Extáze komiksových fandů. Zbourají Avengers: Infinity War česká kina?

Extáze komiksových fandů. Zbourají Avengers: Infinity War česká kina?
Avengers: Infinity War | če
AVENGERS: INFINITY WAR (režie: Anthony Russo, Joe Russo)
Avengers: Infinity War
V pořadí 19. snímek Marvel Cinematic Universa vtrhnul do českých kin a dá se očekávat, že ještě před velkým finále, které nás čeká za rok, zaboduje již nyní. Velkolebá bitva, v níž se superhrdinové postaví démonickému a všemocnému Thanosovi hodlajícímu zničit celý Vesmír (nebo "jen" půlku?), dle prvních ohlasů uhranula i tuzemské kritiky. Avengers: Infinity War totiž prozatím sklidil obrovsky vysokých 88 procent! Na seznamu je 12 recenzí a hodnocení od 60 do 100 procent.
Ne, tohle není náhoda, a Marvel to moc dobře ví. Nic nepodcenil a diváci po celém světě se mohou těšit vskutku na jedinečnou filmovou zábavu. Ano, tak o snímku píší i někteří kritici. A vůbec na tom nevidí nic špatného. Není nicméně od věci znát předchozí marvelovky a mít nakoukáno. Bude se to hodit.

DVĚ NEVĚSTY A JEDNA SVATBA (režie: Tomáš Svoboda)
Dvě nevěsty a jedna svatba
Anna Polívková v další komediální řachandě. V novince Tomáše Svobody hraje městskou singl, která se po letech zakouká do nastávajícího (Jaroslav Plesl) vlastní sestry (Ester Geislerová), s nímž onehdá prožila velkou lásku. Trochu klišé, trochu nuda, ale takové už české komedie jsou. Najdou si Dvě nevěsty své publikum?

KAZIŠUCI (režie: Kay Cannon)
Kazišuci
Obecně se má za to, že "kazišuci" jsou malé děti, které nenechají rodiče věnovat se postelovým radovánkám. V případě americké komedie je tomu právě naopak; dcery jim odrostly, jenže oni ne a ne připustit si, že mají právo na svobodu a tím pádem i na sex. Takže nás čeká hodně bizarních situací, netradičních sledovaček, alkoholických mejdanů atd. Recenzenti dávají 56 procent.

MĚSÍC JUPITERA (režie: Kornél Mundruczó)
Měsíc Jupitera
Tahákem premiér sice jsou Avengers, zapadnout by ovšem neměl ani Měsíc Jupitera, další pozoruhodný počin maďarské kinematografie. Zápletka snímku spočívá v tom, že je mladý uprchlík postřelen, což v něm probudí superhrdinskou schopnost létání. Režisér snímku díky této fantasy lince rozjíždí příběh, který poukazuje na lidské slabosti a pokřivenosti říkající o maďarské společnosti (nebo kterékoliv jiné) docela dost.
Někteří filmu vyčítají jakousi senzacechtivost pramenící právě a pouze z onoho létání. Po formální a filmařské stránce jde nicméně o prvotřídně zvládnuté řemeslo, které by mohli Maďaři vyvážet. A to si pište, že tak činí. Recenzenti prozatím dávají Měsíci Jupitera 73 procent. Superhrdina-uprchlík pro artové publikum je na světě.

Do kin dále míří ještě pětice novinek, tedy už pouze tak říkajíc telegraficky.
Alicia Vikander
Až na dno - Alicia Vikander | CinemArt
Koprodukční vztahové drama Až na dno (2017) je novinkou kultovního německého režiséra Wima Wenderse (Nebe nad Berlínem). "Když se v Normandii během pobytu u moře britský tajný agent James náhodně na pláži setká s podmořskou bioložkou Danielle, jejich cesty se na chvíli spojí a vytvoří se mezi nimi silné pouto. Čas jejich sblížení je však limitován právě a pouze jen na těchto pár dnů na poklidném francouzském pobřeží." Recenzenti snímku dávají 56 procent.
Někdo to rád zahalené
Někdo to rád zahalené | Filmeurope
Na své si přijdou i fandové komedií, pro které distribuční společnost Film Europe do kin uvádí hned trojici snímků: švýcarské emancipační komediální drama Ženou z boží vůle (2017), německé hrátky s komunismem Kupředu levá (2017) a francouzský film Někdo to rád zahalené (2017), v němž jde o islámskou víru, ženskou nahotu a nové pořádky.
A na závěr jedna lekce z historie filmu od samotných zakladatelů. Na plátna míří Bratři Lumierové (2016) a jejich 108 krátkých snímků v rámci celovečerní stopáže. Kdyby viděli Avengery, asi by se nestačili divit. Ale dobu a pokrok nezastavíš.
Bratři Lumièrové
Bratři Lumiérové | Filmeurope

Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.