Technologie mění svět. Vlastním zrakem měníte děj filmu

Technologie mění svět. Vlastním zrakem měníte děj filmu
The Angry River | Pomegranate Films, LLC 2017
The Angry River je krátkým snímkem pojednávajícím o rodině obchodníků s bílým masem. Děj je zasazen do drsné oregonské přírody a zcela jistě vám během sledování bude tuhnout krev v žilách. Ale to není zdaleka vše. Tvůrci snímek "navrhli" tak, abyste pouhým očním kontaktem rozhodli o tom, jak se bude jeho děj vyvíjet. Prozatím je pět možných konců a do budoucna další rozvoj interaktivního odvětví, které mixuje kinematografii se světem videoher a virtuální realitou.

The Angry River: Trailer

Nový krátký snímek Armena Periana využívá technologii sledování pohybu očí. Divák si tedy před projekcí musí na svém počítači aktivovat webovou kameru. Na vzniku interaktivního filmu se spolu s Perianem podílela technologická společnost Crossbeat New York, které režisér předestřel svou vizi jednoduše: "Přál bych si, abychom mohli stříhat pomocí myšlenek."
Stevie Lynn Jones
The Angry River | Pomegranate Films, LLC 2017
Jde ještě o film? Nebo se v případě The Angry River jedná o mix klasického filmu a krátkého videa známého z počítačových her? Má to však jediné omezení, snímek si neužijete spolu s dalšími diváky v kině, ale pouze u svého výpočetního zařízení. A je docela dobře možné, že se po zážitku s The Angry River už nikdy nebudete na film dívat tak, jako předtím. Pořád ale bude minimum děl, která budou s vaší interakcí počítat. Na The Angry River se můžete podívat a vyzkoušet Z DE.
První interaktivní film, i když vůči novince dosti "primitivní", vznikl v roce 1966 v Československu. Kinoautomat: Člověk a jeho dům Radúze Činčery vybízel diváky v důležitých zvratech filmu k jedné ze dvou voleb, o nichž se rozhodovalo stiskem tlačítka umístěného u sedadla. Snímek sklidil úspěch na Světové výstavě EXPO 1967, ale jeho prodej do světa tehdejší komunistická vláda zatrhla. Nedávno i českými kiny prolétla nenápadná Noční směna (2016), v níž diváci o ději rozhodovali díky aplikaci nainstalované v mobilu.
Miroslav Horníček
Noční směna