby z toho nebyla katastrofa?
premiéra: 7. 2. 2019

Úhoři mají nabito (původní název Benzína Dehtov)

režie: Vladimír Michálek
Úhoři mají nabito
Původně se měl snímek jmenovat Benzína Dehtov
Připravovaná černá komedie režiséra Vladimíra Michálka inspirovaná dramatickým textem Petra Pýchy. Jeho rozhlasová hra pojednává o čtveřici chlápků na prahu čtyřiceti let, kteří se musí poprat s vlastní "nedospělou dospělostí". Bude to divoké.
premiéra: 21. 2. 2019

Skleněný pokoj

režie: Julius Ševčík
Skleněný pokoj
Skleněný pokoj
Film na motivy stejnojmenné knihy vypráví o lidech, jejichž životy, lásku a přátelství poznamenaly dramatické události 20. století. Osudy Liesel a Viktora Landauerových, jejich přátel, zaměstnanců i mimořádného architekta rámuje vznik jedné z nejoriginálnějších modernistických staveb v Evropě, místa velkých milostných vzplanutí i životních zrad.
premiéra: 14. 3. 2019

Teroristka

režie: Radek Bajgar
Iva Janžurová
Iva Janžurová | BontonFilm
Nový film Radka Bajgara, v němž Iva Janžurová ztvárňuje starší, velmi slušnou a zdvořilou dámu, která se musí vypořádat s tím, že potká nebývale arogantního člověka. Co většina z nás přejde mávnutím do vzduchu, "Teroristka" tak jednoduše nevydýchá...
premiéra: 4. 4. 2019

Velké dobrodružství Čtyřlístku

Velké dobrodružství Čtyřlístku
Z oblíbeného komiksu | Alkay.cz
Čtyřlístek oslaví 50 let svého trvání, což chtějí tvůrci oslavit novým animovaným celovečerním filmem. Půjde o film povídkový složený ze 4 samostatných příběhů spojených v jeden celek. Děj začíná u táborového ohně, kde si Čtyřlístek vypráví, jaké nejkrásnější příběhy zažil v minulém roce.. Každý z hrdinů vypráví příběh, který považuje za nejlepší, nejnapínavější a nejpovedenější. S našimi hrdiny zažijeme např. horolezecký výlet, pátrání po vlkodlakovi, cestu do Vesmíru a nakonec i Vánoce. Je potom na divácích, aby si sami vybrali příběh, který je nejlepší. Komu budete fandit?
premiéra: 4. 4. 2019

Všechno nebo nic 2

Klára Issová, Tatiana Pauhofová, Ľuboš Kostelný
Všechno nebo nic | Bioscop
Pokračování vztahové komedie Všechno nebo nic (2017), jejíž vznik inspirovala spisovatelka Eva Urbaníková. Z textu k její druhé knize, která bude předlohou pro filmové pokračování: "Po třech letech se autorka vrací k hrdinům předcházející knihy "Všechno nebo nic" Lindě, Vandě a Jakubovi, aby, podle vlastních slov, jejich příběh uzavřela. Skončí happyendem?????" (Motto)
premiéra: 18. 4. 2019

Hodinářův učeň

režie: Jitka Rudolfová
Hodinářův učeň
Hodinářův učeň | evolutionfilms.cz
Úspěšný a slavný mistr Hodinář se ujme malého sirotka Urbana, vychová ho, vyučí svému řemeslu a po letech dokonce zasnoubí se svou dcerou Laurou. Nečiní tak však z křesťanské lásky k bližnímu. Věří svému věšteckému snu, že Urban v den, kdy se jeho dcera vdá, řízením osudu získá nesmírné bohatství. A on si na ně dělá zálusk...
premiéra: 15. 8. 2019

Civilizace

režie: Petr Horký
Civilizace – Dobrá zpráva o konci světa
Civilizace
Dodnes obdivujeme civilizace Mayů, Inků, fascinuje nás starověký Řím i období stavitelů egyptských pyramid. Tyto a mnohé další civilizace existovaly na naší planetě i několik tisíc let, přesto však zanikly. Jak? Proč? Co se s nimi stalo? Jde o téma, které získává na aktuálnosti a čím dál větší množství lidí se zajímá o to, co se to vlastně v dnešním světě děje. Možná i proto jsou knihy jednoho z autorů, prof.Bárty, bestsellery a prodávají se po desítkách tisíc. Nabízíme odpovědi, paralely v minulosti a odhady budoucnosti. To vše obrazovou, diváckou formou. Netvoříme přednášku, ale audiovizuální podívanou na „horské dráze” dneška.
premiéra: 12. 9. 2019

Pražské orgie

režie: Irena Pavlásková
nove-ceske-filmy-v-kinech-2018
Philip Roth | The Pulitzer Prizes
Snímek inspirovaný novelou světoznámého spisovatele Philipa Rotha "Pražské orgie". Vypráví příběhy fiktivního amerického spisovatele, který v 80. letech minulého století pátral v Praze po zapomenutém židovském autorovi. A provázela ho celá řada tragikomických situací. Dílo je z části autobiografické, spisovatel Philip Roth se totiž do Československa skutečně vydával. V 70. letech zde morálně i finančně podporoval autory disentu. Navštěvoval také hrob Franze Kafky.
premiéra: 17. 10. 2018