Slavné propadáky: Liga výjimečných - pokus Seana Conneryho o vlastní Avengers, ovšem s hrdiny klasické literatury

Slavné propadáky: Liga výjimečných - pokus Seana Conneryho o vlastní Avengers, ovšem s hrdiny klasické literatury
Liga výjimečných | 20th Century Fox
Dnes jsou komiksové filmy tím nejžhavějším zbožím a dvakrát tolik to platí pro týmovky. Počátkem tisíciletí byla situace jiná. Adaptace populárních komiksů sice necílily přímo na fanoušky předlohy, vesměs se ale počítalo s tím, že hlavně oni budou na film chodit. Situace se sice o něco zlepšila díky X-Menům (2000) Bryana Singera a Spider-Manovi (2002) Sama Raimiho, šlo ale spíše o výjimky potvrzující pravidlo. Liga výjimečných (2003) chtěla - podobně jako Soudce Dredd (1999) se Sylvesterem Stallonem - využít celosvětovou popularitu hlavní hvězdy a nabídnout velkolepý blockbuster pro všechny. Zkrátka a dobře překročit práh komiksu. Ostatně, léta to fungovalo u knižních adaptací. Ironií osudu udělali filmaři Ligy ty samé chyby jako autoři Soudce Dredda a vytvořili podobně nechvalně proslulý propadák.
Sean Connery, Shane West
Liga výjimečných | 20th Century Fox
U Dredda fanoušci křivili ústa již u trailerů, když zjistili, že bude mít hlavní postava většinu času helmu sundanou (což v komiksech dělal Dredd vzácně). V případě Ligy výjimečných rovnou nezůstal kámen na kameni.
Začneme u Alana Quatermaina. Sean Connery byl za hlavní hvězdu a projekt se mu do velké míry přizpůsobil (což bylo bezpochyby dáno i tím, že byl jedním z producentů). Zatímco v komiksu Ligu vedla Mina Harker a Nemo byl zodpovědný za většinu rozhodnutí, ve filmové adaptaci dostali oba mnohem méně prostoru a velící otěže převzal Quatermain. Současně byla jeho postava oproti předloze zjemněna - na přání herce jí scenáristé odstranili závislost na opiu. Změny si dočkal i Neviditelný muž: muselo mu být změněno jméno, protože filmaři nezískali potřebná práva. No a z Miny se (zřejmě v rámci zatraktivnění postavy) stala upírka se speciálními schopnostmi.Tím největším prohřeškem ale bylo přidání Toma Sawyera.

Trailer:

