Překvapivá filmová fakta: Milion dolarů pro dítě, nejmladší oscarový režisér nebo upoutávky po projekci

Překvapivá filmová fakta: Milion dolarů pro dítě, nejmladší oscarový režisér nebo upoutávky po projekci
Sám doma (1990) | 20th Century Fox
Začneme několika obecnými informacemi:
Více než 90% amerických snímků natočených před rokem 1929 je navždy ztracených, o existenci jejich kopií se nic neví.
Úplně prvním filmem natočeným ve 3D je The Power of Love z roku 1922!
První barevný film byl natočen již v roce 1901.
Trailery k snímkům nás v současné době lákají do kin, dříve se ale hrály až po filmech.
Filmový průmysl se přestěhoval z New Yorku do Los Angeles, aby unikl vynálezům Thomase Edisona (držel totiž patent na řadu věcí, které filmaři potřebovali).
Dinosauří zvuky, kterými se to v Jurském parku jen hemží, vznikly při páření želv obrovských.
Jurský park
Jurský park | Universal Pictures
Nejstarším filmovým režisérem byl Manoel de Oliveira, kterému bylo v roce 2015 v době jeho smrti 106 let. Natáčet začal ještě během éry němého filmu.
Muži získávají 74, 4% všech hlavních filmových rolí.
Ve 20. a 30. letech ženy dominovaly scénáristické profesi v Hollywoodu.
V roce 2016 byla zveřejněna studie, ve které bylo zjištěno, že v největších filmech je pouze 27% slov sdělováno ženami. Dále víme, že mezi lety 2007 a 2016 bylo mezi režiséry jen 4% žen, přičemž 80% z nich mělo šanci natočit jen jeden film.
Věděli jste i to, že více filmů než Hollywood točí Nigérie? Nigerijský filmový průmysl tzv. Nollywood je - co se týče počtu produkovaných filmů ročně - před USA.
A teď trošku konkrétněji:
Kmotr – nikdy vám u tohoto snímku nepřipadalo divné, že ačkoli se celý odehrává v prostředí mafie, nikdy ve snímku toto slovo nepadne? Důvod je jednoduchý: v době natáčení to totiž mafie vyžadovala. A další zajímavost – koňská hlava, která je ve snímku použita, byla skutečná.
Bruce Lee byl tak rychlý, že scény v jeho snímcích musely být zpomalovány, aby divák vůbec něco viděl.
Bruce Lee
Bruce Lee | Columbia TriStar
Snímek Gravitace byl dražší než indická mise na Mars!
Snímek Paranormal Activity stál jen 15 000 dolarů, vydělal si ale neuvěřitelných 193 milionů dolarů. Tak tomu říkám zisk.
Rozpočet na film Titanic byl vyšší než samotné postavení této legendární lodi ve skutečnosti.
Ve snímku Godzilla z roku 2014 se tato příšera objeví na plátně jen na 8 minut!
Godzilla
Godzilla
Poté, co James Cameron zhlédl Star Wars, rozhodl se, že sekne se svou prací kamioňáka a vrhne se na filmařinu. Během psaní scénáře k Terminátorovi byl pak Cameron bezdomovec. Práva prodal za jeden dolar s podmínkou, že bude moci snímek režírovat.
Produkce filmu Na vlásku byla dražší než produkce Avatara.
V roce 1976 byl snímek Rocky natočen za 28 dní, přičemž scénář napsal Sylvester Stallone za 3, 5 dne! Zajímavostí je i fakt, že ve filmech Rocky a Rocky Balboa hrají Rockyho želvy ty samé želvy. A stále je má!
Sylvester Stallone byl tak chudý, že musel za 50 dolarů prodat svého psa. O týden později prodal scénář k Rockymu a koupil si ho zpět za 3000 dolarů.
V původní verzi scénáře k Rockymu snímek končil tak, že Rocky zápas úmyslně prohraje a otevře si s Adrian zverimex za peníze, které tak získal.
