Věděli jste, že jsou i jejich? Aneb když se hvězdy tajně podílí na scénářích

Věděli jste, že jsou i jejich? Aneb když se hvězdy tajně podílí na scénářích
Carrie Fisher jako princezna Leia
Mnohdy tak za scénářem stojí i lidé, kteří nejsou uvedeni v titulcích. Nebo jejich jméno tehdy ještě nikdo neznal, tak si jich ani nevšiml. Zde je výčet hollywoodských hvězd, které se podíleli na vzniku následujících filmů:

Joss Whedon – Nebezpečná rychlost

Kariéra Josse Whedona je velmi úspěšná. Podílel se na vzniku úspěšných televizních seriálů jako Buffy, přemožitelka upírů nebo Firefly, snímcích Toy Story: Příběh hraček nebo Vetřelec 4: Vzkříšení a vše završil neuvěřitelný úspěch Avengers. Ještě před tímto úžasným výčtem ale pracoval na řadě dalších scénářů včetně toho k akční klasice Nebezpečná rychlost. I když jeho práce na scénáři byla značná, přesto Whedona v titulcích nenajdete. Slavného filmaře to dodnes velmi mrzí, ale na svou práci na snímku je velmi hrdý a já si myslím, že na to má právo. Nebezpečná rychlost je super film.
Nebezpečná rychlost
Nebezpečná rychlost | 20th Century Fox

M. Night Shyamalan – Taková normální holka

Režisér M. Night Shyamalan má svůj vlastní rukopis, kterému vládne hlavně velký finální zvrat v ději. Nutno ovšem přiznat, že od Šestého smyslu už to není úplně ono. Málokdo ale asi ví, že Shyamalan je i autorem scénáře k romantické komedii pro náctileté Taková normální holka, která je moderní verzí slavného muzikálu My Fair Lady. Přesná míra jeho zásahu ale známa není. Informace ze světa filmu hovoří o tom, že měl do finální podoby přepsat scénář od R. Lee Fleminga Jr., on sám nicméně říká, že snímek napsal celý.
Rachael Leigh Cook
Taková normální holka

Quentin Tarantino - It's Pat

Pokud by chtěl někdo tvrdit, že na co Quentin Tarantino scenáristicky sáhne, to je čiré zlato, dost by se mýlil. Jistě, Tarantino patří mezi nejvlivnější a nejúspěšnější filmaře, ale ani on není bezchybný. Na účtě má totiž i scénář k snímku It's Pat. Nikdo si tento počin nepamatuje a má k tomu dobrý důvod, propadák po všech stránkách, který stáhli po týdnu pro minimální zájem diváků z kin a z hodnocení na Rotten Tomatoes si odnesl celých 0%!
vedeli-jste-ze-jsou-i-jejich-aneb-kdyz-se-hvezdy-tajne-podili-na-scenarich
It´s Pat

Carrie Fisher

U Carrie Fisher by byl výčet jejích scenáristických zářezů příliš dlouhý. Carrie Fisher je navždy nesmrtelná coby princezna Leia ze Star Wars, ale většinu své kariéry strávila spíše za kamerou. V Hollywoodu patřila k úspěšným scenáristům a nejžádanějším tzv. script doktorům, tedy těm, kteří mají na starosti konečné úpravy dialogů, určitých scén a přepisů scénářů bez nároku na zápis v titulcích. Fisher tak stojí např. za filmy Pohlednice z Hollywoodu či Tři staré grácie, dále sepodílela na scénářích k filmům Hook, Sestra v akci, Poslední akční hrdina nebo Mr. a Mrs. Smith. Dialogy navíc pomáhala upravovat i pro Star Wars - konkrétně Návrat Jediho a Poslední z Jediů.
vedeli-jste-ze-jsou-i-jejich-aneb-kdyz-se-hvezdy-tajne-podili-na-scenarich-3

Wentworth Miller – Stokerovi

Wentworth Miller proslul hlavně díky seriálovému hitu Útěk z vězení a poté i jako kapitán Cold v seriálech The Flash a Legends of Tomorrow. Jeho herecké dovednosti zvládly jak sympatického záhadného hrdinu z akčního seriálu, tak charismatického komiksového padoucha. Miller se ale ukázal být i poměrně slušným scénáristou, když napsal scénář k thrilleru Stokerovi.
a4c1a46d
Stokerovi

Justin Theroux - Tropická bouře, Iron Man 2

Justin Theroux patří mezi herce, kteří bez problémů zvládnou akčnější polohu i romantiku. Přesto se nezapsal ho filmového průmyslu pouze jako herec, ale i jako poměrně úspěšný scénárista. Jeho prací jsou scénáře k snímkům Tropická bouře, Iron Man 2, Rock of Ages nebo Zoolander 2.
Ben Stiller, Robert Downey jr.
Tropická bouře | Dreamwork Pictures

Paul Rudd - Velcí bratři, Ant-Man

Paul Rudd nepatří mezi vyložené hezouny, spíše takové ty sympaťáky, co vyloženě nezklamou a získají si vaše sympatie. Rolí Ant-Mana ale dokázal, že má i na víc. Nyní už není jen hvězdou komedií, romancí a rodinných filmů, ale i skutečným akčním hrdinou s úžasným smyslem pro humor. A právě onen smysl pro humor je mu dle všeho vlastní a často se v poslední době ujímá i pera a pracuje na scénářích ke svým filmům. A téměř začíná platit rovnice, že pokud pracuje na scénářích k filmům, ve kterých hraje, je jeho herecký výkon o třídu jinde. Ant-Man a Velcí bratři jsou toho příkladem.
Paul Rudd
Ant-Man

Joel Edgerton - Dárek

Joela Edgertona asi není potřeba jakkoli představovat. Jeho herecký talent je úžasný a kromě něj v roce 2015 poměrně úspěšně zvířil i scenáristické vody, když napsal scénář k snímku Dárek, který zároveň i režíroval a zahrál si jednu z hlavních rolí. Snímek zaznamenal velký úspěch a možná i proto do kin brzy zamíří i jeho další scenáristický a režisérský počin s názvem Boy Erased a všichni jen čekají, zda svůj úspěch zopakuje nebo ne.
Jason Bateman, Joel Edgerton, Rebecca Hall
Dárek