Tlumočník Jiří Menzel: Když k herecké roli přijdete "za pět minut dvanáct"

Tlumočník Jiří Menzel: Když k herecké roli přijdete "za pět minut dvanáct"
Tlumočník / Jiří Menzel |
Tlumočník
Tlumočník
Anotace k filmu Tlumočník: Osmdesátiletému tlumočníkovi Alimu Ungárovi (Jiří Menzel) se dostane do rukou kniha důstojníka SS, v níž popisuje své působení na Slovensku. Ali si uvědomí, že muž je pravděpodobně zodpovědný za popravu jeho rodičů. Vydá se za bývalým esesákem do Vídně. Místo vraha rodičů však najde jen jeho sedmdesátiletého syna (Peter Simonischek). Bývalý učitel Georg má problémy s alkoholem a od otcovy minulosti se celý život distancoval. Tlumočníkova návštěva však vzbudí jeho zájem, a tak se rozhodne zjistit, kdo byl vlastně jeho otec. Asketa Ali a bonviván Georg se vydají na Slovensko, aby se pokusili najít svědky válečné tragédie. Rozdílný pohled na svět a odlišná životní zkušenost jsou zdrojem trpce směšného napětí, a tak má cesta mužů, kteří se ve svém věku už vypořádávají se zdravotními problémy, chvílemi až komický podtext.

Tlumočník: Trailer

Tlumočník
Postavu Tlumočníka původně psali na tělo režisérovi a občasnému herci Juraji Herzovi. Tehdy dvaaosmdesátiletý režisér však 14 dní před natáčením, po absolvování hereckých i kostýmních zkoušek, musel ze zdravotních důvodů od spolupráce odstoupit.
Naštěstí tvůrci našli rychle adekvátní náhradu v podobě charismatického Jiřího Menzela, který si vzal čas na rozmyšlenou a po dvou dnech souhlasil, že naskočí doslova do rozjíždějícího se vlaku. Scénář dostal pouhý týden před začátkem natáčení, navíc musel role nastudovat nikoliv ve své mateřštině, ale v němčině a slovenštině. Proto měl k dispozici  dva německé a jednoho slovenského jazykového kouče.
Tlumočník
Tlumočník - Jiří Menzel a Peter Simonischek | Bioscop
Jeho herecký partner, uznávaný rakouský herec Peter Simonischek (Toni Erdmann), začal Tlumočníka točit na vrcholu téměř padesátileté herecké kariéry, jako čerstvý držitel evropské filmové ceny Felix pro nejlepšího herce za roli ve filmu Toni Erdmann, který byl rovněž nominován na Oscara pro nejlepší zahraniční film.
Pojďme se ale zaměřit na režiséra a příležitostného herce Jiřího Menzela a na jeho divácky nejoblíbenější režijní počiny. Schválně, jestli je všechny poznáte.
Nejlepší filmy režiséra Jiřího Menzela
Jako motivaci zúčastnit se naší nové hry a soutěže dáváme do placu 3 trička s motivem filmu Tlumočník, která do soutěže věnovala distribuční společnost Bioscop.
Co musíte udělat pro to, abyste měli šanci na výhru dosáhnou? Zkuste naši novou redakční hru a získejte v ní na první pokus co nejvíce bodů. Z 20 nejúspěšnějších vylosujeme 3 výherce. Bodování soutěže uzavřeme v pátek 22. března ve 12:00.
tlumocnik-jiri-menzel
Distribuční společnost Bioscop věnovala do soutěže 3 trička k filmu Tlumočník.