Pomůže nahota v boji proti terorismu? Francouzi natočili seriál z alternativní budoucnosti

Pomůže nahota v boji proti terorismu? Francouzi natočili seriál z alternativní budoucnosti
Nu | OCS
Desetidílná série Nu pojednává o Francii, kde platí zákon nařizující obyvatelům nahotu. Až na skupinku rebelů se většinová společnost pravidlu podřídí. Za vznikem seriálu stojí režisér Olivier Fox, který v rozhovoru pro web Drama Quarterly vysvětlil pohnutky, jež ho ke zpracování netradičního tématu vedly.
Nu
Nu | OCS
Olivier Fox přiznal, že se inspiroval skutečnými událostmi. Rodilý Pařížan těžce nesl útok na klub Bataclan a další přilehlá místa z listopadu roku 2015. "Přemýšlel jsem o tom, jak takovým událostem do budoucna zabránit," svěřil se Fox webu Drama Quarterly. "A dostal jsem zvláštní nápad, že když každý bude nahý, sníží to na minimum násilí na ulicích a zvýší bezpečnost."
Fox dále dodal, že to je jakási francouzská odpověď na násilí. Američané dle jeho slov mají hororovou sérii Očista, která se věnuje obdobnému tématu, ale zcela v jiném duchu, kdy v jeden den v roce mají občané možnost řádit a masakrovat jeden druhého, jak se jim zlíbí. "Jsem zastáncem tolerance," vyjádřil se dále Fox. "Měli bychom o každém všechno vědět, abychom udrželi bezpečnost? Možná by stačilo, aby se lidé svlékli. Možná kdyby lidé viděli všechno, dokázalo by to odbourat násilí a zajistit bezpečnost."
Nu
Nu | OCS
Seriál plný nahých lidí nebylo tak docela jednoduché uvést na televizních obrazovkách. Našla se nicméně televize OCS, která nabízí seriál formou streamovací platformy, což šlo na ruku též tvůrcům a jejich volnosti ve zpracování. "Kdyby to mělo běžet na BBC v hlavním vysílacím čase, asi bychom měli problém," dodává Fox. "OCS na webu přináší například Hru o trůny, takže nemáme problém. Navíc v naší sérii není sex, pouze nahota. Je to vážně míněný seriál, pouze v něm vystupují nazí herci. Diváci nemají důvod cítit se nesví," dodává režisér Fox.
Nu
Nu | OCS