Do jakých bradavických kolejí patřily postavy z Harryho Pottera? Možná vás to překvapí...

Do jakých bradavických kolejí patřily postavy z Harryho Pottera? Možná vás to překvapí...
Moudrý klobouk na hlavě Harryho Pottera | Warner Bros.

Nebelvír

Peter Pettigrew (Červíček)
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-3
Zrádce, zbabělec a vrah. Ano, i takoví lidé mohou vyjít z ušlechtilého Nebelvíru. Během zařazování do kolejí měl Červíček na hlavě Moudrý klobouk údajně celých 5 minut, protože se (klobouk) nemohl rozhodnout, zda ho zařadit do Nebelvíru, nebo raději do Zmijozelu. Nakonec ho poslal do Nebelvíru, kde se taktéž spřátelil s Jamesem Potterem, Siriusem Blackem a Remusem Lupinem. Příliš dobře se neučil, navíc získal reputaci jako hloupý a bláhový mladík. Nu, však taky víme, kam ho to nakonec dovedlo...

Rubeus Hagrid
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-4
Tohle asi příliš velkým překvapením nebude, ovšem neuškodí podotknout, že Hagrid byl též studentem Bradavic, navíc měl tu čest být zařazen do Nebelvíru. Už od dětství ho fascinovala různá kouzelnická stvoření, která by jiným lidem přišla odporná a nebezpečná, osudným se mu proto také stal třetí ročník, kdy byl neprávem obviněn Tomem Raddlem za vraždu studentky, což nakonec vyústilo v jeho vyhazov ze školy. 

Havraspár

Quirinus Quirrell
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi
Nervózní učitel, ze kterého se na konci prvního dílu vyklubal padouch ve službách Voldemorta, opravdu patřil do Havraspáru. Quirrell se během svých studentských let velice dobře učil, ale často byl středem posměšků a výsměchu. Chtěl se proto něčím vyznamenat, něco ve světě dokázat, proto se později vydal do Albánie s nadějí, že tam najde Voldemorta, proslaví se jeho objevením a naučí se od něho pár trikům. Jak ale víme, dobře to s ním stejně nedopadlo. 

Zlatoslav Lockhart
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi
Možná ještě více nepochopitelným případem je moula Lockhart, Harryho učitel Obrany proti černé magii, který si přivlastnil skutky cizích lidí. Moudrý klobouk ho nakonec poslal do Havraspáru, ale údajně prý taktéž velmi zvažoval Zmijozel. Lockhart se dobře učil, byl však extrémně narcistický a sebestředný, zde je pár důkazů:
- Na famfrpálové hřiště vyryl svůj podpis, který byl přes 600 centimetrů dlouhý.
- Během noci nechal na noční oblohu vykouzlit hologram své vlastní tváře o velikosti Znamení zla.
- Během jedné školní snídaně poslal sám sobě až 800 valentýnek.

Garrick Ollivander
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-1
Do Havraspáru taktéž chodil jeden z nejlepších výrobců kouzelnických hůlek všech dob, což už dává celkem smysl. Byl to muž velice inteligentní, klidný a s neuvěřitelnou pamětí, což taktéž dokazuje fakt, že si během svého života pamatoval na absolutně každou hůlku, kterou prodal. 

Sybilla Trelawneyová
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-1
Poněkud trhlá a nepříliš oblíbená profesorka jasnovidectví byla do Havraspáru zařazena taktéž. O jejích studentských letech toho příliš známo bohužel není. 

Mrzimor

Nymphadora Tonksová
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-2
Sympatická a vlídná bystrozorka byla během svých studentských let členkou mrzimorské koleje. Údajně byla pěkně divoká, protože v pátém ročníku jí bylo odepřeno stát se prefektkou. Její dobré známky jí však zajistily cestu ke kariéře bystrozora. 

Mlok Scamander
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-2
Hlavní hrdina úspěšného snímku Fantastická zvířata a kde je najít opravdu v Bradavicích nějakou dobu studoval, když byl ve žlutých barvách Mrzimoru, ovšem my už víme, že byl vyloučen. Mlok od mládí projevoval velký zájem o magické tvory, v Bradavicích se skamarádil s jistou Letou Lestrange, která však s jedním magickým stvořením provedla experiment vážně ohrožující život jednoho studenta. Mlok za ní však vzal vinu, v rámci čehož byl z Bradavic vyloučen místo ní. 

Zmijozel

Merlin
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-7
Jestli na něco může být zmijozelská kolej hrdá, je to určitě fakt, že do ní patřil i dvorní čaroděj krále Artuše. Vzhledem k časovému období je velice možné, že Merlinův učitel v Bradavicích byl sám Salazar Zmijozel, zakladatel zmijozelské koleje. Merlin údajně patřil mezi nejmocnější čaroděje všech dob, je taktéž hezkým důkazem, že ne všichni, kteří vystudovali zmijozelskou kolej, jsou padouši. Merlin totiž zastával názor, že mudlům by se mělo pomáhat, v rámci čehož založil "Merlinův řád", který má na svědomí zákon o zákazu nelegálního užívání kouzel proti mudlovskému obyvatelstvu.

Horacio Křiklan
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-5
Někoho možná může překvapit, že vždy milý a nápomocný profesor lektvarů taktéž studoval ve zmijozelské koleji. Stejně jako Draca Malfoye, tak i Křiklana Moudrý klobouk poslal do Zmijozelu hned jakmile mu usedl na hlavu. Nicméně Křiklan se údajně už jako student přátelil se spolužáky z mudlovských rodin, což se vůbec nelíbilo jeho rodičům. Později začal v bradavické škole i učit a na nějaký čas se stal ředitelem zmijozelské koleje.

Albus Severus Potter
do-jakych-bradavickych-koleji-patrili-urcite-dospele-postavy-z-harryho-pottera-nektere-vas-mozna-prekvapi-6
Člověk by řekl, že dítě samotného Harryho Pottera se přece musí dostat do Nebelvíru, ne? Ale kdepak. Kdo je obeznámen s příběhem relativně mladého volného pokračování série, Harry Potter a Prokleté dítě, tak ví, že Albus se nakonec dostal do Zmijozelu. Pro mnohé to bylo velké překvapení, bohužel se to projevovalo i ve formě posměšků, které Albus musel od jiných studentů snášet, kdy naráželi hlavně na fakt, že je Potterem ve Zmijozelu. Oporou mu však byl jeho nejlepší kamarád Scorpius Malfoy, syn Draca Malfoye, což je krásně ironické, vzhledem k faktu, že oba jejich otcové byli během svých studentských let rivaly.   
Překvapila vás některá z postav? Do jaké koleje byste se nejraději dostali vy?