Uprchlík-superhrdina? Filmař reaguje na nenávist k migrantům

Uprchlík-superhrdina? Filmař reaguje na nenávist k migrantům
Měsíc Jupitera | Aerofilms
Měsíc Jupitera
Měsíc Jupitera | Aerofilms
Do českých kin vstoupí ve čtvrtek 26. dubna nevšední thriller Měsíc Jupitera. Děj filmu se odehrává v blízké budoucnosti a vychází z reálné situace evropské uprchlické krize, do níž vnáší fantaskní prvek. Snímek vypráví příběh uprchlíka, který po zásahu policejní kulkou k vlastnímu překvapení zjišťuje, že umí létat. Nepravděpodobný superhrdina v lidech probouzí strach i touhu po penězích a v podmanivých kulisách Budapešti se začíná schylovat k přestřelkám a automobilovým honičkám. Dynamická kamera i překvapivý způsob vyprávění dodávají univerzálnímu podobenství o dobru, zlu, víře a ztrátě iluzí velmi současný rozměr.

Měsíc Jupitera: Trailer

Měsíc Jupitera
Mundruczó diváky pohltí, uhrane i podnítí k zamyšlení
Režisérem filmu je miláček festivalů a artového publika Kornélem Mundruczó (Projekt Frankenstein, Bílý bůh), který se ani ve své novince nebojí provokovat a fantazírovat. Ona totiž možná to vybájené podobenství není vůbec přitažené za vlasy. Dynamická kamera a překvapivý způsob vyprávění dodávají univerzálnímu podobenství o hledání lepšího světa, dobru, zlu, víře a ztrátě iluzí velmi současný rozměr. Název snímku odkazuje k jednomu ze 67 známých měsíců Jupitera, a to Evropě. Pod její ledovou kůrou se pravděpodobně skrývá oceán slané vody, který by mohl být kolébkou nových forem života.
Štáb poletoval až 40 metrů nad ulicemi Budapešti
Měsíc Jupitera
Měsíc Jupitera | Aerofilms
Měsíc Jupitera je natočený na klasický 35mm film za použití minimálního množství speciálních efektů. „Myslím si, že filmování by mělo být o zachycení reality. Výkon herce a jeho mimika před zeleným pozadím nikdy nebudou vypadat tak dobře, jako když ho necháte levitovat 30–40 metrů nad městem,“ říká Mundruczó. Pro film vznikl speciální závěsný systém, díky kterému mohli herec i kameramani doslova létat nad Budapeští. Kamera mnohdy sleduje postavy v dlouhých a do nejmenšího detailu promyšlených jízdách na rozsáhlém prostoru, které vyžadovaly dokonalou koordinaci mnoha desítek osob. „Tento film pro mě byl velkou výzvou, protože jsem nikdy dřív na tak velkých scénách nepracoval. Přišlo mi zároveň nesmyslné snažit se o imitaci scény s honičkou, kterou už perfektně natočil někdo jiný. Potřeboval jsem najít své vlastní řešení,“ dodává režisér.
Pátá premiéra Kornéla Mundruczóa na filmovém festivalu v Cannes
Měsíc Jupitera
Režisér Kornél Mundruczó | Armin Smailovic
Scenárista, filmový a divadelní režisér Kornél Mundruczó patří mezi tvůrce, kteří přispěli k obrodě současné maďarské kinematografie a růstu jejího významu v mezinárodním kontextu. Měsíc Jupitera je pátým režisérovým filmem v řadě, který měl premiéru na filmovém festivalu v Cannes. V roce 2014 zde byl jeho film Bílý Bůh (2014) oceněn hlavní cenou v sekci Un Certain Regard. Mundruczó na sebe upoutal pozornost již předešlými krátkými i celovečerními filmy, když za snímek Šťastné dny (2002) získal Zlatého leoparda na filmovém festivalu v Locarnu a film Delta (2008) si z Maďarského filmového týdne odnesl nejvyšší ocenění.