Zapomeňte na Ameriku, Pacific Rim 2 dokazuje, že tamní trh přestává dominovat

Zapomeňte na Ameriku, Pacific Rim 2 dokazuje, že tamní trh přestává dominovat
Pacific Rim: Povstání | Warner Bros.
Glosa: Jak dnes působí série Tomb Raider s Angelinou Jolie?
Téma5. 4. 2020
Glosa: Jak dnes působí série Tomb Raider s Angelinou Jolie?
Co se stalo? Do amerických kin vstoupil sequel Pacific Rim: Povstání a jednoznačně patřil za největší novinku víkendu. A neměl jednoduchou startovní pozici. Jednička utržila pět let zpátky během otvíráku 37 milionů dolarů a šlo o zklamání. Celosvětově ale film nakonec vydělal 411 milionů a z toho 111 přiteklo jen z Číny. Dvojka tak vznikla v čínské koprodukci, o něco snížila náklady (ze 190 za jedničku se stalo 150 pro pokračování) a otevřela za...28 milionů ve Státech. Průšvih? Kdepak. Celosvětově má totiž film na kontě 150 milionů, z toho 65 z Číny. Navíc jde o první film, který sesadil z trůnu Black Panthera. A to se počítá.
Přirozeně to neznamená, že by se hollywoodská studia najednou přestala zajímat tržby z amerických kin. Takový Black Panther dokazuje, že tam jdou pořád vydělat velké peníze (ale o tom až za chvíli). Ale neurčují míru úspěchu. To ostatně potvrzuje i nový Tomb Raider. Ten si v Americe vede přímo mizerně - po dvou týdnech má na kontě 41 milionů dolarů a na víc jak 60 se nejspíš nevyškrábe. Ale celosvětové tržby? 211 milionů. A to filmu zdaleka nedochází dech. S takovou by měl brzy hravě pokořit třetinu miliardy a stát se jednou z nejúspěšnějších adaptací videoher, jaké kdy vznikly. 
Black Panther se poprvé musel smířit s "jen" druhým místem. Snímek má z amerických kin vyděláno obdivuhodných 631 milionů dolarů, což z něj dělá (v rámci US tržeb) tu nejúspěšnější marvelovku vůbec. Pokud jde o celosvětové tržby, je film s 1.2 miliardy třetí za oběma díly Avengers.
Do TOP10 se o víkendu prodralo ještě několik novinek, žádná ale nezářila. Sherlock Koumes navazuje na nečekaně úspěšný animák Gnomeo & Julie z roku 2011, dvojka má ale výrazně horší ohlasy a startuje až na čtvrtém místě za 10 milionů, což je o 15 méně, než kolik dal předchůdce. Trojka určitě nebude. V Sony věřili dramatu Paul, Apostle of Christ, v němž hraje James Caviezel (Umučení Krista), 5 milionů startovné až na osmém místě ale naděje na další "věřící" hit pohřbilo. A na desítce ospalá romantika Půlnoční láska, která je zajímavá akorát tím, že v ní toká mladý Schwarzenegger.  
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Paul, Apostle of Christ
Bella Thorne, Patrick Schwarzenegger