Retro: Na co jsme mohli vyrazit do českých kin v dubnu před 25 lety?

Retro: Na co jsme mohli vyrazit do českých kin v dubnu před 25 lety?
Mistr Kickboxu | Triumph Releasing Corporation
Dnes si hodně potrpíme u filmů na kvalitu. A tím myslím technickou. VHS napřed vystřídal formát DVD a nakonec nastoupil Blu-ray, díky kterému se doma můžeme cítit jako v kině. Sám jsem velkým zastáncem toho, že na filmy se má koukat pořádně. Ostatně, v dnešní době různých streamovacích služeb, kdy je tuna věcí dostupných v HD za mizivý měsíční poplatek, už příliš smysluplných argumentů pro nějaké kopie v mizerném ripu nezbývá.
Ironií osudů je, že to nejtvrdší jádro dnešních filmových nadšenců, kteří bojují za sledování filmů v co nejlepší kvalitě, de facto vyrostlo na šílených pirátských kopiích. A slovo ŠÍLENÝCH je třeba napsat velkými písmeny, tučně a podtrhnout. V devadesátých letech se děly dvě věci: kdo byl fanoušek, ten chodil do kina. Prakticky na všechno, na co měl peníze. A pak se ze všech sil snažil sehnat různé (většinou akční) pecky na VHS, aby si je mohl donekonečna užívat v pohodlí domova (než mu páska zašmodrchala přehrávač). Hodně toho šlo sehnat legálně v půjčovnách, byly ale přirozeně mezery. Ty zaplňoval pirátský trh pekelnými kopiemi: byly v tehdejším televizním formátu 4:3, obrazová kvalita byla přímo žalostná, zvuková taky a ještě jí překrýval jednohlasný simultánní český dabing. Pokud vám není přes třicet, pak jste tohle nejspíš neměli šanci zažít. Takže tady máte ochutnávku:
A tohle je ještě jedna z těch lepších variant, protože je to aspoň v barvách (ano, často byly pirátské verze černobílé). Tím máme úvodní nostalgické okénko za sebou a můžeme se vrhnout na dubnové premiéry roku 1993.

Julie a její milenci (1990) - premiéra 2. 4. 1993

Julie a její milenci
O čem to je: O rádiové stanici, které ztrácí diváky a nově najatý excentrický scenárista Pedro Carmichael (Peter Falk) zkusí zvednout rating tím, že popisuje vztah mladého zprávaře (Keanu Reeves) s jeho sexy starší tetou.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Jde o jeden z těch filmů, o kterých jsem nikdy neslyšel a trailer vysvětluje proč - je opravdu mizerně střižený, scény pořádně nenavazují a kdybych si nepřečetl, o čem film je, z upoutávky bych to rozhodně nepochopil (přesně takhle blbě ne/fungují trailery na české snímky) Takže za mě NE, do kina by mě tohle "lákadlo" vážně nedostalo.

Hračky (1992) - premiéra 8. 4. 1993

Hračky
O čem to je: Když zemře výrobce hraček Kenneth Zevo, odkáže rodinný podnik nikoliv svým dětem - synovi Lesliemu a dceři Alsatii - ale svému bratrovi generálovi. Ten se rozhodne vydat cestou násilnických videoher a sadistických válečných hraček. A to Leslie a Alsati nemohou dopustit.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Na Hračky v kině si pamatuji a vím, že jako dítě jsem si domů odnesl dost smíšené pocity. Od filmu s Williamsem jsem totiž očekával podstatně větší řachandu. A i z traileru je patrné, že tady se bránice trhat nebude. Ale formálně nabízí upoutávka nejeden opravdu úchvatný nápaditý záběr, takže ANO, nechal bych se (znovu) zlákat.

Mistr Kickboxu (1992) - premiéra 8. 4. 1993

O čem to je: Astmatický chlapec, který dostává na budku, si denně představuje, jak bojuje po boku svého idola Chucka Norrise (kdo z nás to ostatně nedělá). Aby se konečně něco změnilo, začne trénovat bojová umění. Později se zúčastní velkého turnaje, kde je samozřejmě i Chuck.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Chuck byl samozřejmě legenda už před čtvrt stoletím, teprve dnes má ale podobná látka díky všemožným vtípkům tu správnou geek příchuť. A právě proto říkám ANO. Trailer ukazuje Rambo-Chucka, Ninju-Chucka a má něco z Rockyho a Karate Kida. Přesně takovéhle oslavy osmdesátkových/devadesátkových ikon dnes táhnou.

