Populární seriál Živí mrtví pomalu umírá. Jaká je jeho budoucnost?

Populární seriál Živí mrtví pomalu umírá. Jaká je jeho budoucnost?
Živí mrtví | AMC
Tak nám skončila další série zjevně nekonečného seriálu Živí mrtví. Ať už se člověku osmá série líbila, nebo ne, jedna věc je nepochybně jistá – jedná se o téměř nejméně úspěšnou sérii v historii celého seriálu. Sledovanost totiž po sedmé sérii drasticky klesla o několik milionů diváků. To by za normálních okolností pro jiné seriály znamenalo katastrofu, nicméně Živí mrtví patří mezi nejúspěšnější seriály všech dob; i když tedy utrpěly ránu, rozhodně není smrtelná. Ovšem ignorovat ji, to člověk také nemůže. Pojďme proto nakouknout do seriálové historie a zjistit, kolik diváků průměrně sledovalo jednotlivé série...
popularni-serial-zivi-mrtvi-pomalu-umira-jaka-je-jeho-budoucnost
1. série: 5,2 milionů diváků
2. série: 6,9 milionů diváků
3. série: 10,7 milionů diváků
4. série: 13,3 milionů diváků
5. série: 14,3 milionů diváků
6. série: 13,1 milionů diváků
7. série: 11,3 milionů diváků
8. série: 7,8 milionů diváků
Z tohoto přehledu je evidentní, že seriál má nejnižší sledovanost od dob druhé série, tedy ještě z doby, kdy seriál teprve šplhal ke své budoucí slávě. Nenechte se však mýlit, téměř osmimilionová sledovanost je stále dost pěkné číslo, které rozhodně seriál nepohřbí. Jelikož však budou Živí mrtví ještě nějakou dobu pokračovat (navíc s ohledem na chladnější reakce k osmé sérii), lze očekávat, že sledovanost bude klesat i nadále.
Spousta lidí se seriálem sekla pravděpodobně kvůli sedmé sérii, kterou mnoho fanoušků považuje za extrémně nudnou; což si já osobně třeba nemyslím, protože takovou druhou nebo pátou sérii považuji za slabší. Navíc, v půlce osmé série jsme se mimo jiné dočkali pravděpodobně největšího překvápka v historii seriálu ve formě smrti jedné z hlavních postav, což také dost lidí evidentně nakrklo, protože zatímco sledovanost první půlky série se pohybovala kolem osmi milionů, ve druhé klesla na šest.
cisla-mluvi-jasne-popularni-serial-zivi-mrtvi-pomalu-umira-jaka-je-jeho-budoucnost-po-posledni-vydane-serii
Živí mrtví | AMC
A jak to se seriálem bude dál? Inu, konec na dohled stále není. Nyní již bývalý showrunner seriálu Scott Gimple prohlásil, že osmou sérií končí jeden velký příběhový akt, přičemž devátou začne další, kdy se také změní duch celého příběhu. Podle informací od fanoušků původních komiksů by se na scéně měli objevit noví hroziví padouši, kteří si říkají "The Whisperers", ovšem některé teorie také hovoří o tom, že seriál tuto část zcela přeskočí a načne dějovou linku, která se momentálně odehrává v komiksové předloze. Důkazem pro to je nový charakter Georgie a tajemný vrtulník, který se v osmé sérii mihne.
Nalijme si ale sklenku čistého vína, původní sláva seriálu je už nenávratně pryč. Ať už se tvůrci budou snažit jakkoliv, stejně se domnívám, že seriálu se už začal sypat písek z přesýpacích hodin. Sice se bude sypat ještě dlouho, ale až se dosype, kdo ví, v jakém stavu seriál bude.
cisla-mluvi-jasne-popularni-serial-zivi-mrtvi-pomalu-umira-jaka-je-jeho-budoucnost-po-posledni-vydane-serii-1
Živí mrtví | AMC
Nízká sledovnanost by taktéž měla být pro tvůrce varováním, že fanoušci už kvalitu seriálu příliš neoceňují, dost možná i proto,že se táhne přespříliš dlouho. Ale jak již bylo psáno, Živí mrtví jsou pro AMC stále ještě spolehlivým zlatým dolem, takže zbavovat se ho určitě chtít nebudou. Pro některé to může být zpráva radostná, pro některé (jako třeba pro mě) to je zpráva, která v člověku vyvolává větší a větší obavy. Ale kdo ví. Gimpla v roli showrunnera nahradí Angela Kang, tak uvidíme, jestli se jí nepovede zázrak.
Líbila se vám osmá série? Přejete si, aby seriál ještě dlouho pokračoval?