Vůně moře a prázdnin na plátně aneb Filmy s nejkrásnější přímořskou atmosférou

Vůně moře a prázdnin na plátně aneb Filmy s nejkrásnější přímořskou atmosférou
Dobrý ročník | Twentieth Century Fox
Zde je přehled snímků, které vybízejí k tomu zbalit si kufry a vyrazit za sluníčkem, mořem a dobrodružstvím. Pojďme na to dle jednotlivých oblastí:

Toskánsko

Ve stínu slunce – tomuto snímku z oblasti Toskánska vévodí herecký výkon Harveyho Keitela, ale i zlatavé slunce a malebná krajina. Pokud byste se chtěli vydat po stopách filmových hrdinů, vydejte se do městeček Chiusi, Rocca d'Orcia, Abbadia San Salvatore, Lazia a oblasti Val d'Orcia.
filmy-s-vuni-more-a-prazdnin-aneb-filmy-s-nejkrasnejsi-primorskou-atmosferou-3
Ve stínu slunce | Peace Arch Films
Pod toskánským sluncem – hlavní hrdinka se rozhodne změnit svůj život, přestěhuje se na jedno z nejkrásnějších míst naší planety a přirozeně si ho zamiluje! A vy můžete také. Stačí se vydat do Cassa di Risparmio di Firenze ve Florencii, Cortony, Florencie, Montepulciana a Sansepolcra.
Raoul Bova, Diane Lane
Pod toskánským sluncem
Gladiátor – asi nejkrásnější a nejznámější scéna filmu dokonale vystihuje kouzlo většiny Toskánska – zvlněná krajina, zelená pole, zlatavé slunce, klikaté cesty k domkům na vrcholcích kopců a to vše lemované cypřiši... Chcete-li se projít ve stylu Gladiátora, musíte zamířit pod město Pienza.
Gladiátor
Gladiátor | Universal Pictures
Quantum of Solace – James Bond navštívil tento kraj, když se vydal za pomstou. Jeho mise ho zavedla do Carrary, Sieny a Torre di Talamonaccio.
Daniel Craig
Quantum of Solace | Columbia TriStar
Anglický pacient – romantické drama z II. světové války sklidilo ohromný úspěch u kritiky i diváků. Svůj podíl na tom nepochybně mělko nádherné Toskánsko – konkrétně Arezzo, Pienza a klášter Sant'Anna v Campreně.
Anglický pacient
Anglický pacient | Miramax Films
Dopisy pro Julii – této oddychové romantické podívané vládne jemná krása a vznešenost Vanessy Redgrave a nádhera prosluněné Itálie. Verona, Romeo a Julie, vinice, toskánská krajina a krásné počasí, co víc si přát. Po stopách tohoto snímku se vydejte sem: Siena, Verona, Pienza a Soave.
filmy-s-vuni-more-a-prazdnin-aneb-filmy-s-nejkrasnejsi-primorskou-atmosferou-7
Dopisy pro Julii | Summit Entertainment

