Víkendový "souboj žen" vyhrála Sandra Bullock, Jodie Foster nikoho nezajímala

Víkendový "souboj žen" vyhrála Sandra Bullock, Jodie Foster nikoho nezajímala
Debbie a její parťačky | Warner Bros.
Nakonec vyhrála Debbie v podání Bullock, což zas tolik nepřekvapuje. Série Dannyho parťáci byla hodně oblíbená a ženský spin-off získal ne sice nadšené, ale obstojné recenze (a rozhodně lepší, než překombinovaná dvojka z původní série). Úvodní číslo 41 milionů a první místo je pak přímo vynikající. Pokud bychom vycházeli z jednoduchých počtů, jde o nejlepší start série, ale když započítáme inflaci, mají zlodějky naopak startovné nejslabší.
George Clooney: Pověra, že žena neutáhne film, je dávno mrtvá
Téma5. 1. 2012
George Clooney: Pověra, že žena neutáhne film, je dávno mrtvá
Hlavní ale je, že film vyšel studio na 70 milionů a de facto restartuje sérii, takže je úvod za 41 více než dobrý. Dvakrát tolik to platí o filmu Sandry Bullock. Ta totiž na diváky funguje, její snímky obvykle mají výdrž a vydělají v amerických kinech cca 3x tolik, za co startovaly. To by Debbie a její parťačky vyhnalo jen za mořem na nějakých 120 milionů a celosvětově by měla bez větších obtížní padnout čtvrt miliarda dolarů. Pokud se něco nepokazí, studio jistě brzy ohlásí pokračování.
Děsivé dědictví skončilo navzdory fantastickým recenzím (93% na Rottentomatoes) až na čtvrtém místě za 13 milionů. Přesto jde o úspěch. Snímek přišel tvůrce na 10 milionů a jde o artovější horor, kde se nikdy nepočítá s extra vysokými tržbami - viz předchozí žánrový počin distributora A24 Čarodějnice, což rozhodně taky není horor v tom klasickém lekacím smyslu. Film tři roky zpátky debutoval za 8,8 milionů a nakonec si došel pro 25. Děsivé dědictví by mohlo šilhat po čtyřiceti a stovce celosvětově. Pro velké produkce jsou podobná čísla katastrofa, hororům to bohatě stačí.
S velkým nezájmem se naopak setkal Hotel Artemis a to navzdory tomu, že se mohl opřít o jméno Jodie Foster. Ta se v kinech neobjevila od roku 2013, přičemž ve filmu hraje šéfku high-tech zdravotnického zařízení, určeného výhradně pro bohatou klientelu z podsvětí. Snímek neměl úplně mizerné recenze, jenže tak nějak působí jen jako vůcuc dobrých nápadů z hitů minulých let (a nic navíc k tomu). Výsledkem je debut za 3 miliony na osmém místě. Po tomhle se asi Jodie jen tak před kameru zase nepohrne...
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
372b606a
Dave Bautista, Jodie Foster