Talia Shire, Sylvester Stallone
Sylvester Stallone a Talia Shire – Rocky | MGM
Než se Bruce Willis stal hercem, pracoval jako soukromý vyšetřovatel. Byla to dobrá průprava, protože hned poté si detektiva zahrál v seriálu Měsíční svit, za nějž si odnesl Zlatý glóbus, cenu Emmy a který z něj udělal televizní hvězdu.
Předobrazem stavného mistra řádu rytířů Jedi Yody byl Albert Einstein. Bez zajímavosti není ano to, že v některých filmech Star Wars má jiný počet prstů.
Během natáčení Terminátora 2 byl Arnold Schwarzenegger placen od slova - za každé, jež pronesl, dostal 21 429 dolarů.
Během scény, kdy ve filmu Vetřelec poprvé vyskočí vetřelec z hrudi, netušili herci, co se stane. Jejich děsivé a vyděšené reakce jsou autentické.
zelvi-sex-spielberg-vetsi-modla-nez-buh-a-nigerie-jako-vetsi-producent-filmu-nez-hollywood-prekvapiva-filmova-fakta-a-zajimavosti-1
Vetřelec | 1979 20th Century Fox
Pulp Fiction – známá scéna, ve které Vincent píchne Mie do srdce jehlu, byla ve skutečnosti natočena obráceně - John Travolta jehlu vytahoval.
Světový rekord v počtu rolí drží indický herec Brahmanandam Kanneganti, který hrál ve více jak 1000 filmech.
Role Nea z Matrixu je již navždy spojena s Keanu Reevesem, před ním ale byla nabídnuta hercům jako Will Smith, Nicolas Cage, Tomu Cruise, Johnny Depp a Leonardo DiCaprio. Keanu byl skvělá volba a určitě si to myslí i členové štábu. Keanu totiž opět dokázal, že je ohleduplný a normální člověk. Jeho plat za Matrix činil 114 milionů dolarů. Sympatický herec z něj vzal 80 milionů a rozdělil je mezi část štábu mající na starosti efekty a masky.
Keanu Reeves
Matrix
Sean Connery ve všech filmech s Jamesem Bondem nosil tupé, plešatět totiž začal již v 21 letech.
Pán prstenů: Návrat krále je filmem s největším počtem mrtvol s konečným výsledkem 836 padlých na filmovém plátně.
Slavná scéna „Here's Johnny!“ z filmu Osvícení se natáčela celé 3 dny a k jejímu vzniku bylo potřeba 60 dveří.
Film trvající 2 hodiny a 5 minut reklam k tomu, to je přesně 3,4 kilometrů 35mm filmu.
Od snímku Dr. No až po Quantum of Solace zabil James Bond 352 lidí a spal s 52 ženami.
Dr. No
Dr. No | United Artists
Dcera Charlieho Chaplina Geraldine hrála jeho matku v biografickém filmu Chaplin z roku 1992.
Muž, který inspiroval snímek Terminál, žil na letišti Charlese de Gaullea celých 18 let!
Liam Neeson patří v současnosti mezi nejvyhledávanější akční herce, v roce 1994 ale odmítl roli Jamese Bonda s tím, že nemá zájem dělat akční filmy.
Všechny dveřní rámy k Epizoda I: Skyrtá hrozba musely být zvětšeny, jelikož byl Liam Neeson příliš vysoký. Celé práce navýšily rozpočet filmu o 150 000 dolarů.
Důslednou přípravu na roli předvedl Antonio Banderas. Než začal natáčet film Zorro: Tajemná tvář, 4 měsíce trénoval s šermířským týmem ve Španělsku.
zelvi-sex-spielberg-vetsi-modla-nez-buh-a-nigerie-jako-vetsi-producent-filmu-nez-hollywood-prekvapiva-filmova-fakta-a-zajimavosti
Zorro: Tajemná tvář
Nejkratší děkovnou řeč na Oscarech pronesla Patty Duke v roce 1962, kdy jen poděkovala a odešla.
