Sex, drogy a šaría. Pozoruhodná Teheránská tabu natáčel režisér "na dálku" z Německa

Sex, drogy a šaría. Pozoruhodná Teheránská tabu natáčel režisér "na dálku" z Německa
Teheránská tabu (detail plakátu) | Aerofilms
ef7ded88
Teheránská tabu | Aerofilms
Ve společnosti, kde jsou drogy, alkohol, nemanželský sex i rockové koncerty v klubech zakázány a tvrdě postihovány, musí mladí svobodomyslní lidé hledat vlastní cesty, bořit tabu a riskovat. Svůj celovečerní debut natočil Ali Soozandeh animační metodou rotoskopie – při ní jsou nejprve veškeré scény natočeny s herci ve studiu a následně překresleny do finální animované podoby. Hlavním důvodem, proč k této náročné technice tvůrci přistoupili, byla dle režiséra skutečnost, že natáčení v Íránu nepřicházelo v úvahu a na žádném jiném místě nebylo možné specifickou atmosféru blízkovýchodní metropole zprostředkovat. Film Teheránská tabu vybrala do českých kin stovka porotců v rámci projektu Scope100.

Teheránská tabu: Trailer

Teheránská tabu
Dvojí život ve společnosti přísných pravidel
Osmačtyřicetiletý Ali Soozandeh se narodil v íránské Šírázu, ve svých pětadvaceti letech emigroval do Německa. S Íránem ho ale stále pojí silné vazby, žije zde celá jeho rodina. „Tímto filmem jsem chtěl prolomit mlčení, které je v Íránu běžnou praxí. Řekl bych, že porušování tabu je svým způsobem protestem proti omezením. V Íránu jsou oficiální zákazy a morální restrikce hlavní síly formující každodenní život. Pokud je sexualita spoutávána přísnými pravidly, bývají lidé velmi vynalézaví v obcházení tolika tabu. Íránci jsou kreativní národ a rychle se učí, jak se vyrovnat s různými zákazy a jak omezení obcházet. Hledáme si místa, kde pravidla neplatí,“ říká Soozandeh.
9d4a5f43
Teheránská tabu | Aerofilms
Teherán má ve filmu dvě tváře – jednu bigotní, za každou cenu respektující přísná pravidla, a tu druhou, ve které bují prostituce, korupce a obchod s drogami. Jako kompenzace svázanosti na veřejnosti se soukromý život v oblasti sexu, alkoholu a drog snadno vymkne kontrole. Nedostatek svobody nutí lidi k životu o dvojí morálce. Teheránská tabu se zaměřují právě na tuto dvojitou morálku v oblasti sexuality. Ta totiž vytváří řadu společenských komplikací, které se občas projeví v absurdních, často komických situacích.
13 měsíců a přes 40 umělců
c9613593
Teheránská tabu | Aerofilms
V první fázi natáčel Soozandeh přímo s herci před zeleným pozadím – v této etapě pracoval ve studiu s klasickým filmovým štábem a kamerou. Poté s animátory vytvořil základní prvky pozadí a film sestříhal. Následovala tvorba finální podoby pozadí, které tvoří kombinace 3D prvků a kreseb, a naanimování postav. Nakonec tým spojil všechny tyto části dohromady. Na déle než rok trvajícím natáčení a procesu animace se podílelo přes 40 umělců. Českým divákům je metoda rotoskopie známá například z filmů Alois Nebel (2011) režiséra Tomáše Luňáka.
Nejlepší snímek letošního výběru Scope100
Teheránská tabu míří do kin díky svému vítězství ve čtvrtém ročníku projektu Scope100. V jeho rámci stovka porotců z řad filmových fanoušků zhlédne několik nových evropských snímků a následně vybere jeden, který vyšlou do českých kin. Na letošním vítězi ocenili porotci jeho unikátní animaci, sebevědomou a odvážnou režii a propracovaný scénář, který s lehkostí propojuje několik životních příběhů a bez zábran poukazuje na korupci, pokrytectví a nespravedlnost, které prostupují íránskou společností.
c7bf434e
f76054d7