Liga výjimečných
Film se (stejně jako komiks) odehrává v alternativním vesmíru, kde jsou technologie vyvinuty lépe než byly v realitě v roce 1899. Lidé mají moderní technické vychytávky a lákavost námětu spočívá také v tom, že se v Lize setkávají různé slavné postavy klasické literatury. Když začalo studio na filmové verzi Ligy výjimečných pracovat, došlo k myšlence, že by mohly být všechny postavy pro americké diváky příliš velkou neznámou. A tak byl mezi Quatermaina, Harker, neviditelného muže, Jekylla (a jeho drahou "horší" polovičku Hydea), Greye a Nema vepsán agent americké tajné služby Tom Saywer. Foxové si od jeho přidání slibovali větší zájem lokálního publika. Ve výsledku dosáhli akorát toho, že vytvořili nejméně zajímavou postavu filmu a ještě si nenávratně znepřátelili fanoušky předlohy, když mezi skupinku charakterově nejednoznačných hrdinů násilně vlepili "správného amerického hocha". Producent Don Murphy zpočátku označil přidání Sawyera za "stupidní přání studia", později ale otočil a tvrdil, že šlo o brilantní tah.
Samotné natáčení navíc provázela i smůla. Snímek se z velké části točil v České republice v roce 2002 a tehdejší povodně zničily filmařům kulisy za 7 milionů dolarů. Liga již tak neměla nijak závratný rozpočet (78 milionů, Spider-Man měl o rok dříve k dispozici milionů 139) a když se od něj odečetlo zmíněných 7 milionů plus dalších 17 za šek pro Conneryho, příliš toho na samotné natáčení a postprodukci nezbylo. Conneryho vysoký plat také vedl k tomu, že ostatní členy Ligy nemohly hrát žádné velké hvězdy (ne že by Connery nesnesl konkurenci, produkce už na ně prostě neměla peníze).
Peta Wilson, Stuart Townsend
| copyright © 20th Century Fox
Filmu nepomohlo ani angažování Stephena Norringtona. Důvěru si režisér získal vynikajícím Bladem (1998), v případě Ligy ale narazil. Průtahy natáčení nezvládal, hádal se studiem a měl extrémně mizerný vztah s Connerym. Když se ptali Jasona Flemynga (Jekyll/Hyde) v rozhovoru pro Empire Magazine, zda byly zvěsti o jejich hádkách pravdivé, uvedl: "Je to tak. Asi nejvíce mě pobavila jejich hádka v kulisách Benátek. Liga měla vystoupit z Nemovy lodi a ve stylu Sedmi statečných sejít ulici. Když jsme to natočili, zakřičel Sean na Norringtona 'Co? Ty chceš, abychom to udělali znovu?' a on zareagoval 'Myslím, že za ty milióny, co za film dostaneš, by neměl být pro tebe zas takový problém sejít ulici'. A na to Sean reagoval způsobem, který byste již nemohli otisknut." Napjatý vztah vydržel až do slavnostní premiéry, kde Norrington jako jediný chyběl. Když se novináři ptali Conneryho, jestli neví, kde by mohl být, odpověděl jim "zkontrolujte místní blázinec".
Filmová Liga výjimečných se dočkala kritiky i pro velmi proměnlivou kvalitu triků. Bezpochyby za to mohl nedostatečný rozpočet, navíc postižený zmíněným zničením kulis. Je nicméně také otázkou, jestli bylo vážně nutné, aby byla speciálně pro film postavena nákladná funkční verze automobilu kapitána Nema (nešlo o upravený existující kus, ale unikátní stroj). Produkce moc dobře věděla, že kvalita triků není dostačující, snažila se hledat řešení a kdyby měla dostatek času, možná by ho i našla. Studio Fox to ale nezajímalo - trvalo na nasazení snímku v létě a vedení bylo jedno, jak film vypadá.
Sean Connery, Shane West, Peta Wilson
Liga výjimečných | 20th Century Fox
Tvorbu Ligy výjimečných provázely takřka všechny učebnicové chyby: nerespektování předlohy, rozhádaný štáb, necitlivé zásahy studia, nedostatečný rozpočet a lpění na datu premiéry nezávisle na tom, zda je film hotový nebo ne. Možná by opravdu prospělo, kdyby u celé věci nebyl Connery a ušetřené peníze filmaři využili jinde. Ostatně, herec vzal roli v Lize jen proto, že nerozuměl scénáři a když dvakrát předtím ze stejného důvodu nějaký film odmítl, obojího později litoval (šlo o Matrix a Pána prstenů).
Zkázu dokonalo uvedení do kin. Snímek si vysloužil otřesné kritiky, něco málo sice vydělal, ale stěží pokryl náklady a slabé divácké ohlasy pohřbily plány na druhý díl (herci měli podepsány smlouvy na tři filmy). Sám Connerybyl z celého natáčení hodně znechucený a dobrovolně ukončil hereckou kariéru. S profesí sekl i Norrington, který uvedl, že již nikdy žádný film režírovat nebude (a do dnešního dne se toho drží). A autor předlohy Alan Moore? Ten byl natolik nešťastný z výsledku, že se od té doby raději nehlásí k žádné filmové adaptaci svých děl (a není proto nikdy uveden v titulcích).