Jan Tříska "mu" zemřel v den natáčení. Koho Jiří Mádl obsadí do chystaného celovečeráku?

Jan Tříska "mu" zemřel v den natáčení. Koho Jiří Mádl obsadí do chystaného celovečeráku?
Alois Švehlík, Jiří Mádl a Lukas Duy Anh Tran | če
Alois Švehlík
Alois Švehlík | Česká televize
Profesor Rypar (Alois Švehlík) poskytne dočasné útočiště Songovi (Lukas Duy Anh Tran), mladému Vietnamci, jehož našel ukrytého na střeše svého domu. Mohou však dva takto odlišní lidé vůbec sdílet jeden prostor, aby z toho nebyla katastrofa? Soužití nevraživého pána, rozzlobeného na celý svět, který mu neuchopitelně uniká, a mladíka, který hledá východisko ze zoufalé situace v neznámém městě, přináší mnoho třecích ploch, tragikomických situací, ale i překvapivých nápadů a řešení. Každý z nás totiž potřebuje, aby jej někdo potřeboval. A Song potřebuje kromě teplého oblečení a střechy nad hlavou někoho, kdo mu bude důvěřovat. Lze však důvěřovat neznámému klukovi? Profesor Rypar se o to pokusí i za cenu, že musí sem tam slevit ze svých zásad a jeho střecha se musí trochu rozšířit. Ale dokáže Song tuto důvěru skutečně oplatit?
po-nahlem-skonu-jana-trisky-se-jiri-madl-vraci-k-nataceni-druheho-celoveceraku
Kamerové zkoušky - Alois Švehlík a Lukas Duy Anh Tran | če
Na střeše je druhým celovečerním filmem v režii Jiřího Mádla, který úspěšně střídá ve své kariéře posty před i za kamerou. V posledních letech patří k vyhledávaným českým hercům, s úspěchem se ale setkal i jeho start na poli režie. Za debut Pojedeme k moři (2014), který v kinech vidělo přes 100 tisíc diváků, získal při vyhlašování Cen české filmové kritiky 2015 Cenu RWE pro objev roku.
Na scénáři filmu Na střeše začal Jiří Mádl pracovat v době studií ve Spojených státech. „V New Yorku jsem rok bydlel na kolejích s asijským ilegálem. Můj kamarád si prošel podobným osudem jako Song – hlavní postava ve scénáři. Byl jsem nakonec součástí toho dobrodružství po dobu téměř tří let a vím, co pro mě tato zkušenost znamená a jak moc to může oslovit a především pobavit publikum,“ říká Jiří Mádl.
Jiří Mádl
Jiří Mádl
Podobně jako u svého debutu by byl rád, aby snímek Na střeše působil hořkosladkým dojmem. „Na střeše je příběh o setkání s někým, koho považujeme za cizince, nicméně může být součástí, kterou postrádáme. Pokud máte parťáka, může být život zatracence, kterého nikdo nechce, docela zábavný. Trocha ilegálního chování s úmyslem někomu pomoct je motorem tohoto filmu,“ říká režisér.
V den natáčení "mu" zemřel Jan Tříska. Režisér Mádl se ale nevzdává
Filmy1. 11. 2017
V den natáčení "mu" zemřel Jan Tříska. Režisér Mádl se ale nevzdává
Po Janu Třískovi Alois Švehlík
„Nebylo jednoduché hledat nového představitele pro naši hlavní postavu pana Rypara po tom, co nás opustil Jan Tříska. Ale Alois Švehlík mi najednou tak padl do oka, že už jsem necítil jen zarputilost, ale opravdové těšení se na jednotlivé scény s ním. Člověk musí věřit, že se věci dějí, protože tak mají být. Tohle se zatím tak zdá,“ dodává Mádl. „U nás je spousta skvělých herců v tomhle věku, ale věřím, že pana Rypara nemůže hrát každý. Je to v podstatě křehký a osamělý člověk, zároveň má-li důvod, je důvtipný, podvratný a ve svých krocích impulsivně nekompromisní. Alois Švehlík má ten pohled, hlas a pohyb, který Ryparovi sedí.“
Pro druhou hlavní postavu bylo třeba najít odpovídajícího představitele ve vietnamské komunitě. Nakonec byl vybrán Lukas Duy Anh Tran. „Najít mezi neherci talent, který by utáhl hlavní roli, bylo strašně těžké. Nakonec nám z toho vylezl Lukas, který je způsobem práce ohromně podobný Petrovi Šimčákovi z filmu Pojedeme k moři. Těším se, jak to zvládne,“ dodává Jiří Mádl.
V dalších rolích snímku Na střeše se představí Vojtěch Dyk, Mária Havranová a Adrian Jastraban. Točit se bude v srpnu v pražských lokacích. Producentkou filmu je Monika Kristlová ze společnosti Dawson Films, v jejíž produkci vznikl snímek 3 sezóny v pekle (2009). S premiérou filmu se počítá 7. února příštího roku, do kin film uvede distribuční společnost Falcon.