Poslední Mohykán (1992) - premiéra 9. 4. 1993

Poslední Mohykán
O čem to je: Lidský chameleon Daniel Day Lewis hraje indiánského náčelníka Sokolí oko, který si vezme za úkol zachránit život dvou bělošských dívek ze spárů krutého náčelník kmene Huronů.
Nalákal by nás dnes trailer do kina?  Poslední mohykán je velkolepá a technicky precizní podívaná, což je patrné od prvních záběrů traileru. Upoutávka by s přehledem fungovala i dnes a dělá filmu čest. ANO. Pokud jste tuhle klasiku režiséra Michaela Manna neviděli, koukejte to napravit.

Lotři (1992) - premiéra 22. 4. 1993

Lotři
O čem to je: Dva hasiči (Bill Paxton a William Sadler) se díky jedné akci náhodou dostanou k tomu, kde by mohly být schované vzácné řecké církevní relikvie z 50 let staré loupeže. A bohužel se zapletou s místním gangem.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Docela se stydím, že jsem o tomhle filmu dřív neslyšel. Režíroval ho Walter Hill (Rudé horko), napsali ho Bob Gale a Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti). Trailer neohromí, ale je to dáno spíše jeho kvalitou, která z Lotrů dělá "něco jako od Alberta Pyuna". Takže do kina NE. Ale určitě bych si film později nenechal ujít na videu.

Hrdina proti své vůli (1992) - premiéra 23. 4. 1993

Hrdina proti své vůli
O čem to je: Dustin Hoffman hraje podvodníčka, který se jednou v noci zcela neplánovaně stane hrdinou, když zachrání skupinku lidí z havarovaného letadla a pak se nechá zabásnout. Zásluhy si připíše bezdomovec John (Andy Garcia) a to se Berniemu, když ho propustí, samozřejmě nelíbí.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Trailer je srozumitelný, s nadhledem střižený a výborně představuje hlavní postavu i zápletku. Neslibuje žádné výbušné orgie originality, ale rozhodně navodí (správný) dojem, že láká na film, u něhož nebudete litovat svého vloženého času. Zasloužené ANO!

Ve stínu gangu (1993) - premiéra 23. 4. 1993

Ve stínu gangu
O čem to je: Tajný policista Charlie Sheen se přestane chodit k holiči, aby mohl infiltrovat motokrářský gang, který vede drsňák Michael Madsen.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Jeden z těch zapomenutých devadesátkových pokusů Charlieho Sheena a budování kariéry akčního hrdiny. Možná je to Žhavými výstřely, ale celý trailer jsem nedokázal brát Ve stínu gangu vážně. Takže do kina fakt NE. Ale s pivem v ruce doma možná.

Konkurenti (1992) - premiéra 28. 4. 1993

Konkurenti
O čem to je: Hvězdně obsazené drama ukazuje, jak funguje v praxi tvrdý manažerský nátlak na agenty realitní kanceláře, aby prodávali co nejvíce.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Film, který prodávají herci. A tvůrci traileru to moc dobře věděli. Vše tak stojí na mistrech stříbrného plátna (a že se jich v Konkurentech nesešlo málo). Jistě, pokud vám jejich jména nic neříkají, nemá vám tahle upoutávka co nabídnout. Pro mě, jakožto někoho, kdo má prakticky všechny hlavní aktéry ve velké úctě, ale obrovské ANO.

Noc na zemi (1991) - premiéra 29. 4. 1993

Noc na Zemi
O čem to je: Pět měst, taxikáři, jejich pasažéři, dlouhá noc a různé příběhy.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Podobné povídkové kousky většinou (pokud nejde o stylizovanější film alá Crash) chtějí zachytit především autenticitu míst a dialogů, nepřikrášlenost, kdy vidíme, že herci mají určitou volnost a o to zajímavější může vzejít výsledek. Trailer na Noc na zemi moc konkrétního o ději neřekne, ale kdo miluje podobné kousky, tomu musí ta směsice herců, situací a jazyků připadat nadmíru okouzlující. Za mě ANO.

Z elená karta (1990) - premiéra 30. 4. 1993

Zelená karta
O čem to je: On (Gérard Depardieu) chce získat zelenou kartu, aby mohl zůstat v zemi a pracovat. Ona (Andie MacDowell) chce získat svůj vysněný střešní byt se skleníkem, ale potřebuje manžela. A tak ti dva uzavřou dohodu a sňatek manželský. Neuvědomí si ale, že imigrační jim bude šlapat na paty.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Devadesátky nám daly několik fantastických nadčasových komedií a Zelená karta patří k nim. Podle traileru byste to ale netipovali. Působí utahaně, nemá švih a ani toho vtipu se v něm moc nesešlo. Přitom výsledek je tak dobrý! Za tohle by si někdo zasloužil dostat pořádně za uši, protože trailer si nic jiného než NE nezaslouží.