Den nezávislosti 3: Jak to s filmem vypadá?

Den nezávislosti 3: Jak to s filmem vypadá?
Den nezávislosti: Nový útok | 20th Century Fox
Nejlepší katastrofické filmy? Přijdete o všechny smysly!
Téma20. 1. 2018
Nejlepší katastrofické filmy? Přijdete o všechny smysly!
První Den nezávislosti vydělal v roce 1996 obrovské peníze. Jen z amerických sálů si odnesl masivních 306 milionů dolarů a zbytek světa přidal další půl miliardu.
Že vznikne druhý díl, o tom nikdo nepochyboval. Jen jsme si nemysleli, že na něj budeme čekat dvacet let. Což se studiu vymstilo. V roce 2016 už těžko někoho mohla posadit na zadek mimozemská invaze (podobných filmů jsme viděli v kinech za ta léta řadu), to samé platilo pro triky. Ano, byly perfektní. Ale zkuste s tím někoho ohromit v době Avengers. Dvojka tak navzdory dvojnásobnému rozpočtu vydělala necelou polovinu toho, co první díl. Producenti si bezpochyby oddechli, že nakonec odstoupili od původního plánu, kdy se dvojka a trojka měly točit současně. Přesto se krátce po premiéře pokračování mluvilo o možném dalším filmu. Později režisér Roland Emmerich říkal, že o osudu série rozhodnou prodeje na videu. A tam film vydělal 30 milionů dolarů.
Což je... málo. Pravda, na videu dnes už studia všeobecně tolik nevydělávají (kde jsou ty časy, kdy si mohl film na domácích nosičích přijít i na několik stovek milionů), ti lepší to ale pořád k té stovce dotáhnout mohou.
A jak sami vidíte, Den nezávislosti: Nový útok neválel jak v kinech, tak na videu. Částečně byl na vině nezajímavý scénář, trochu si přisadila i absence pořádné hvězdy v hlavní roli. Není se proto čemu divit, že producent Dean Devlin začátkem loňského roku uvedl, že o případném pokračování nic neví a v osobně ani nemá v plánu na nějakém pracovat. Vzhledem k tomu, že on a Emmerich vždy sérii táhli, můžeme ji v tuhle chvíli považovat za mrtvou.
Respektive je rozhodně u konce momentální směr. Jak ale víme, v Hollywoodu žádnou značku nenechají dlouho u ledu a když nefunguje původní tým, zkrátka se začne pracovat na restartu. Dáváme tomu pár let.
Roland Emmerich
Den nezávislosti: Nový útok