Moment, android David nakonec nestvořil Vetřelce?

Moment, android David nakonec nestvořil Vetřelce?
Vetřelec: Covenant

!!! následují spoilery !!!

Tušili jsme díky Prometheovi, že mají se stvořením Vetřelce cosi společného Inženýři. Když se na konci prequelu vydala Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) společně s androidem Davidem (Michael Fassbender) na jejich domovskou planetu, fanoušci byli natěšení. Vetřelec: Covenant následně skutečně na otázku odpověděl - a zavládlo zklamání. Z filmu jsme se dozvěděli, že David celou planetu vyvraždil, následně mu trochu hráblo, začal si (po vzoru Inženýrů) hrát na boha a při experimentech, kdy se snažil stvořit "dokonalý organismus", zabil Elizabeth a dal vzniknout Vetřelci, jakého známe. 
Vetřelec: Hodnoceno od nejlepšího dílu po nejhorší
Téma21. 5. 2017
Vetřelec: Hodnoceno od nejlepšího dílu po nejhorší
Z filmu vychází David jako autor slavného xenomorpha. Románový přepis scénáře, který napsal Alan Dean Foster, sice od filmové předlohy příliš neodbíhá, v jeden moment ale obsahuje dost zásadní změnu. A ta jasně říká, že David nestvořil Vetřelce. Ve filmu předtím, než David zavede Orama (Billy Crudup) k vajíčku, aby ho přímo "seznámil" s facehuggerem, spolu ti dva stráví nějaký čas v dílně, kde David prováděl sérii experimentů. Aby je mohl dokončit, "jedna podstatná věc mu chyběla" (čímž David ve filmu myslí lidské tělo jako hostitele).
V knize je sled událostí podobný, v dílně se ale Oram zastaví u mrtvého facehuggera. A David zareaguje způsobem, který mění celou situaci: "Pokud vás to zajímá, já s tím neměl nic společného. Leží to tak, jak jsem to našel, vrcholná ukázka schopností 'tvůrců'. A taky, předpokládám, jejich arogance. Kéž bych tak uměl vytvořit něco tak dokonale funkčního," dodal. "Snažím se, ale nemám tisíce let praxe v biologickém a genetickém inženýrství. Mohu čerpat jen ze svého ubohého naprogramování. Z toho a z deseti let poctivého úsilí bez cizí pomoci. Naučil jsem se jen málo, ale nepřestávám se snažit, protože doufám, že se mi podaří dosáhnout něčeho, jako je tohle."
Schválně jsem se na scénu, kdy je David s Oramem v dílně a následně ho zavede k vajíčku, podíval. A ano, vyznívá tak, že David Vetřelce stvořil, ale přímo to nikdy neřekne. Je tedy dost možné, že Scott schválně diváky uvedl v omyl, aby si nechal pro další pokračování nějaké překvapení. O tom, jak je situace popsána v oficiální knize, každopádně nelze spekulovat - sám David jasně říká, že NENÍ otcem Vetřelce a svými experimenty ho nestvořil, ale snažil se přiblížit již vytvořenému organismu, který zůstal po Inženýrech.
Vetřelec: Covenant
Vetřelec: Covenant