Nový Deadpool zostudil miliardové Avengers!

Nový Deadpool zostudil miliardové Avengers!
Deadpool 2 | CinemArt
5. PŮLNOČNÍ LÁSKA (země vzniku: USA)
Půlnoční láska: trailer | StudioCanal
Druhý víkend v kinech a opět mezi pěticí nejnavštěvovanějších. Romantika v květnu zkrátka táhne. A když v ní navíc hraje syn Arnieho, můžete si být jisti, že dívky a dámy své mužské protějšky do sálu dostanou o poznání jednodušeji. Na Půlnoční lásku vyrazilo do 56 kin 5.686 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 833 tisíc korun.

4. HLEDÁ SE PRINCEZNA (Ukrajina)
Hledá se princezna
Tak trochu překvapivé čtvrté místo. Po rodinných filmech je velká chuť a tak návštěvníci vezmou zavděk i ukrajinskou tvorbou. Fantasy pohádka Hledá se princezna měla o premiérovém víkendu k dispozici impozantních 142 sálů, přišlo na ni 8.115 diváků a tržby činily 1 milion korun.

3. TICHÉ MÍSTO (USA)
Tiché místo
Třetí víkend je mezi nejnavštěvovanějšími thriller s hororovými prvky těžící z napětí oscilujícího mezi tichem a plíživými lekačkami. Postapokalyptický svět, v němž přežijí ti, co nevydají hlásku, přilákal do 39 kin 7.124 diváků. Tržby činily o 100 tisíc korun víc než v případě čtvrté "princezny", proto je Tiché místo s částkou 1 milion 100 tisíc korun třetí. Navíc snímek provázejí nebývale kladné recenze a celosvětový komerční úspěch. Při vstupní investici 17 milionů dolarů snímek utržil na celém světě 296 mega.

2. AVENGERS: INFINITY WAR (USA)
Avengers: Infinity War
Třikrát a dost! Avengers: Infinity War opouštějí vrchol žebříčku. O čtvrtém víkendu se snímek aspirující na celosvětové tržby v objemu 2 miliard dolarů musel spokojit s druhou příčkou. První část velkolepého marvelovského finále se promítala v 52 kinech, přišlo na ni 24.919 diváků a tržby činily 4 miliony korun. Za necelý měsíc má tahle skvostně hodnocená marvelovka na kontě z českých kin přes 557 tisíc diváků a 88 milionů korun.

1. DEADPOOL 2 (USA)
Deadpool 2
Ukecaný Deadpool to dokázal i v druhém filmu. Postmoderní ve všech směrech, takže si na své přijdou též milovníci a znalci osmdesátek a dalších retro záležitostí, vtrhl do českých kin a v porovnání s ním jsou v rámci statistik Avengers velmi chudí příbuzní. Druhý Deadpool měl k dispozici hned 150 (!!!) kin, přišlo na něj 117.860 diváků, kteří za vstupenky utratili 18,3 milionu korun. Ani vzdálene nejde o letošní premiérový rekord (ten drží Avengers), dokládá to nicméně fakt, že ani pouhé tři víkendy po velké marvelovce není nasazení dalšího komiksového lákadle riskantní.
Deadpool 2
Deadpool 2 | CinemArt
Celosvětově má Deadpool 2 při nákladech 110 milionů dolarů na tržbách prozatím 301 mega. Nemůže se logicky Avengers: Infinity War ani přiblížit, tvůrci a kinaři nicméně mohou být spokojeni. Už pochopitelně opadl "wow efekt" prvního filmu, který při nákladech 58 milionů dolarů utržil 783 mega, ale i v případě "dvojky" se dá počítat, že hranici 3/4 miliardy populární antihrdina "dá".
Jak se vedlo dalším snímků a čtvrtečním premiérám? Kromě Deadpoola 2 a animáku Hledá se princezna se už žádné premiéře do Top 20 nepodařilo dostat. Zapadl tak například nový dokument českého režiséra Saši Dlouhého Bohu žel (2018), který se věnuje cizincům žádajícím o azyl na území České republiky.
Eliška Balzerová, Tatiana Dyková
Tátova volha | CinemArt
Nejvýše postaveným českým filmem v rámci aktuálního žebříčku Top 20 je komedie Dvě nevěsty a jedna svatba (2016). Vztahovka s Annou Polívkovou skončila šestá s návštěvností 5.268 diváků a tržbami 809 tisíc korun. Dlouhodobě komerčně nejúspěšnějším českým titulem aktuálního žebříčku Top 20 je Vejdělkova roadmovie Tátova volha (2018). V kinech je jedenáctý víkend a za tu dobu na ni přišlo přes 267 tisíc diváků. V pokladnách nechali 38 milionů korun.

Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.