Provence

Moje léto v Provence v roli svérázného Provensálce se představuje charismatický Jean Reno a ve snímku najdete téměř vše, co k Provence patří – olivy, víno, ženy, zpěv, tanec, býčí závody, dobré jídlo a mokřady Camargue v nichž se prohánějí proslulí bělouši. To vše za zvuku jednoho z nejslavnějších větrů naší planety – Mistralu. Destinace: Saint-Remy-de-Provence, Saintes-Maries-de-la-Mer, Eygalières a Les Paluds de Noves.
Jean Reno
Moje léto v Provence | Gaumont
Dobrý ročník – filmová adaptace z pera nejslavnějšího adoptovaného Provensálce světa – Petera Mayleho. Jeho knihy o Provence přispěli k tomu, že se z této oblasti stalo jedno z nejnavštěvovanějších míst celého světa. A přesně všechny důvody, proč čtenáři jeho knihy milují, najdete i ve filmu Ridleyho Scotta – zpěv cikád, sluncem zalitý kraj, vůni levandule, krásné ženy, dobré jídlo a výborné víno. Přesný výpis destinací je zde: Chateau la Canorgue, Cucuron, Gordes, Chateau les Eydins, Bonnieux, Ménerbes.
Russell Crowe
Dobrý ročník | Twentieth Century Fox
Bazén – tento snímek představuje další neodmyslitelnou součást Provence – bazény. Provece je totiž jednou z nejslunečnějších oblastí světa a sami Provensálci tvrdí, že díky téměř neustálému suchu jsou schopny přežít jen olivy a levandule. Dusné počasí za zpěvu cikád, tak nabádá k tomu, aby se člověk ponořil do chladivé vody skrytých bazénů. A že jich mají hodně!
filmy-s-vuni-more-a-prazdnin-aneb-filmy-s-nejkrasnejsi-primorskou-atmosferou-6
Bazén | 2003 Focus Features
...a Bůh stvořil ženu - francouzské pobřeží v kombinaci s krásou mladé Brigitte Bardot byla sázka na jistotu, která ani nemohla nevyjít. Z Brigitte se stala rázem hvězda, stejně jako z nádherného St-Tropez, kde se film odehrává. Brigitte si St-Tropez během natáčení natolik oblíbila, že se sem přestěhovala a krátce nato ji následovala i řada dalších celebrit.
filmy-s-vuni-more-a-prazdnin-aneb-filmy-s-nejkrasnejsi-primorskou-atmosferou
...a Bůh stvořil ženu | Union Cinématographique Lyonnaise (UCIL)
Jean od Floretty a Manon od pramene - v těchto snímcích nás filmaři odvádějí od slunných pláží do zemědělského srdce Provence, kde se sice neblýská azurové pobřeží, ale kde krása Provence ukazuje svou drsnější a zemitější stránku. I tak je to ale překrásný kraj, který hrdinové filmů objevovali v Languedoc-Roussillon, Mirabeau, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Ansouis, Bouches-du-Rhône, Cuges-les-Pins, Bouches-du-Rhône, Gard, Riboux, Bouches-du-Rhône, Signes, Sommières, Vaucluse a Vaugines.
Jean od Floretty
Manon od pramene | Orion Classics
Marius et Jeannette - příběh svobodné matky bojující za lepší život pro sebe i své děti chytil mnoho Francouzů za srdce. Dosud se tak můžete v ulicích Marseille, kde se film odehrává, vydat na prohlídkovou trasu po stopách hlavních hrdinů.
filmy-s-vuni-more-a-prazdnin-aneb-filmy-s-nejkrasnejsi-primorskou-atmosferou-8
Marius et Jeannette | Agat Films & Cie
Nesmíme ale zapomínat ani na snímky z azurového pobřeží, i v nich se zrcadlí krása a moře Provence. Obdivovat ji můžete ve snímcích jako Nejsem na prodej, Chyťte zloděje, Nikdy neříkej nikdy, Zlaté oko, Diamanty jsou věčné, Grace, kněžna monacká nebo Kouzlo měsíčního svitu.

Řecko

Mamma Mia! – řecké pláže doplněné hudbou ABBA. Co více si přát? Mamma Mia! představuje kouzlo řeckých ostrovů v tom nejlepším světle - nechybí slunce, pláže, třpytivé moře, bílé domečky a barevnými okenicemi a tropická zeleň. Vydejte se na ostrovy Skopelos, Skiathos a Pelion.
Colin Firth, Amanda Seyfried, Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan
Mamma Mia! | Legendary Entertainment
Letní sezóna – tato romantická komedie se odehrává na řeckém ostrově Rhodos a ukazuje jej v celé jeho kráse.
filmy-s-vuni-more-a-prazdnin-aneb-filmy-s-nejkrasnejsi-primorskou-atmosferou-9
Letní sezóna | Metro-Goldwyn-Mayer
Letní milenci – další romantická podívaná plná řeckého slunce a blyštivého moře. Jediným problémem filmu je, že se příběh odehrává na jediném "super" ostrově, který spojuje ostrovy Santorini, Mykonos a Kréta.
filmy-s-vuni-more-a-prazdnin-aneb-filmy-s-nejkrasnejsi-primorskou-atmosferou-4
Letní milenci | Metro-Goldwyn-Mayer
Své specifické místo má mořem a sluncem zalitý snímek Magická hlubina. Luc Besson si pro svůj film vybral hned několik úžasných destinací, které spojil do jednoho z nejhezčích přímořských filmů. Pokud byste se tedy chtěli vydat po stopách jeho hrdinů, museli byste se vydat na Sicílii a na řecký ostrov Alonissos. Mořské akvárium se nachází v Biot mezi Cannes a Nice.
filmy-s-vuni-more-a-prazdnin-aneb-filmy-s-nejkrasnejsi-primorskou-atmosferou-1
Magická hlubina | Gaumont