Magická hlubina slaví 30. narozeniny. Kde jsou dnes její tvůrci a jak vypadají?

Magická hlubina slaví 30. narozeniny. Kde jsou dnes její tvůrci a jak vypadají?
Magická hlubina
Za ta léta Magická hlubina neztratila nic ze svého kouzla, co ale dělají její hvězdy po tak dlouhé době a jak vůbec nyní vypadají? Pojďme se na to podívat.
Luc Besson
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-4
Luc Besson, Rosanna Arquette a Jean-Marc Barr
Strůjcem a tvůrcem vší té nádhery je samozřejmě Luc Besson. Jeden z nejlepších francouzských filmařů. Kromě Magické hlubiny má na kontě takové snímky jako Leon, Pátý element, Brutální Nikita nebo akční sérii Taxi. Magická hlubina sklidila ohromný úspěch, otvírala i festival v Cannes a dodnes patří k nejúspěšnějších francouzských snímkům historie. Kromě režie je Luc Besson i zakladatelem produkční společnosti EuropaCorp a jeho nejnovějším dílem je sci-fi Valerian a město tisíce planet. Za zmínku ale jistě stojí i fakt, že jako režisér, scenárista nebo producent má Besson na krku přes 70 celovečerních filmů. Navíc je autorem i několika videoklipů - tím posledním byl ten pro Caru Delevingne z roku 2017.
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-3
Luc Besson | Getty Images

Jean Reno
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-6
Jean Reno (Magická hlubina) | Gaumont
Nezapomenutelně se do srdcí diváků zapsal i Enzo v podobě Jeana Rena. Jeho výkon je tak úžasný, že mu stačí se jen v plavkách postavit na pláž, zahledět se na horizont zpod brýlí s kulatými kosticovými obroučkami a už se usmíváte. Je to prostě frajer. A frajer je i jeho představitel, ostatně to Jean Reno dokázal již mnohokrát. Z ústřední trojice hlavních hrdinů to rozhodně dotáhl nejdále. Stačí zmínit hity jako Brutální Nikita, Návštěvníci, Leon, Ronin, Jaguár, Drž hubu! nebo Wasabi. Mezi Renovy nejnovější snímky patří návrat k NávštěvníkůmNávštěvníci 3: Revoluce, francouzská komedie Rodinná loupež a hongkongský akční film Dobrodruzi.
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-1
Jean Reno (Rodinná loupež)

Jean-Marc Barr
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-5
Jean-Marc Barr (Magická hlubina)
Pak je tu nejistý a zvláštní Jaques Mayol v podání Jeana-Marca Barra. Jeho plachý, mlčenlivý Jaques je úžasným protipólem pro Renova Enza. Oproti Renovi ale o Barrovi tak často neslyšíme, tedy pokud nepatříte mezi skalní fanoušky dánského režiséra Larse von Triera. Po Magické hlubině se Jean-Mars s Trierem seznámil při natáčení snímku Evropa, čímž začalo jejich dlouholeté přátelství jak osobní (Barr je kmotrem Trierových dětí), tak i profesní. Jean-Marc Barr se postupně objevil snad ve všech Trierových filmech včetně Prolomit vlnyTanec v temnotách,  DogvilleManderlayKdo je tady ředitel? a Nymfomanka. Zatím posledním filmem, kde se Barr objevil, je snímek Big Sur, kde ztvárnil beatnického spisovatele Jacka Kerouaca.
Kromě herectví se ale Jean-Marc věnuje i scénáristice a režii. Jeho režijním i scénáristickým debutem je intimní milostný příběh Milenci, který se stal prvním dílem filmové trilogie, pokračující dramatem To je mé tělo a komedií Blažené bytosti, které spolurežíroval s Pascalem Arnoldem.
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-8
Jean-Marc Barr (Big Sur)

Rosanna Arquette
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji
Marc Duret (Magická hlubina)
Rosanna Arquette se v Magické hlubině ujala role Jacquesovy přítelkyně Johany Bakerové. Rosanna byla známou herečkou ještě před Magickou hlubinou, částečně i díky tomu, že patří do ohromného hereckého klanu. Po Magické hlubině ji čekala řada filmových rolí včetně kultovního Pulp Ficton nebo Povídek z New Yorku. Poté se ale chytla spíše v televizi a účinkuje v řadě seriálů jako např. v sitcomu What About Brian?
Vedle toho je ale Rosanna i úspěšnou producentkou a režisérkou a v současnosti i editorkou časopisu Fit Parent Magazine. V roce 2011 se vrátila pracovně do Evropy a natočila francouzský thriller The Divide. Jejím zatím posledním filmem je thriller Frank a Lola.
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-7
Rosanna Arquette (Frank a Lola)

Nesmíme ale zapomenout ani na další tři postavy, které k ději neodmyslitelně patří - Enzův bratr Roberto, doktor Laurence a hlavní rozhodčí a pořadatel soutěží v potápění Novelli.
Role Enzova bratra Roberta se ujal Marc Duret, francouzský herec, který se kromě role v Magické hlubině představil i ve snímku Brutální Nikita (opět po boku Jeana Rena) a mnoha dalších. Velmi aktivní je i v divadle a v poslední době se prosadil hlavně v televizních seriálech jako Cizinka nebo Borgia.
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-10
Role Novelliho se ujal italský herec, scenárista a režisér Sergio Castellitto. V Itálie patří mezi uznávané filmové, televizní a divadelní herce. Po Magické hlubině hrál v řadě úspěšných filmů jako L'ultimo bacioCaterina va in cittá, Bella Martha a Nehýbej se. Jeho nejčerstvější prací je snímek Fortunata, který režíroval, a komedie Il tuttofare. Jako režisér stojí Castellitto i za snímkem Příběh mého syna a Střepy lásky.
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-9
Segio Castellitto (Il tuttofare)
Doktora Laurence ztvárnil americký herecAlbert Paul Shenar, pro kterého byla Magická hlubina bohužel posledním filmem kariéry. V říjnu 1989 zemřel na komplikace spojené s nemocí AIDS.
magicka-hlubina-slavi-30-narozeniny-kde-jsou-dnes-jeji-tvurci-a-jak-vypadaji-2
Paul Shenar (Zjizvená tvář)