Na tohohle sprosťáka jsou Spielberg i Hastrman krátcí aneb Nečekaný vítěz kinopremiér

Na tohohle sprosťáka jsou Spielberg i Hastrman krátcí aneb Nečekaný vítěz kinopremiér
Hastrman | Česká televize
5. RAMPAGE: NIČITELÉ (země vzniku: USA)
Až na páté místo spadl nový akční snímek s Dwaynem Johnsonem. Arkádovou hrou volně inspirovaná jízda plná meganestvůr zaznamenala oproti premiérovému víkendu propad o 59 procent. Do 70 kin na film vyrazilo 5.958 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 963 tisíc korun. Celosvětově má Rampage na kontě při nákladech 120 milionů dolarů tržby přes 280 mega. Půl miliardy by snímek mohl dát... Od nás přitečou nicméně pouhé drobné.

4. VADÍ NEVADÍ (USA)
Vadí nevadí
Horory to mají u diváků jisté. Nízkorozpočtovka (stála 3,5 milionu dolarů) Vadí nevadí se promítala v 97 kinech, přišlo na ni 10.473 diváků a tržby činily téměř 1,5 milionu korun. Snímek to dle recenzentů není bůhví jaký, hororový žánr je ovšem vděčný. Navíc u nás co se návštěvnosti týče de facto skončil druhý, žebříček Unie filmových distributorů ovšem zohledňuje tržby, tudíž se musí Vadí nevadí spokojit se čtvrtou příčkou. Celosvětově si přišel na 38 milionů dolarů, z toho celých 30 mega přiteklo z USA.

3. HASTRMAN (Česká republika)
Hastrman
V rámci tržeb skončil třetí, na počty diváků nicméně Havelkův Hastrman trumfnul i Stevena Spielberga! Mysteriózní romance se promítala hned ve 130 kinech (!!!), přišlo na ni 11.441 diváků, kteří za lístky utratili 1,559 milionu korun. Chyběly nepatrné 4 tisíce a Hastrman s Karlem Dobrým v hlavní roli byl stříbrný. Možná kdyby distributor snímek nasadil do kin v nějakou příznivější roční dobu, šla by čísla výš. Na druhou stranu, žádné velké hvězdy snímek nepředstaví, což ale neznamená, že v Hastrmanovi hrají druhořadí herci. Škoda...

2. READY PLAYER ONE: HRA ZAČÍNÁ (USA)
Ready Player One: Hra začíná | Warner Bros.
Spielbergova novinka na druhém místě, tedy stejně jako minule. Ready Player One se promítal ve 44 kinech, na poctu videohrám a popkultuře přišlo o čtvrtém víkendu od premiéry 9.380 diváků, kteří v pokladnách nechali 1,563 milionu korun. Za necelý měsíc to dělá 154 tisíc platících a 24 milionů korun. Celosvětově má snímek na kontě přes půl miliardy dolarů. Po delší době Spielbergův výraznější komerční zářez.

1. FAKJŮ PANE UČITELI 3 (Německo)
Fakjů pane učiteli 3
Je sprostý, pochází z Německa a jeho žáci ho milují. Fakjů pane učiteli 3 je stejně jako minule na vrcholu tuzemského žebříčku. Ve svém aktuálním filmu již notně vyčpělá série třetím snímkem končí. A docela s parádou. Na snímek přišlo do 76 kin 22.719 diváků, kteří za vstupenky utratili 3,33 milionu korun. Hollywood a ambicemi provázaný Hastrman se museli sklonit německé komedii, která nic kromě vulgarit a humoru neřeší. Navíc se inspirovala v USA, tudíž se jako boomerang její efekt vrací na evropský kontinent. Co předvedou "Němčouři" přiště?
V husí kůži
V husí kůži
Jak se dařilo dalším čtvrtečním novinkám? Rodinný animák V husí kůži (2017) skončil osmý s návštěvností 3.808 diváků a tržbami 510 tisíc korun. Distributor si od uvedení sliboval hodně, když film vyslal hned do 118 kin. Počasí a rodiče zřejmě byli proti a dali se svými ratolestmi přednost venkovním aktivitám.
Mezi deseti komerčně nejúspěšnějšími tituly jsou ještě dva tuzemské snímky: komedie Pepa (2018) na 6. místě s návštěvností 3.807 diváků a tržbami 562 tisíc korun a kritikou velmi dobře přijatý dokumentární film Planeta Česko (2018). Ten se o pátém víkendu od premiéry hrál v 51 kinech, obsadil 10. příčku díky návštěvnosti 3.680 diváků a tržbám 308 tisíc korun. Dokument, navíc tuzemský, v první desítce? To je vždycky úspěch.

Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.