Letos slaví desáté narozeniny: filmoví oslavenci, kteří vám tak staří určitě nepřijdou

Letos slaví desáté narozeniny: filmoví oslavenci, kteří vám tak staří určitě nepřijdou
Tropická bouře | Dreamwork Pictures
Rok 2008 byl poměrně bohatý na kvalitní snímky, které si diváci oblíbili a protože je v kalendáři napsáno 2018, znamená to, že letos slaví své desáté narozeniny. U většiny z nich se vsadím, že si řeknete, že to není možný.
Tady jsou:

Temný rytíř je z celé trilogie Christophera Nolana, který navždy změnil pohled na Batmana, tím nejlepším. V souvislosti s ním se také dočtete, že se jedná o jeden z nejlepších superhrdinských filmů, které byly kdy natočeny. Těžko uvěřit, že už od jeho premiéry uběhlo tolik let. Poklonu si zaslouží nejen režisér a skvělí herci (zvláště Heath Ledger), ale i skutečnost, že film nefunguje jen jako komiksová podívaná, ale i jako poctivé kriminální drama.
Christian Bale
Temný rytíř | Warner Bros.
Tropická bouře – Hollywoodská satira s plejádou hereckých hvězd přinesla potrhlou podívanou, kterou jedni zatracují a jiní vyzdvihují do nebe jako úžasnou trefu do černého. Stále se ale drží na slušných 70% procentech a patří mezi nejpamátnější komedie posledních let. Že už je deset let stará a přesto stále aktuální, to je na ní to pravděpodobně nejzajímavější.
Ben Stiller, Robert Downey jr.
Tropická bouře | Dreamwork Pictures
Ať vejde ten pravý – tento severský upíří horor sklidil úspěch jak mezi odborníky, tak i diváky. Slovy filmového festivalu v Karlových Varech: „Film byl natočen podle bestselleru Johna Ajvida Lindqvista a blízký je například potemnělým snímkům Roye Anderssona. Hrůzostrašná pohádka plyne v pomalém tempu a dodržuje pravidla upírského žánru – jen vztah Eli a Oskara je s ohledem na jejich věk platoničtější, i když stejně jako řada jiných upírských filmů je i tenhle hrůzostrašně a až chorobně romantický. Přitom je ale zvláštně chladný – nejen díky skvostným hereckým výkonům dětských představitelů a tomu, že se odehrává na sídlišti pokrytém sněhem. Film podmanivý, sugestivní a ponuře krásný, krvavý, jitřivý a zneklidňující – přesně takový, jaké má skutečné filmové umění být.“
Ať vejde ten pravý
Ať vejde ten pravý | Magnet Releasing
V Bruggách – černá komedie plná kvalitních hereckých výkonů oslovila diváky i kritiky, hlavně ale dovolila jejímu tvůrci Martinu McDonaghovi připojit se k hollywoodské elitě. Možná i díky tomuto kousku si letos došel pro Oscara za Nejlepší film roku s dramatem Tři billboardy kousek za Ebbingem!
Martin McDonagh, Colin Farrell, Brendan Gleeson
V Bruggách
Monstrum – i tento netradiční thriller diváky dostal a jelikož ho Matt Reeves a J. J. Abrams natočili v roce 2008, i on si letos může sfouknout již deset svíček na narozeninovém dortu. Abrams z pozice producenta připravil výjimečný zážitek pro návštěvníky kin. Jeho pseudodokumentární snímek opět zbořil všechna ustálená klišé a ukázal, že technikou ruční kamery se dá natočit i celovečerní snímek schopný zesměšnit klasické blockbustery.
Monstrum
Monstrum | Paramount Network
Vall-I – roztomilému okatému robůtkovi na likvidaci odpadu je také kulatých deset let. Přestože od jeho premiéry animace obrovským způsobem pokročila, na Vall-Im velké rezervy vidět nejsou. Pixar je ve svém oboru špička a když se k jeho krásné animaci připojí i nádherný lidský příběh s nejlidštějším hrdinou, jakého jsem kdy viděla, je to nestárnoucí klasika, která si ještě dlouho poté uchovává své kouzlo. Vždyť kdo by nechtěl, aby našel někoho, kdo ho bude stále držet za ruku a neopustí ho ani v nejtěžších chvílích, včetně nepříznivého počasí, kdy vydrží m i zásah bleskem! :-)
VALL-I
VALL-I | Walt Disney Studios
Iron Man v tomhle výpisu nepřekvapí, neboť nás Marvel letos pěkně masíruje s tím, že je to deset let od startu MCU. A tím pádem deset let pro Iron Mana, bez něhož si Marvel neumíme představit. Přesto si nějak budeme muset zvyknou a připravit se na novou éru. To ale nemění nic na tom, že Iron Man je klasa a že se Robert Downey Jr. předvedl ve své životní roli. A teď samozřejmě nemyslím vyloženě herecky, to by se jistě našly asi lepší kousky, ale pokud jde o styl. Robert je prostě Tony,  tahle postava mu dokonale sedí!
Iron Man
Iron Man | Bonton
Hellboy 2: Zlatá armáda – i tomuto počinu legendárního Guillerma del Tora táhne na desítku. Jeden z nejlepších filmů del Tora (a také nejlepších komiksových filmů) otevřel úplně nový, fantastický svět podzemní říše, obydlené kreaturami s velmi originálním designem. Nechybí zlí elfové, krvelačné zoubkové víly, prokleté starověké artefakty a doruda rozpálený Hellboy, který drtí záporáky a trousí jednu drsnou hlášku za druhou.
Hellboy 2: Zlatá armáda
Hellboy 2: Zlatá armáda | Universal Pictures
Smrt čeká všude přinesla režisérce Kathryn Bigelow velké vítězství - stala se totiž první režisérkou, která získala Oscara ze nejlepší režii. Divákům přinesla velký, napínavý a surový válečný příběh, který po sobě zanechal hořkou pachuť reality a tato pachuť je cítit ještě dnes. I když si už přesně nevybavím každý detail snímku, vím, že se mi dostal pod kůži. Mrazivé a temné, přesto lidské a neuvěřitelné a neustálé napětí, zda něco bouchne...
Smrt čeká všude
Smrt čeká všude | Summit Entertainment