Dokázal se někdo postavit miliardovým Avengers: Infinity War?

Dokázal se někdo postavit miliardovým Avengers: Infinity War?
Avengers: Infinity War (plakát) | IMAX
5. KRÁLÍČEK PETR (země vzniku: Velká Británie)
Králíček Petr
Začínáme od páté příčky, na níž je rodinný snímek s digiálním králíkem v hlavní roli. Sedmý víkend v řadě za sebou se tenhle "ušák" a jeho souboj o rodnou hrou drží mezi nejnavštěvovanějšími tuzemskými tituly. Aktuálně na film přišlo 3.330 diváků, kteří v pokladnách nechali 429 tisíc korun. Celkově má snímek na kontě přes 153 tisíc diváků a 21 milionů korun.

4. FAKJŮ PANE UČITELI 3 (Německo)
Fakjů pane učiteli 3
Oblíbený (a extrémně sprostý) německý učitel se loučí. Jeho třetí film skončil o čtvrtém víkendu v rámci tuzemské návštěvnosti a tržeb čtvrtý. Promítal se ve 49 kinech, přišlo na něj 5.569 platících, kteří za lístky utratili 806 tisíc korun. Za necelý měsíc má Fakjů pane učiteli 3 na kontě 116 tisíc diváků a 17 milionů korun.

3. DVĚ NEVĚSTY A JEDNA SVATBA (Česká republika)
Dvě nevěsty a jedna svatba
V horních patrech žebříčku se našlo místo i pro český film, jmenovitě pro ujetou vztahovou komedii Dvě nevěsty a jedna svatba s Annou Polívkovou v hlavní roli. Film se promítal v 89 kinech, přišlo na něj 10.404 diváků a tržby činily 1,5 milionu korun. Oproti premiérovému víkendu jde o propad 43 procent. Vzhledem k celkové "mizérii", kdy diváci celkově dávají před kinem přednost venkovní zábavě, se dá hovořit o "solidním" výsledku.

2. TICHÉ MÍSTO (USA)
Tiché místo
Tenhle snímek provázela výborná pověst ze severoamerických kin i od recenzentů. Thriller s hororovými prvky a důmyslně budovanou atmosférou, která těží z kombinace ticha a náhlých ruchů a zvuků se o premiérovém víkendu promítal ve 112 tuzemských kinech. Přišlo na něj 19.448 diváků a tržby za lístky činily 2,86 milionu korun. Snímek s "miniaturním" rozpočtem 17 milionů dolarů utržil na celém světě 255 mega. Dokonalá lekce z efektivity.

1. AVENGERS: INFINITY WAR (USA)
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War jsou rekordmanem! Nikoliv v rámci českých kin, ale celosvětově, kde nejnovější marvelovka dosáhla nejrychleji tržeb 1 miliardy dolarů. I o druhém víkendu od uvedení si z českých kin Avengers odnášejí prvenství s obrovským náskokem před konkurencí. Film se promítal ve stovce kin, přišlo na něj 81.115 diváků, kteří za vstupenky utratili 13,5 milionu korun. Za necelé dva týdny to dělá přes 412 tisíc diváků a 67 milionů korun. Bezkonkurenční.
Eliška Balzerová, Tatiana Dyková
Tátova volha | CinemArt
Čeští tvůrci mají v aktuální žebříčku Top 20 hned pětici snímků. Kromě "Dvou nevěst" se na šesté místo dostal Havelkův Hastrman (2018) díky návštěvnosti 2.911 diváků a tržbám 424 tisíc korun. Přírodovědný dokumentární film Planeta Česko (2017) skončil desátý s tím, že je v žebříčku velmi solidních sedm týdnů. Na snímek přišlo 2.533 diváků, kteří v pokladnách nechali 224 tisíc korun.
Devět víkendu v řadě se drží na žebříčku roadmovie Tátova volha (2018), aktuálně je osmnáctá s návštěvností 809 diváků a tržbami 75 tisíc korun. "Volha" je též z dlouhodobého pohledu nejúspěšnějším českým titulem v Top 20 za návštěvnost 262.329 diváků a tržb 38 milionů korun. Dvacítku uzavírá novinka Tomáše Magnuska Kluci z hor (2018), na níž přišlo do 40 kin 456 diváků. Tržby činily 61 tisíc korun. Při přepočtu 10,56 diváků na 1 kinosál si nicméně člověk uvědomí, jaká je to v případě dvacátého nejnavštěvovanějšího titulu bída.

Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.