Je Smrtelné zlo 2 pokračování, nebo remake Lesního ducha? Máme odpověď

Je Smrtelné zlo 2 pokračování, nebo remake Lesního ducha? Máme odpověď
Smrtelné zlo 2 (1987) | Renaissance Pictures
V hororové klasice Lesní duch (1981), kterou vytvořil Sam Raimi s kamarády, objeví ve smrtonosném lese hlavní hrdina Ash společně se svými několika přáteli a dívkou Lindou hrůzostrašnou knihu, díky které přivolají na svět pěkně nepříjemné překvápko. Démoni z lesů začnou jednoho po druhém hrůzně likvidovat, přičemž na samotném konci je Ash jediným přeživším. Ve Smrtelném zlu 2 (1987) se na začátku situace opakuje, nicméně s velkými odlišnostmi.
K chatě v lesích jede pouze Ash a Linda, kterou navíc hraje jiná herečka, ona hrůza se odehraje v rychlosti znovu, nicméně Ashe zde terorizuje pouze jeho posedlá láska. Následně pak přijde ikonická scéna, kdy můžeme z pohledu démona vidět, jak napadne samotného Ashe, přičemž naprosto totožnou scénou končí i Lesní duch.
Smrtelné zlo 2
Smrtelné zlo 2 | Renaissance Pictures
Co to tedy znamená? Je Lesní duch samostatným filmem, přičemž Smrtelné zlo 2 je jeho předělávka s dodatečným obsahem, na který následně navazuje Armáda temnot (1992)? Nebo že by Ash utrpěl ztrátu paměti a bláhově se s jinou holkou vydal na hrůzostrašné místo znovu? Odpověď je vcelku jednoduchá – Smrtelné zlo 2 je opravdu pokračováním, akorát s krapet převyprávěným začátkem, odkazující na Lesního ducha.
Představitel Ashe, Bruce Campbell, prohlásil, že měli problém s právy. Lesní duch spadal pod New Line Cinema, nicméně Smrtelné zlo 2 pod studio De Laurentiis Entertainment Group, díky čemuž se tvůrci dostali do vcelku absurdní situace, kdy neměli práva na vlastní film. V rámci toho se rozhodli natočit onu rekapitulaci s jiným obsazením a mírnými změnami.
Smrtelné zlo 2
Smrtelné zlo 2 | Renaissance Pictures
Campbell prohlásil, že Ash z Lesního ducha je tím samým Ashem, který vystupuje i ve Smrtelném zlu 2. Ona počáteční sekvence měla pouze v rychlosti nastínit, co všechno se v předchozím snímku událo. To znamená, že pokud chcete mít příběh chronologicky uspořádaný, zhlédněte celého Lesního ducha a následně ve Smrtelném zlu 2 pokračujte od scény, kdy démonické síly zaútočí na Ashe, který díky nim s křikem prolétává mezi stromy. Pak už vše bude bez problému sedět.
Měli jste i vy problém se v oné návaznosti vyznat? Nebo vám to přišlo jasně pochopitelné a logické?