Recenze: Pacific Rim: Povstání - supermodelky, obří roboti a skvěle šlapající akce! A proč nemá 100%?

Recenze: Pacific Rim: Povstání - supermodelky, obří roboti a skvěle šlapající akce! A proč nemá 100%?
Pacific Rim: Povstání (2018) | CinemArt
Pacific Rim: Povstání
Pacific Rim: Povstání
Nový Pacific Rim pro mě kupodivu byl o trochu zábavnější než první. Přesto (nebo proto?), že v něm nevystupují skoro žádné hlavnější postavy z jedničky.
Film režíroval jistý Steven S. DeKnight, který jím celovečerně debutuje (předtím točil televizní seriály), a byl jsem příjemně překvapen, jak hladce a svižně většina filmu "šlape".
Námět je samozřejmě zcela dementní ve všech ohledech (z hlediska logiky, techniky, fyziky i zeměpisu). Zcela záměrně (stejně jako jednička). Ale tentokrát je dementní o něco roztomilejším způsobem a v nejlepších okamžicích mi svou radostnou "dokážeme to!" atmosférou připomínal třeba Den nezávislosti (1996) nebo Hvězdnou pěchotu (1997). Pilotní akademie je plná mladých supermodelů a supermodelek, každou chvíli dojde k nějakému úplně nečekanému zvratu a každou chvíli se ukáže, že je někde tajně připravený nějaký super vynález, na kterém někdo poslední týden pracoval. Traumata z minulosti a psychologická zamyšlení jsou naštěstí omezena na naprosté minimum.

Trailer:

Pacific Rim: Povstání
A po svižných 80 minutách nastane závěrečná řežba, která je naprosto batshit crazy, a kdyby takový byl celý film, dal bych mu 100 procent. Hodně dělá také hudba od Lorne Balfeho, která je výrazně nadživotnější než Djawadiho hudba v jedničce, i když používá její motivy. A Trololo song...
Dneska už nestačí pouhá přítomnost velkých robotů ve filmu k tomu, aby to vyvolalo nějaký "wow efekt" nebo příjemný pocit. Ti roboti musí dělat originální věci, musí to být přehledné a musí to šlapat. Druhý Pacific Rim: Povstání (2018) šlape. I když si z něj dvě hodiny po skončení už skoro nic nepamatuju, docela se těším na trojku.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: 3D je zhola zbytečné, ale vadilo mi méně než v prvním filmu, neboť tentokrát se většina scén odehrává za jasného dne.

P.P.S: Ve filmu se na dvě vteřiny objeví originální Gundam, respektive jeho socha. Doufal jsem, že by mohl... nějak magicky... Ale ne. Jenom se tam na dvě vteřiny objeví...

P.P.P.S: Budu rád, když mi někdo vysvětlí, co znamená název filmu a kde se v něm vyskytuje jaké povstání.