Platí za legendy, přesto s největší pravděpodobností nikdy neexistovali

Platí za legendy, přesto s největší pravděpodobností nikdy neexistovali
Robin Hood (2018) | Lionsgate

Mulan

Čínská legenda o Mulan je doma v Asii, do evropského povědomí se dostala hlavně díky animované pohádce studia Disney Legenda o Mulan, která dětem vtipně převyprávěla příběh válečné hrdinky Mulan. Ve skutečnosti tato žena vůbec nemusela existovat. Mohlo jít jen o vymyšlenou variantu na Wei Hhuahu, ženskou válečnici starověké Číny, o které se ale neví, zda bojovala v převleku za muže nebo normálně jako žena v armádě. Nejranější zmínky o Mulan pocházejí ze staré balady Mulanin boj, v písni nicméně není zmíněno kdy žila, kde skutečně bojovala ani to, jak se jmenovala celým jménem. V Číně navíc existuje soupis zvaný Lienü zhuan, který někdy kolem roku 18 před naším letopočtem napsal Liu Xiang, v němž je sepsáno více jak 120 životních příběhů slavných žen starodávné Číny. Mulan v nich není. Nabízí se možnost, že se narodila poté, co kniha vznikla, pro toto vysvětlení ale nehraje fakt, že v Xiangovu soupisu je dostatek místa pro dopisování dalších životních příběhů čínských žen. U Mulan se tak nikdy se tak nestalo, přestože její činy by takovou hrdinku rázem postavily na jedno z předních míst.
Legenda o Mulan
Legenda o Mulan | Walt Disney Studios

William Shakespeare

William Shakespeare byl skutečný, dochovaly se nám portréty i jeho práce. Jak by tedy nemohl existovat? Jednoduše - čím dál více lidí je přesvědčeno o tom, že se jednalo o umělecké jméno. O Wiliamovi Shakespeareovi víme totiž jen velmi málo. Nevíme, kde se naučil psát a kde si toho tolik nastudoval o právu, politice, historii. Jeho závěť neobsahovala žádné zmínky o sonetech nebo hrách, což by bylo jistě to první, co by jej při psaní závěti napadlo. Tento William Shakespeare asi ve skutečnosti nebyl tím, kým si myslíme. Jednou z možností je, že skutečným autorem her byl vévoda z Oxfordu Edward de Vere, který psal poezii, jež je nápadně podobná pracem slavného autora. Shakespeareovy práce po jeho smrti vydali nejspíše jeho následovníci, kteří pro něj vybrali umělecké jméno. Proč? Protože pro šlechtice nebylo vhodné, aby byl spojován s něčím tak podřadným jako psaní divadelních her.
jsou-za-legendy-presto-s-nejvetsi-pravdepodobnosti-nikdy-neexistovali
Zamilovaný Shakespeare | 1998 Miramax

Robin Hood

Zde se asi shodneme, že podezření na "pouhou" legendu je poměrně opodstatněné. I naše báje a pověsti jsou plné hrdinů, kteří po zemi nejspíše nikdy nechodili a Robin Hood je okrasou anglických pověstí. Neexistuje způsob, jak se dopátrat pravdy. S jistotou můžeme říci jen to, že základem pro jeho postavu mohl být někdo skutečný, jehož činy se pak samozřejmě náležitě přikrášlily. Nejčastěji se historici kloní k názoru, že předobrazem pro Robina Hooda byl šlechtic Fulk FitzWarin, který stál proti králi Janovi a jeho životní příběh se stal základem pro jeho vlastní legendu, jejíž hrdinou je Fouke le Fitz Waryn a má mnoho společných rysů s Robinem Hoodem.
30ca7ae2
Robin Hood | Lionsgate

Vilém Tell

Vilém Tell je švýcarskou obdobou Robina Hooda. Tell údajně žil ve Švýcarsku ve 14. století, kdy kraji vládli Habsburkové. Tellův odpor proti rakouské nadvládě vedl k tomu, že musel sestřelit jablko z hlavy svého syna. Asi není třeba dodávat, že Vilém Tell nejspíše nikdy neexistoval a vznikl jen jako povzbuzení Švýcarů nespokojených pod vládnou jiného národa. Výzkum z roku 2004 každopádně ukázal, že 60% Švýcarů stále věří, že existoval.
vsichni-je-zname-snimky-se-o-nich-toci-ve-velkem-presto-s-nejvetsi-pravdepodobnosti-nikdy-neexistovali
Vilém Tell | Hallmark

Král Artuš

Legenda o Artušovi a rytířích kulatého stolu je snad nejslavnějším historickým příběhem světa s neuvěřitelným poselstvím o přátelství, rovnosti, moudrosti a spravedlnosti. Nikoho asi nepřekvapí, že celá legenda je souborem anglického folkloru a bájí. Zda je postava samotného Artuše založena na někom konkrétním, to už nejspíš nezjistíme. Sami historici mají dva kandidáty – římského vojevůdce Lucia Artoria Casta (touto variantou se nechal inspirovat i snímek Král Artuš z roku 2004) a krále Britonů Riothamuse.
Charlie Hunnam, Djimon Hounsou
Král Artuš: Legenda o meči | Vertical Entertainment

Máří Magdaléna

Její samostatný snímek zamíří do kin ještě tento měsíc a i její příběh se možná nikdy nestal. O Ježíšovi a jeho následovnících existuje mnoho dohadů, teorií a výklad Písma. Někdo věří v Božího syna a zázraky sepsané ve Svaté knize, někdo věří, že nikdo takový neexistoval a někdo zase věří, že Ježíš existoval, ale že to byl jen obyčejný člověk s neuvěřitelným morálním cítěním, na jeho dobu příliš pokrokovým a nebezpečným. Pravdu už nikdy nikdo nezjistí a mnoho lidí se o to ani příliš nesnaží, jelikož jsou na těchto příbězích postaveny základy naší kultury. Ať už věříme v Boha nebo ne, žijeme podle jistých pravidel, které vycházejí právě z příběhu Ježíše a Máří Magdalény. Dlouho se věřilo, že se jednalo o hříšnou duši – prostitutku, kterou setkání s Kristem spasilo. Ale čím dál tím více historiků a vědců se kloní k tomu, že tomu tak nebylo. Máří byla obyčejná žena a ani v Bibli o ní nikdy nebylo psáno jako o hříšnici. Navíc je velmi pravděpodobné, že byla Ježíšovou manželkou, žačkou a matkou jeho dítěte. Tedy pokud kdy žili...
Rooney Mara
Máří Magdaléna | CinemArt
Poznáte nejlepší sci-fi filmy za posledních 10 let?