Glosa: Jak dnes působí série Tomb Raider s Angelinou Jolie?

Glosa: Jak dnes působí série Tomb Raider s Angelinou Jolie?
Lara Croft v podání Angeliny Jolie | Paramount Network
Angelina Jolie
Lara Croft - Tomb Raider
Jak dnes série působí? Úsměvně. K rebootu se má podobně jako bondovky s Danielem Craigem k bondovkám Pierce Brosnana (a to samé platí pro výběr hlavní hvězdy). Není to tak, že by byla Angelina Jolie v roli směšná nebo samotné filmy nějak výjimečně blbé. Ale zatímco v poslední filmové reinkarnaci hrdinka s atletickou postavou pocítí každou ránu, v těch původních jsou pro v oblasti hrudníku značně obdařenou Laru šrámy něčím, co jí maximálně vyvolá úsměv na tváři. Celé je to téměř až komiksově přehnané - Lara si doma trénuje ve speciální místnosti, která připomíná starobylé katakomby a do toho se nechá nahánět superinteligentním robotem. A když si chce zarelaxovat, skočí v obýváku svého obřího sídla na lana a za zvuků vážné hudby provádí mezi lustry piruety. Na filmy s takovým přístupem se skoro ani nejde zlobit!
Původní série z let 2001 až 2003 je zkrátka produkt své doby a pojetím připomíná staré bondovky: hrdinka je cool za každé situace, záporáci chtějí ovládnout celý svět, nechybí několik vtipných vedlejších postav a samozřejmě osudové sexy protějšky - v tomhle případě je třeba castingovou agenturu extra pochválit, protože "croftboys" zastupují Daniel Craig (první díl) a Gerard Butler (dvojka). Proč se série nakonec dočkala jen dvou dílů?
Téma: Historie her na filmovém plátně
Téma23. 5. 2010
Téma: Historie her na filmovém plátně
Inu, ten první měl - vzhledem k hlavní hrdince - až příliš málo hledání pokladů. Ale nešlo (a stále nejde) mu upřít solidní tempo, dynamickou režii Simona Westa, výborný soundtrack a na roli padnoucí Jolie. Ano, vedle Vikander působí její Lara extrémně ploše (ano, ploše), ale bylo by chybou to majitelce nejsmyslnějších rtů vyčítat. Dala roli přesně to, co se od ní žádalo.
Dvojka je bohužel ve všech ohledech horší. Jedna věc je o dost pitomější scénář (pamatujete ještě na to, jak dá Lara v úvodu pěstí žralokovi?), opravdovým důvodem, proč ten film nefunguje, je ale Jan de Bont. Režisér hitů Nebezpečné rychlosti a Twister ztratil cit a najednou začal točit nudné, neatmosférické kousky. A druhý výlet Angeliny Jolie na velké plátno v krátkých šortkách to vše bohužel vystihuje. Ani s odstupem let nelze film vzít na milost, protože měl k dispozici potřebnou péči (rozpočet 95 milionů dolarů, což je o pět víc, než kolik stál reboot) a přesto je výsledkem ukrutná nuda.
Přesto jsem se po zhlédnutí obou dílů nedokázal zbavit pocitu lítosti, že neměla Lara v podání Angeliny Jolie více šancí. Nikdy totiž naplno nevyužila svůj "indianajonesovský" potenciál (oba filmy šanci promrhaly). A to je vzhledem k investovaným penězům i silnému castingu ohromná škoda. A v televizi vás dnes jednička rozhodně neurazí. Angie to v roli stále sekne!
Lara Croft - Tomb Raider