Stanley Kubrick se rozhodl natočit v Mechanickém pomeranči scénu s hadem až poté, co zjistil, že z nich má herec Malcolm McDowell hrůzu.
Srst všech Wookiů je z lidských vlasů.
Aby meče v Highlanderovi při souboji jiskřily, měli herci v rukávech schované kabely napojené na autobaterie.
Aby filmaři dosáhli dokonalosti, rozhodli se, že nejnechutnější scénu v Trainspottingu vytvoří s pomocí čokolády, která jim pomohla ztvárnit fekálie. Plac tak ve skutečnosti neuvěřitelně krásně voněl.
Jistě si vzpomínáte na krásný latexový kostým Catwoman ve filmu Batman se vrací. Michelle Pfeiffer na něj ale moc ráda nevzpomíná. Pokaždé do něj musela být vakuově uzavřena, mohla v něm tak pobývat jen určitou dobu, aby neomdlela. Kostým byl navíc tak těsný, že sotva slyšela vlastní hlas. Režisér Tim Burton ji musel neustále hlídat, zda nemluví příliš hlasitě.
Michael Keaton, Michelle Pfeiffer
Batman se vrací | Warner Bros.
Nejmladším režisérem, který získal Oscara, je Damien Chazelle - za La La Land ve 32 letech.
Nejvražednějším Jamesem Bondem je Pierece Brosnan, který zabil průměrně 33,8 lidí za film.
Zelené písmo běžící na pozadí Matrixu jsou recepty na sushi. A ještě jedna k Matrixu - vznik scénáře nebyl nijak snadný, scenáristé jej psali 5 let.
V roce 2013 byly Star Wars nadabovány do jazyka Navajo a staly se tak prvním filmovým hitem předabovaným do původního amerického jazyka.
Macaulay Culkin byl prvním dětským hercem, který si vydělal milion dolarů za film.
Geoffrey Rush je rád, když si ho lidé na plátně všimnou a snaží se na tom pracovat nejen svými výkony ale i promyšlenou taktikou. Naše kultura je zvyklá číst zleva doprava a je to tak i když si prohlížíme nějaký obraz či snímek. Geoffrey Rush proto požadoval, aby byl při natáčení Pirátů z Karibiku co nejčastěji vlevo, jakmile bude na scéně se svými atraktivnějšími kolegy v jednom záběru (zvláště pak s Keirou Knigtley. Až se budete na snímek dívat, můžete se o tom přesvědčit.
zelvi-sex-spielberg-vetsi-modla-nez-buh-a-nigerie-jako-vetsi-producent-filmu-nez-hollywood-prekvapiva-filmova-fakta-a-zajimavosti-3
Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly | 2003 WALT DISNEY Pictures
Slavný kouzelník Houdini hrál v pěti hollywoodských filmech a vlastnil dokonce vlastní filmové studio.
Zajímavé statistiky se vedou i o děkovných řečech na předávání Oscarů. Díky tomu víme například to, že je Steven Spielberg během vyslovování díků zmiňován častěji než samotný Bůh.
Původní snímek Gone in 60 Seconds obsahuje nejdelší automobilovou honičku ve filmové historii – trvá 40 minut a bylo během ní zničeno 93 aut.
Kevin Spacey si slepil prsty lepidlem, aby byl schopný lépe zachytit paralýzu v levé ruce ve filmu Obvyklí podezřelí.
Sean Connery je pouze o 12 let starší než Harrison Ford, přesto jim to jako otci a synovi v Poslední křížové výpravě sedlo. :-)
zelvi-sex-spielberg-vetsi-modla-nez-buh-a-nigerie-jako-vetsi-producent-filmu-nez-hollywood-prekvapiva-filmova-fakta-a-zajimavosti-2
Indiana Jones a poslední křížová výprava | 1989 Lucasfilm Ltd.