Psí ostrov: Když animovaná výprava za ztraceným chlupáčem bere dech

Psí ostrov: Když animovaná výprava za ztraceným chlupáčem bere dech
Psí ostrov (detail plakátu) | CinemArt

Psí ostrov: Trailer

Psí ostrov
Kdo si oblíbil Andersonovu předchozí groteskní taškařici Grandhotel Budapešť (2014), bude možná v případě novinky poněkud překvapen. A naopak, komu přišla "Budapešť" jako tak trochu nafouknutá bublina, bude si u novinky Psí ostrov s největší pravděpodobností chrochtat blahem.
Animovaný snímek plný psích loutek se nevěnuje dvakrát zábavnému tématu; starosta japonského města Megasaki kvůli psí chřipce vyžene do vyhnanství na opuštěný ostrov plný odpadků naše čtyřnohé mazlíčky. Na pomoc se za nimi vydává hoch Atari, aby zachránil svého psího kumpána Flíčka i další přátele. A bude to pořádná dobrodružná výprava, při níž si užijete humor, ale i slzy.
Psí ostrov
Psí ostrov | Fox Searchlight Pictures / Twentieth Century Fox
Pro ty, kteří mají rádi japonskou kulturu, navíc Wes Anderson přichystal jedinečnou stylizaci a fůru odkazů. Podívejte se do fotogalerie k filmu, každé políčko si říká o umístění v podobě obrazu či tapety ve vašem bytě. Prostě skvost, který se v kinech "každý den" rozhodně nevidí.
Wes Anderson, Jeff Goldblum
Jeff Goldblum a Wes Anderson v Praze. | CinemArt
Předchozí Andersonův snímek Grandhotel Budapešť si kromě čtveřice Oscarů vysloužil též vřelé přijetí kritiky a diváků. Při rozpočtu 25 milionů dolarů snímek utržil 117.
Náklady na Psí ostrov se drží v tajnosti, spekuluje se o rozpočtu 30 milionů dolarů. Snímek měl světovou premiéru na letošním festivalu Berlinale a na serveru RottenTomatoes má 92 procent kladných recenzí. Natočit v dnešní době celovečerní animák není jen kumšt, ale i producentská odvaha. Wes Anderson je jedním z mála, který si to i díky předchozímu komerčnímu úspěchu fmohl dovolit; když pomineme to, že filmařinou žije, má nadšení a je prostě a jednoduše srdcařem.
Dodejme, že režisér Anderson má na kontě včetně Psího ostrova devět zcela unikátních a vizuálně do detailů propracovaných celovečerních filmů (Život pod vodou, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc a další), zabývá se též reklamní a krátkometrážní tvorbou, je držitelem 6 oscarových nominací, což by se mohlo za necelý rok o nějakou rozšířit. Že by konečně též jednoho převzal?
Psí ostrov
Psí ostrov