Přehlížené pecky: Poslední zůstává - když Bruce Willis ještě uměl tasit kolty

Přehlížené pecky: Poslední zůstává - když Bruce Willis ještě uměl tasit kolty
Poslední zůstává | New Line Cinema
Bruce Willis
Poslední zůstává
O čem to je? Bruce Willis si říká John Smith, moc toho nenamluví (potrpí si ale na vnitřní hlas) a míří k hranicím do Mexika. Vezme to přes prašné městečko Jericho, které ovládají dva gangy. Smith záhy po příjezdu narazí na skupinku gangsterů, kteří mu auto rozbijí. V tu chvíli ke své smůle netuší, že je Smith nejlepší střelec, jakého kdy potkali. A protože ho donutili ve městě zůstat, on jim to pěkně krvavě oplatí.

Trailer:

Poslední zůstává

5 důvodů, proč Poslední zůstává vidět:

Poslední zůstává
Poslední zůstává | 1996 New Line Cinema
1) Bruce Willis. Dnes už nám Willis moc podobných radostí nenaděluje. Vždycky každopádně potěší, když se tenhle charismatický chlápek chopí zbraní obouruč. V případě Poslední zůstává ze sebe dostává to nejlepší a i když zdaleka "nehlásí" tolik, jak jsme u něj v podobných rolích zvyklí, John Smith se v jeho filmografii rozhodně neztratí.
prehlizene-pecky-posledni-zustava-kdyz-bruce-willis-jeste-umel-tasit-kolty
Poslední zůstává | New Line Cinema
2) Atmosféra. Jericho je opravdu to poslední místo, kde byste chtěli skončit. Všude prach, gangsteři, funebrák si vás očima změří již po příjezdu, horko vlní vzduch, whisky je laciná a kulky tu lítají rychleji než panáky. Kulisa města doslova dýchá potem, střelných prachem a smrtí. Krásná ruční práce kulisáků.
Poslední zůstává
Poslední zůstává | 1996 New Line Cinema
3) Stará škola. Film natočil klasik Walter Hill (48 hodin, Warriors) a na nic si nehrál. Poslední zůstává už nemůže být věrnější zvoleným tématům, na druhou stranu sice staví na westernových proprietách, současně ale využívá pozlátek gangsterského žánru (hlavně pokud jde o vykreslení obou gangů, které proti sobě ve filmu válčí). V dnešní hyperkorektní době by pravděpodobně někomu hnulo žlučí, jakou úlohu mají ve filmu ženy (většinou se vejdou do kategorií "fackovací panák" a "matrace"), ale k té době a k tomuhle stylu to zkrátka sedí. Nemluvě o všech krásně přepálených přestřelkách. Nic člověku neudělá takovou radost, jako když namyšleného blbce pár dobře mířených kulek odmrští ze záběru.
Poslední zůstává
Poslední zůstává | 1996 New Line Cinema
4) Panna nebo orel? S remaky je to ošemetné. Ano, je to remake (to jsme ještě vlastně neřekli) westernové klasiky Pro hrst dolarů, která byla remakem jiné klasiky - Tělesné stráže. Být předělávkou nebývá dobrá nálepka. Ale stejně jako Dolary dostatečně uhly od Stráže, aby diváci neměli potřebu srovnávat, i Poslední zůstává stojí pevně na vlastních nohou a skvěle pracuje s tím, jak Smith přebíhá mezi gangy a získává si postupně náklonnost obou stran (přestože ty se navzájem k smrti nesnáší). 
Poslední zůstává
Poslední zůstává | 1996 New Line Cinema
5) Černá a bílá. Dobrý klaďas je pro podobnou podívanou základ. Bez pořádného záporáka ale zůstane ve filmu osamocen. A zápas je tak dobrý, jak silní soupeři se sejdou. Zjizvený Christopher Walken s Thompsonem (aka Tommy Gunem) je jednoznačně tím pravým protihráčem do podobného drsného prostředí. Nemá potřebu zbytečně dramatizovat. Nemluví hlasitě. Ale budete viset na každém jeho slově!
prehlizene-pecky-posledni-zustava-kdyz-bruce-willis-jeste-umel-tasit-kolty-1
Poslední zůstává | New Line Cinema
Proč Poslední zůstává v kinech propadl? Těžko říct. Možná přišel ve špatnou dobu, kdy ho fanoušci neuměli patřičně docenit a ještě nebyl hlad po méně využívaných žánrech (a je pravdou, že dobové recenze byly spíše vlažné). Dnes bychom za něco takového v kinech líbali filmařům ruce.
Co snímku vytknout? Vyjma pár pomalejších pasáží je třeba zmínit hlavně to, že ve městě vyjma dvou gangů už prakticky nikdo jiný nežije (konkrétně se tu potloukají šerif, majitel hotelu, automechanik a pár prostitutek, to je v podstatě vše). Přeci jen by člověk čekal i nějaké ty běžnější obyvatele. Pokud jste Poslední zůstává neviděli, určitě to napravte. Podobných poctivých prašných westernů, v nichž jsou hrdinové málomluvní a drsní jak šmirglpapír, dámy osudové, záporáci slizcí a kde městu nechybí usměvavý funebrák, vážně moc není. Rozhodně ne z posledních třiceti let. Zůstává za 85%.