Interní filmové vtípky, které se nakonec dostaly až k divákům

Interní filmové vtípky, které se nakonec dostaly až k divákům
Tango a Cash | Warner Bros.
Není tedy velkým překvapením, že se některé z těchto vtipů dostanou nakonec až na filmová plátna. Někdy jsou jasně vidět a pobaví i diváka, někdy je ale ani nepostřehneme, protože jsou primárně věnovány těm, kteří se na filmu podíleli a vztahují se na něco, co se na place odehrálo, řeklo nebo udělalo, např. k události v kantýně. Zde jsou ty, o kterých víme:

Obnažený Daniel Radcliffe v Harrym Potterovi

Daniel Radcliffe je známý tím, že se snaží si vybírat role naprosto odlišné od té, která ho zatím proslavila nejvíce – Harryho Pottera. Objevil se například v divadelní hře Equus od Petera Shaffera, kdese ujal poněkud kontroverzní role, která vyžadovala, aby se herec na jevišti svlékl. To u některých lidí vyvolalo vlnu nevole, zda by se měl jeden z největších idolů současné mládeže objevovat svlečený. Při natáčení Harryho Pottera a Relikvií smrti - část 1 si z toho filmaři rozhodli udělat legraci a do londýnské kavárny, kam se přijdou Harry, Ron a Hermione přeskupit, pověsili na nástěnku plakát na hru Equus s Radcliffem v plné jeho kráse. V samotném snímku si toho asi nevšimnete, ale v záběrech z natáčení už vám tento detail neunikne.
interni-filmove-vtipky-ktere-se-nakonec-dostaly-az-k-nam-6
Herry Potter a Relikvie smrti

Sam Raimi vs. Wes Craven

Vedle jednorázových vtípků se filmaři občas uchylují i k těm, které trvají celé roky. Mezi ně patří i přátelské špičkování mezi Samem Raimim a Wesem Cravenem. Vše začalo hororem Hory mají oč z roku 1977, v karavanu Carterových visí na zdi roztrhaný plakát k Čelistem. Raimi si to přeložil tak, že tím Craven dává najevo, že Čelisti jsou pasé a že natočil mnohem strašidelnější snímek. Raimi proto na tento vtípek odpověděl ve svém filmu Lesní duch, kam umístil roztrhaný plakát na Hory mají oči. Craven opět odpověděl, hrdinka jeho snímku Noční můra v Elm Street usnula při sledování Lesního ducha, Sam Raimi použil ve Smrtelném zlu 2 zkrvavenou rukavici Freddyho Krugera atd.. Bez zajímavosti není ani to, že toto špičkování neskončilo ani po Cravenově smrti. Jako vzkaz zemřelému příteli vložil Raimi opět Freddyho rukavici do finále seriálu Ash vs. Evil Dead.
interni-filmove-vtipky-ktere-se-nakonec-dostaly-az-k-nam-4
Hory mají oči

Pulp Fiction ve spojení se Smrtonosnou pastí 3

Rok po premiéře Pulp Fiction se Bruce Willis vrátil k roli Johna McClanea ve Smrtonosné pasti 3. McClane stojí ve snímku proti prohnanému teroristovi a pokud se mu chce dostat na kobylku, musí hrát jeho hru. To je dost frustrující, takže se ani nikdo nemůže moc divit, když prohlásí, že už si zvykal na to sedět doma, kouřit cigarety a koukat se na Captain Kangaroo. Jedná se o citaci z písně Flowers on the Wall od The Statler Brothers a jedná se o tu samou píseň, kterou zpíval Bruce Willis v Pulp Fiction coby boxer Butch.
interni-filmove-vtipky-ktere-se-nakonec-dostaly-az-k-nam-3
Pulp Fiction | Miramax

Klub rváčů miluje Starbucks

Hrdinové Klubu rváčů si svou frustraci a nenávist vůči okolnímu světu vybíjejí ve rvačkách. Přesto mají občas i nějaký ten nápad, jak se pomstít přímo oné zkažené a nenáviděné konzumní společnosti, kterou ovládají korporace. Vytvoří mimo jiné projekt Mayhem, ve kterém plánují zničit společnost anarchistickými činy. Aby to vše mělo příslušnou šťávu, rozhodli se filmaři doplnit snímek různými symboly komerčních značek a celosvětových korporací. Své místo si tak mezi rekvizitami vysloužil i slavný leták IKEA nebo kelímek z kavárny Starbucks. Scény filmu jsou těmito kelímky protkány a tento vtípek byl založen na tom, že v době natáčení se filmařům zdálo, že se Starbucks nachází na úplně každém rohu Los Angeles. Šálky s logem jedné z nejslavnějších kaváren se dokonce ve snímku objevují tak často, že existuje celá jedna stránka na síti Tumblr, která jejich obrázky z filmu sbírá.
interni-filmove-vtipky-ktere-se-nakonec-dostaly-az-k-nam
Klub rváčů

Tango & Cash zesměšnili Ramba

Sylvester Stallone bude navždy spojen se dvěma postavami – Rockym a Rambem. Ty už mu nikdo neodpáře. Stallone je na to samozřejmě hrdý, zvláště Rocky je skutečně pecka a i se současnými moderními snímky sklízí herec úspěch. To ale není důvod k tomu, aby si z nich nemohl někdy vystřelit. Při natáčení akční komedie Tango a Cas si Sly udělal srandu z Ramba. Když v úvodu snímku jeho hrdina pronásleduje bez zálohy cisternu s podezřením na to, že převáží drogy, dorazí posily až po samotné akci a jeden z policistů si neodpustí poznámku o tom, že si Tango myslí, že je Rambo. Načež Sly utrousí, že Rambo je vůl (v originále utrousil samozřejmě peprnější poznámku, ale ta by zde nebyla publikovatelná a my nejsme náš prezident).
interni-filmove-vtipky-ktere-se-nakonec-dostaly-az-k-nam-5
Tango a Cash

Matt Damon si střihl v Dannyho parťácích Jasona Bournea

Trilogie Dannyho parťáci Stevena Soderbergha je plná různých narážek na životy a kariéry hvězd, které v ní hrají. Například Julia Roberts v Parťácích 2 hrála ženu, která předstírá, že je Julie Roberts. V Parťácích 3 se do jedné ze svých dalších filmových rolí vtělil Matt Damon. Když George Clooney a Brad Pitt telefonují s Damonem alias Linusem Caldwelem, který se nachází v Londýně, využil Soderberg situace. Damon totiž točil v Londýně Bourneovo ultimátum a režisér se rozhodl scénu natočit ve stejném duchu jako filmy o slavném špionovi. V danou chvíli tak mohl Damon hrát obě role najednou.
interni-filmove-vtipky-ktere-se-nakonec-dostaly-az-k-nam-1
Dannyho parťáci 3

Smrtonosná zbraň v Maverickovi

Danny Glover a Mel Gibson spolu natočili čtyři díly Smrtonosné zbran. Ještě než se ale setkali u té poslední z roku 1998, zahráli si spolu v Maverickovi. Mel Gibson hlavní roli a Dannyho Glover jen malou roličku bankovního zloděje. I tak je jejich krátké setkání na plátně je zábavné. Oba muži se na sebe podívají, Gibson má dojem, že lupiče zná a sundá mu proto šátek z pusy. Oba chvíli přemýšlejí, jestli se neznají a pak se podívají znova a mlčky to nakonec zamítnou. A do toho zazní hudební motiv Smrtonosné zbraně.
interni-filmove-vtipky-ktere-se-nakonec-dostaly-az-k-nam-2
Maverick