Proč Včelka Mája straší dospělé a "panchart" Tarantino zamířil do Chorvatska?

Proč Včelka Mája straší dospělé a "panchart" Tarantino zamířil do Chorvatska?
Včelka Mája: Medové hry
PŘÁNÍ SMRTI (režie: Eli Roth)
Přání smrti
Po celé řadě dost nepovedených rolí se na scénu vrací akční ikona Bruce Willis coby mstitel v revenge remaku klasiky s Charlesem Bronsonem. Willis ve filmu ztvárnil chirurga, jemuž zabili ženu a dcera skončila v kómatu. Bruce bere spravedlnost do vlastních rukou, respektive palných zbraní, a vyráží do ulic sjednat nápravu. Když režíruje Eli Roth (série Hostel), můžete vzít jed na to, že nebudou chybět explicitní scény a kolem vyhřezlých orgánů Brucem odpravených lidí se nebude chodit jako kolem horké kaše.
Recenzenti prozatím Přání smrti dávají 62 procent, přičemž se jednotlivé známky pohybují od 40 do 80 bodů. Nejde o bůhví jakou pecku, ale pravověrní fanoušci "božského" Bruce jistojistě vyrazí. A živí naději, že jeho herecká kariéra půjde pouze nahoru.

TÁTOVA VOLHA (režie: Jiří Vejdělek)
Tátova volha
Autor divácky úspěšných hitů Jiří Vejdělek (Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení) nakládá do volhy po nebožtíkovi jeho vdovu v podání Elišky Balzerové a dceru Tatianu Vilhelmovou, které čeká roadmovie po někdejších láskách manžela/otce. V denících se nicméně píše i o nemanželském synovi, který je pro obě zmiňované ženy záhadou. Cesta plná hořce-úsměvných okamžiků a setkání může začít.
Tuzemští recenzenti dávají Tátově volze prozatím 60 procent. Lehce nadprůměrnou známku ovšem nevolili všichni; hodnocení se pohybuje na škále od 30 do 80 bodů. A teď "babo raď".

MEČIAR (režie: Tereza Nvotová)
Vladimír Mečiar
Herečka a režisérka Tereza Nvotová zažívá velmi dobré tvůrčí okamžiky. Její intimní drama Špína (2017) ovládlo Ceny české filmové kritiky, nominováno je též na celou řadu Českých lvů a otevřelo téma, kolem něhož se chodí v lepším případě po špičkách - sexuální zneužívání mladistvých. Do tuzemských kin nicméně aktuálně vstupuje Nvotové Mečiar, tedy portrét někdejšího vrcholného slovenského politika z éry, kdy se unášeli lidé a probíhala takzvaná divoká 90. léta.
Ambiciózní počin Terezy Nvotové možná mohl jít více do hloubky, my Češi bychom si nicméně z její snahy věnovat se politice a palčivým tématům, která se před pár týdny na scénu opět vrátila, mohli vzít inspiraci. Nvotová by mohla ve svém věku obrážet večírky... Jenže ona se rozhodla skrze filmařinu nastolovat důležitá a závažná témata. Respekt. Recenze Mečiara najdete zde.

VČELKA MÁJA: MEDOVÉ HRY (r.: N. Cleary, S. Delfino, A. Stadermann)
Včelka Mája: Medové hry
Tři režiséři. 3D Mája. Vilík. A soutěžní klání probíhající nikoliv o život, nýbrž o zásoby medu. Tenhle animák je vážně určen těm nejmenším. S původní evropsko-japonskou Májou má tenhle film, který je naprosto zaměnitelný se stovkou dalších DVD příbalů, pramálo společného. Klišé kupí klišé. Postavičky se pitvoří. Nejmenším návštěvníkům kin to zcela jistě postačí. Ale dospělý doprovod bude trnout. To už radši Krtečka. Kultivovat je totiž třeba od co nejútlejšího věku.

BÁSNÍK, KTERÝ MÁLEM ZABIL HITLERA (režie: Ivan-Goran Vitez)
Básník, který málem zabil Hitlera
A na samotný závěr jeden kousek z Balkánu, který potěší fanoušky tamní kultury, Quentina Tarantina a Hanebných panchartů (2009). Básník, který málem zabil Hitlera (2015) se kultovní antinacistickou jízdou inspiroval možná až příliš okatě. Dělá to ale v balkánském duchu, nebojí se tnout do vlastní (bolavé) historie a v rámci novodobé balkánské kinematografie jednoznačně zaujme. Ten nadhled Chorvatům závidím.

Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.