Když si oscarová krasavice hraje na Indianu Jonese a Čech vzdává hold průkopnickým filmařům

Když si oscarová krasavice hraje na Indianu Jonese a Čech vzdává hold průkopnickým filmařům
Tomb Raider (2018) / Alicia Vikander | Forum Film
TOMB RAIDER (režie: Roar Uthaug)
Tomb Raider
16 let po uvedení první filmové Lary Croft v podání Angeliny Jolie se představuje další celovečerní verze videoherního hitu. Laru si tentokrát střihla Alicia Vikander (Jason Bourne, Dánská dívka), režijně snímek pohlídal Roar Uthaug (Vlna), jehož doménou není akce, nýbrž budování působivé atmosféry a napětí. Oč jde v nové verzi Tomb Raidera? Laře je 21 let, zdědila obrovské impérium po otci-dobrodruhovi, který zmizel beze stopy. Záhadný vzkaz Laru přivede k dobrodružné cestě za tajemstvím po otci. Vydá legendární hrobna na mýtickém ostrově svědectví?
Nový Tomb Raider ubral na akčních scénách, scénář je dle dostupných recenzích nebývale naivní a nelogický. A Alicia Vikander to prostě sama na svých bedrech neutáhne. Recenzenti prozatím dávají 56 procent. A prokletí snášející se nad nemožností přijít s pořádnou adaptací videoherního hitu zdá se stále ne a ne opadnout.

TLUMOČNÍK (režie: Martin Šulík)
Tlumočník
Původně měl Tlumočníka, jemuž nacisté vyvraždili židovskou rodinu, ztvárnil režisér Juraj Herz, který hrůzu koncentračního tábora zažil na vlastní kůži. Ten ale ze zdravotních důvodů na poslední chvíli odřekl a tak herecká role připadla jeho kolegovi Jiřímu Menzelovi. Autor, který nedávno oslavil 80. narozeniny, v konfrontační roadmovie ztvárnil Slováka a "parťáka" Petera Simonischeka (Toni Erdmann), jehož otec byl za vraždu Židů přímo odpovědný.
Nese větší břímě potomek oběti, nebo ten, jehož předci mají na rukou krev? Toť jedna z myšlenek filmu. Recenzenti mu dávají 59 procent.

ONI 2: NOČNÍ KŘEST (režie: Johannes Roberts)
Oni 2: Noční kořist
Po necelých 10 letech jsou maskovaní cizinci zpět, aby děsili obyvatele odlehlých samot a otestovali, kam až jsou schopni kvůli přežití zajít. Horor Oni 2: Noční kořist sleduje rodinku kempující mimo civilizaci, která si svůj krátkodobý útěk z velkoměsta zcela jistě představovala poněkud jinak. Nažene vám ale tenhle přírůstek do děsivého žánru strach? Dle dostupných recenzí na webu Rotten Tomatoes nikoliv. Jedná se totiž o nepříliš výrazný titul, jehož známky ničím nevybočují z průměru.

CESTA ZA KRÁLEM TROLLŮ (režie: Mikkel Brænne Sandemose)
Cesta za králem trollů
Ani severská pohádka, která se částečně natáčela v tuzemských přírodních scenériích, nevybočuje z průměru. Pro českého diváka je nicméně tamní mytologie stále exotickým lákadlem, takže se na dobrodružnou výpravu syna chudého farmáře leckdo vydá. A co takhle, když po cestě v lese potká princeznu... Svár je na světě - ona utíká před "dohozeným" manželem a v kraji se probouzí hrozivý král trollů. Tuzemští recenzenti dávají pohádce Cesta za králem trollů prozatím 57 procent.

MŮJ SYN (režie: Christian Carion)
Můj syn
Zmizení (2013) po francouzsku slibuje dramatický thriller Můj syn. Guillaume Canet (Rock'n Roll, Pokrevní pouto) hraje zoufalého otce, který se rozhodne vypátrat stopy po zmizelém synkovi. Aby toho nebylo málo, řeší situaci s ex-manželkou (Mélanie Laurent) a staré rány vyplouvají na povrch. Prioritou číslo 1 ale samozřejmě je nalezení syna.

ARCHA SVĚTEL A STÍNŮ (režie: Jan Svatoš)
Archa světel a stínů
Netradičně v pondělí bude mít kinopremiéru celovečerní dokumentární film režiséra Jana Svatoše věnující se pozoruhodné historii exotického cestovatelství a vlastně i dokumentární filmařiny. Archa světel a stínů se věnuje výpravám manželů Johnsonových, kteří před hněvem rodičů utekli k lidožroutům a do africké divočiny, aby zaznamenali svědectví o mizející fauně. Ano, již před 90 lety Johnsonovi upozorňovali na problémy pytláctví a krutý vztah lidí k divoké přírodě.
Tvůrci dokumentu předkládají dosud neviděné unikátní archivní materiály z 20. a 30. let minulého století. Konzultantem a podporovatelem Svatošova snímku se stal legendární režisér Werner Herzog. Klobouk dolů.

Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.