Když česká kina podivuhodně "zamrznou" a oscarové filmy jdou stranou

Když česká kina podivuhodně "zamrznou" a oscarové filmy jdou stranou
Já, Tonya / Margot Robbie | Telluride Film Festival
5. PRAČLOVĚK (země vzniku: Velká Británie)
Pračlověk
Propracovaná animace, nad kterou strávili tvůrci z oscarového studia Aardman dlouhé měsíce života. Fotbal v pravěku. Loutky pro rodiny s dětmi. Pračlověk sice oproti předchozímu víkendu propadl o 50 procent, ale i tak je mezi pěticí nejúspěšnějších. Do 92 kin na jeden ze slabších filmů studia přišlo 12.921 diváků, kteří za vstupenky utratili 1,74 milionu korun. Zaplatí se namáhaná práce a investované finance? Při prozatímních celosvětových tržbách 7,7 milionů dolarů to vypadá dost tristně. Dle dostupných informací totiž vyšel snímek na 50 mega.

4. WINCHESTER: SÍDLO DÉMONŮ (USA, Austrálie)
Winchester: Sídlo démonů
Nízkorozpočtový horor (stál 3,5 milionu dolarů) s Helen Mirren v hlavní roli podobně jako většina přírůstků děsivého žánru diváky zaujal. Winchester: Sídlo démonů pojednává o vdově po vynálezci automatické palné zbraně, která bloumá po podivném rozestavěném domě a vídá duchy zastřelených. Ambiciózní snímek sice nedostál očekávání kritiků (jen lehce nadprůměrné recenze), v rámci 86 kin na něj ale vyrazilo 14.739 diváků, kteří v pokladnách nechali 2,21 milionu korun. Táhlo jméno hvězdné herečky a zajímavé téma.

3. VĚČNĚ TVÁ NEVĚRNÁ (Česká republika)
Věčně tvá nevěrná
Na diváky, kteří vzhledem k obecnému poklesu o návštěvu kina, nedali přednost zimním radovánkám, ale vyrazili na film, pořád funguje i tuzemská vztahová komedie Věčně tvá nevěrná. 87 kin přitáhlo pozornost téměř 20 tisíc platících, kteří za lístky utratili 3 miliony. Mnoho nechybělo a stala se tahle recenzenty nelichotivě přijatá podívaná druhým nejnavštěvnovanějším titulem prvního březnového víkendu...

2. RUDÁ VOLAVKA (USA)
Rudá volavka
V případě Rudé volavky zafungovala kombinace momentálně jedné z nejobsazovanějších sexy hereček Hollywoodu (Jennifer Lawrence) a špiónážního žánru. "Volavka" přeletěla "nevěrnou" o necelých 700 diváků a 200 tisíc korun, přišlo na ní do 98 kin 20.666 platících, kteří v pokladnách nechali 3,21 milionu korun. Celosvětově má snímek s rozpočtem 69 milionů dolarů na kontě "pouhých" 43 mega. Čína to nezachrání a budoucí premiéra v Rusku, které je ve filmu vyobrazeno jako dost nehostinné prostředí, to zcela jistě také nevytrhne.

1. BLACK PANTHER (USA)
Black Panther: trailer | Falcon
Origin komiksového hrdiny Black Panthera vládne dál. V českých kinech je nejnovější Marvelovka třetí víkend, nasazena byla do 63 sálů a přišlo na ni 26.254 diváků, kteří za lístky utratili 4,23 milionu korun. Přestože zájem o film poklesl o 45 procent, stačilo to na "zlatou bednu". Celosvětově "panther" válí obdivuhodně; na kontě má 987 milionů dolarů a v rodných Spojených státech je s tržbami 500 milionů dolarů desátým nejvýdělečnějším filmem na domácí půdě vůbec!
První březnové kinopremiéry byly bohaté na množství novinek. Do užšího žebříčku Top 20 se jich dostalo ještě 5. Poněkud mysteriózní komedie Noční hra (2018) skončila 9. s návštěvností 7.576 diváků a tržbami 1,16 milionu korun. V závěsu je animák Triky s trpaslíky (7.284 platících a 968 tisíc korun). Slabý zájem byl o oscarové kandidáty s kvalitními herečkami v hlavních i vedlejších rolích.
Saoirse Ronan, Laurie Metcalf
Lady Bird | Telluride Film Festival
Já, Tonya (2017) s Margot Robbie skončila 12. s návštěvností 3.939 diváků a tržbami 613 tisíc korun. Lady Bird (2017) si musela vystačit až s 19. příčkou. Do 31 kin se na Saoirse Ronan potýkajíce se s problémy teenagerky přišlo podívat 1.590 diváků. V pokladnách nechali 230 tisíc korun. Nově uváděný koncertní záznam skupiny Sex Pistols: Anglie tu bude navždy (2008) Top 20 s návštěvností 1.252 diváků a tržbami 213 tisíc korun uzavírá.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Ve spolupráci s distribuční společností CinemArt CZ, která do kin uvedla druhý nejúspěšnější titul, špionážní thriller Rudá volavka, pořádáme soutěž o 3 lákavé tématické balíčky s hodnotnými cenami. 3 z vás se mohou těšit na sportovní tašku, vychytané USBčko a sluchátka s motivem filmu.
kdyz-ceska-kina-podivuhodne-zamrznou-a-oscarove-filmy-jdou-stranou-2
Rudá volavka - soutěž o tématické ceny od distribuční společnosti CinemArt.
Co musíte udělat pro to, abyste měli šanci na výhru dosáhnout? Do neděle 11. března 2018 do 19:00 napište 3 nové komentáře k filmům z databáze Kinobox.cz (delší než 250 znaků) a na e-mail soutez@kinobox.cz (předmět: "volavka") zašlete váš nick name. Tři vylosovaní obdrží výše uvedené ceny.