Steven Spielberg si může gratulovat - Ready Player One je jeho největší hit za posledních 10 let

Steven Spielberg si může gratulovat - Ready Player One je jeho největší hit za posledních 10 let
Z natáčení Ready Player One: Hra začíná | Warner Bros.
Jurský park slaví čtvrt století. Podívejte se na 25 vzácných fotografií z natáčení
Filmy13. 6. 2018
Jurský park slaví čtvrt století. Podívejte se na 25 vzácných fotografií z natáčení
Geekovské dobrodružství pro dnešní třicátníky (ale formou šité i na míru mladším generacím) si odneslo o víkendu 41 milionů dolarů, což je pro Stevena Spielberga nejlepší start za posledních deset let od Indiana Jonese. Film se navíc hrál už od čtvrtka, takže celkem utržil ve státech 53 milionů.
Jistě, vedle marvelovek vypadá podobné startovné chudě. Dvakrát tolik, pokud vezmeme v potaz slavnou knižní předlohu. Ale pro novou filmovou značku jde o začátek výborný, navíc s celosvětovými tržbami 181 mega. Spielberg tak znovu dokazuje, že umí být nejen skvělý vypravěč, ale i obchodník, který svým zákazníkům dokáže prodat víceméně jakoukoli látku. Ostatní by se od něj mohli učit.
I na druhém místě je novinka a to thriller Acrimony nevyčerpatelného černošského režiséra Tylera Perryho. Recenze jsou, jak je u Perryho zvykem, mizerné, ale i přesto film otevřel za 17 milionů. Může za to jak velká fanbase Perryho práce, tak i Taraji P. Henson v hlavní roli, která v posledních letech začíná fungovat jako magnet na diváky. Je pravdou, že to Perry zvládá i lépe (často jeho filmy utrží až 30 milionů za první víkend), ale v přímém souboji s Ready Player One a se stále úřadujícím Black Pantherem je podobný začátek více než slušný. Když už jsme u bojovníka z Wakandy...
... ten je tentokrát třetí a stále vydělává velké peníze. 11 milionů o třetím víkendu, to se povede málokomu. Doma má film nastřádáno ohromných 650 milionů, což z něj dělá pátý nejúspěšnější film historie. A brzy bude třetí, protože hravě přeskočí první Jurský park (652 milionů) a Titanic (659 milionů). Celosvětově má Black Panther 1,275 miliardy, což z něj dělá jedenáctý nejúspěšnější film historie. V DC musí blednout závistí.
Žádná další novinka se do TOP10 nedostala. Za zmínku ale stojí to, jak si vede druhý Pacific Rim a nový Tomb Raider. Oba filmy totiž v Americe propadly. Pacific Rim: Povstání má po dvou týdnech z US kin 45 milionů, celosvětově ale 230 (snímek stál nicméně 150 milionů, takže studio zdaleka nemá vyhráno). Lara je na tom výrazně lépe. V Americe sice jen za 50, celosvětově ale čtvrt miliardy a to stála 94 milionů. Pokud Tomb Raider přidá na konto ještě 30 mega, pokoří oba díly s Angelinou Jolie. Což by vyjít mělo. Je otázkou, jak se k tomu postaví studio. Ve Státech možná nová Lara nezabrala, tržby ze zbytku světa ale jasně říkají, že své diváky našla.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
steven-spielberg-si-muze-gratulovat-ready-player-one-je-jeho-nejvetsi-hit-za-poslednich-10-let
Martin Freeman