Ve věku 89 let zemřel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler

Ve věku 89 let zemřel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler
Zdeněk Mahler / 13. komnata Miroslava Ondříčka
Obrázek článku
Zdeněk Mahler se narodil 7. prosince 1928. Po doktorátu na filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracoval krátce v rozhlase a na ministerstvu školství a kultury. Současně se v té době věnoval dramaturgii v Laterně magice a podílel se na její prezentaci při Expo 58 v Bruselu. Během své bohaté kariéry napsal řadu knih o významných osobnostech domácí i světové kultury (namátkou Dvořák, Smetana, Mozart, Masaryk či Havlíček).
Známý byl i filmovým divákům. Jako autor či spoluscenárista je podepsán pod řadou filmových či televizních scénářů, např. Svatba jako řemen, Božská Ema, Nebeští jezdciLidice nebo legendární Amadeus Miloše Formana. Za film Lidice byl nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší scénář.
Za trvalý přínos pro českou kulturu obdržel v roce 2003 od ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a v roce 2011 cenu Unie českých spisovatelů.
Do povědomí široké veřejnosti se zapsal v roce 1994 jako průvodce třídílného pořadu Katedrála o třech dějstvích. Napsal knihu svých vzpomínek s názvem ...ale nebyla to nuda, vyšla krátce před jeho 87. narozeninami.
Zdeněk Mahler (1928 - 2018) Český spisovatel a scenárista píše scénáře k hraným i dokumentárním filmům. Inspiroval se osudy operní pěvkyně Emy Destinové pro film Jiřího...
b8124f29
Lidice