Co bude s Avatarem? Všichni se výsledku začínají bát, stejně jako u Sola!

Co bude s Avatarem? Všichni se výsledku začínají bát, stejně jako u Sola!
Avatar | 20th Century Fox
Mělo by to fungovat tak, že pokud je snímek skutečně skvělý, lidé si to řeknou a své diváky si najde. Ovšem v dnešní době se - s ohledem na konzumní společnost kolem nás - klade spíše důraz na kvantitu než kvalitu a neplatí to samozřejmě jen ve filmařině. Výjimkou tvoří filmaři, kteří si dokáží klást podmínky a studio nejenže neprotestuje, ale naslouchá jim. Ukázkovým příkladem je James Cameron, který již několik let pracuje na pokračování Avatara a zdá se, že mu to ještě dlouhou dobu zabere. Čím déle to ale trvá, tím mají všichni větší vrásky na čele. Pojďme se podívat na to, co většinu lidí z oboru začíná kolem Avatara 2 a jeho následovníků znervózňovat:
První faktorem je již samotné natáčení. Pokud se termín premiéry neustále odkládá, obvykle to nevěstí vůbec nic dobrého. Zatímco ostatní studia jsou schopná dodržovat dané termíny a produkovat slušnou dávku filmů ročně (Marvel třeba 20 filmů za 11 let), je na pováženou, že Avatar 2 měl mít premiéru v roce 2014, pak v roce 2018 a nyní se mluví o roce 2020.
Avatar
Avatar | Twentieth Century Fox
Avatar nezanechal kulturní dojem
Oproti jiným snímkům se jedničce Avatara nepodařilo získat své místo v kultuře. Jistě, film byl svého času naprostá technologická špička. Ale vzpomene si dnes někdo z vás na jména hlavních hrdinů? A nyní to zkuste porovnat s postavami ze Star Wars. Jak sami nejspíš uznáte, Avatar nezaujal místo v naší paměti natolik, abychom chtěli plyšová modrá stvoření nebo penály, aktovky, LEGO stavebnice atd.. Samozřejmě by se dalo oponovat tím, že na to Cameron svým filmem ani necílil. Když se ale neděje "něco" dalšího, značka upadá v zapomnění a doslova se neprodává dál. Avatar 2, Avatar 3 a spol. tak mohou projít kiny bez jakéhokoliv zájmu. Nic převratného už totiž vlastně ukázat nemohou. Avatar měl výhodu, že byl první. Cameron bude muset znovu vymyslet něco skutečně dechberoucího.
Problémy s originálem
Co si budeme podívat, první film je s originalitou docela na štíru. Nechme stranou samotnou zápletku, kdy se oduševnělý běloch stane novým, platným členem jiné rasy nebo civilizace (Tanec s vlky, Pocahontas, Princezna Mononoke a mnohé další filmové klasiky...), problémem pro tvůrce je hlavně počet žalob (celkem 8), které se po premiéře filmu na Jamese Camerona nahrnuly s tím, že ukradl ten či onen nápad nebo část knihy. Pokud je a nich jen trocha pravdy, budou to mít další díly o dost těžší. 
Nevzniká jen jeden film!
Jak již jistě víte, Cameron nechce přinést divákům jen jedno pokračování. V plánu jsou celkem čtyři, točí se najednou a premiéry budou mít každý rok až do roku 2025. A celý rozpočet na ně překračuje jednu miliardu dolarů! Camerona čeká velmi těžký oříšek: musí v Avataru 2 přinést příběh, který nás dostatečně naláká hned na další tři pokračování. Musí jít tedy o dokonalý spojovací článek, který musí současně navázat tam, kde jsme kdysi skončili a zároveň vyprávět svůj vlastní příběh a připravit půdu pro další díly.
James Cameron, Sigourney Weaver
James Cameron | Twentieth Century Fox
Od začátku budou chtít všichni úspěch, nic jiného se nebere
Asi asi se není moc čemu divit, když si vezmeme, že už snímky spolkly miliardu a ani nepadla první klapka. Případný neúspěch Avatara 2 v kinech by byl pro studio Lighthouse Pictures a distributora Fox tragickou ranou.

3D už nám dech nevyrazí
Když do kin mířil Avatar, sliboval James Cameron, že uvidíme něco, co jsme dosud neviděli a to se také stalo. 3D animace už od té doby pokročila natolik, že už je pro dnešního diváka naprosto běžnou záležitostí. Vizuální bomba tak současným divákům už nemusí stačit. O 3D formátu lepší nemluvit. Ten se snaží Cameron prosadit léta, ale pořád ho spíš vnímáme za nutné zlo.

Herecké obsazení zůstává stejné
Co je toto za námitku? Inu, z žádného z herců (vyjma Sigourney Weaver) se za ta léta nestala taková hvězda, aby její  jméno na plakátě lákalo do kina.

Všudypřítomný strašák jménem Disney
Studio 20th Century Fox zakoupila společnost Disney. Po Pixaru, Marvelu a Lucasfilm tak spolkla další studio, které se stalo nedílnou součástí kolosu. Samozřejmě, že k plnému převzetí nedojde ještě nějakou dobu, v případě Avataru 2 už to ale platit nemusí a Disney bude majitelem značky. Otázkou zůstává, jak se k novému členovi "rodiny" Disney postaví a zda dovolí, aby se Avatar 2 podíval do kin v přímém souboji s někým, koho porazit nemůže...
Avatar
Avatar | Twentieth Century Fox
Sám James Cameron přiznal, že asi zašel až moc daleko
Původně mělo jít jen o pokračování úspěšné jedničky, ovšem pak z toho vzešla trilogie, která dále rostla. „Kostra příběhu byla navržena jako trilogie,“ uvedl sám Cameron pro Variety. „Ale přepsal jsem to a moji scénáristé také. V základě první díl těchto pokračování okopíroval sám sebe a teď jsou filmy čtyři. Studio je s tím spokojené, má příležitost vydělat více peněz, ale stejně tak je i utratit, je to dvousečné.“ Něco naklonovalo sebe sama?! To zní jako zcela umělé natahování příběhu, které nejspíše není pro samotný děj potřebné. Zvláště pokud se jedná o film, který u lidí zas až tak populární není.
Bojíte se, jak to s pokračováním Avatara dopadne, nebo filmům věříte?